Een consortium van natuurorganisaties heeft vorige week op de Internationale Dag van de Biodiversiteit het Nationaal Dashboard Biodiversiteit gelanceerd. Dit online dashboard geeft een overzicht van de staat van de Nederlandse natuur en laat zien of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen.
Nationaal Dashboard Biodiversiteit biedt blik op de staat Nederlandse natuur
Het dashboard is ontwikkeld door IUCN NL, Naturalis Biodiversity Center, SoortenNL en Sovon Vogelonderzoek Nederland om bestuurders, gebiedsmanagers, natuurbeheerders en andere geïnteresseerden te helpen de biodiversiteitsdoelen te halen. De website laat zien wat de actuele status is van de biodiversiteitsdoelen van Nederland en legt uit hoe verschillende (druk)factoren de biodiversiteit in Nederland beïnvloeden. Bovendien biedt het dashboard handvatten door te laten zien waar en hoe we moeten bijsturen om de hersteldoelen te behalen.
"De biodiversiteit staat onder grote druk. De natuur beschikt gelukkig over een groot herstelvermogen. Daarvoor is het wel nodig dat we volop blijven investeren in gezonde ecosystemen. Het dashboard is een noodzakelijk instrument om aan te geven of en in welke mate we op de goede weg zijn", zegt Ruud Foppen, senior onderzoeker bij Sovon Vogelonderzoek Nederland op de website van Naturalis.
Het beeld dat het dashboard laat zien is dat Nederland niet op koers ligt om de internationale doelen voor biodiversiteit in 2030 te gaan halen: van de veertien doelen staat er geen enkele op groen. "Wel staan er meer op oranje dan op rood, wat betekent dat we in de goede richting bewegen, maar dat extra inspanningen nodig zijn", legt Ronald Zollinger, strategisch adviseur bij RAVON/SoortenNL, uit.
Het Nationaal Dashboard Biodiversiteit bouwt voort op wetenschappelijke natuurgegevens van Nederland en laat via grafieken op een visueel aantrekkelijke manier zien wat de doelen zijn om aan te werken. ‘Daarmee is het Dashboard inhoudelijk sterk en gebruiksvriendelijk, ook voor gebruikers zonder diepgaande ecologische kennis’, legt beleidsmedewerker Marten Schoonman van Naturalis uit.
-> het dashboard is hier te vinden
Bron: www.naturalis.nl
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Hoe gaan we naar een gezonde leefomgeving?
10 sep om 10:03 uurEen gezonde leefomgeving is een leefomgeving die als prettig wordt ervaren, en waar de druk op de gezondheid zo…
Amsterdam enige Nederlandse stad in top 20 Smart City Index 2024
4 sep om 10:04 uurZürich, Oslo en Canberra voeren de Smart City Index 2024 aan. Amsterdam zakt van 15 naar 18 en is de enige…
8 lessen voor meer natuur in de stad
4 sep om 07:30 uurIn de recente KAN Café-bijeenkomst besprak ecoloog Robbert Snep van Wageningen Universiteit & Research…
Handreiking voor opstellen warmteprogramma
2 aug om 15:38 uurAlle gemeenten leggen uiterlijk eind 2026 in een warmteprogramma vast welke wijken, buurten en dorpskernen voor…
Inspiratiemagazine over natuurinclusieve leefomgeving verschenen
30 jul om 10:24 uurOnlangs verscheen het nieuwe Inspiratiemagazine over de natuurinclusieve leefomgeving. Het magazine, met het…
Ondernemers Zwols bedrijventerrein werken samen aan vergroenen pand en omgeving
18 jul om 08:00 uurBedrijventerrein Voorst in Zwolle is de afgelopen flink vergroend. Ondernemers staken zelf de handen uit de…
Toekomstbestendig kantorenpark Rijnsweerd Utrecht
12 jul om 12:26 uurKantorenpark Rijnsweerd wil zich ontwikkelen tot een park waar óók gewerkt kan worden. Waar werk onderdeel…
Uiteenlopende gemeentelijke plannen voor gezondheid via sport en bewegen
10 jul om 12:20 uurDe rol van sport en bewegen in de plannen van gemeenten voor het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)…