Uit een onderzoek van Naturalis Biodiversity Center blijkt dat goed ingerichte zonneparken ruim spel geven aan planten en insecten, in tegenstelling tot de meeste landbouwgrond.
Zonneparken blijken broedplaats voor biodiversiteit

Zonneparken, zoals deze in Delfzijl, kunnen een broedplaats voor biodiversiteit zijn, volgens Naturalis. Bron: Shutterstock
Het onderzoek is is uitgevoerd op een 39 hectare groot zonnepark op het terrein van Shell Moerdijk, op initiatief van Smartland landschapsarchitecten. Het team van Naturalis en Smartland zaaide een aantal verschillende mengsels van verschillende planten in op het terrein om een basis te leggen voor het jonge ecosysteem en te onderzoeken wat werkt voor de biodiversiteit. In het afgelopen jaar bestudeerden de onderzoekers de flora en fauna en concludeerden dat het zonnepark voor zowel planten als dieren een geschikte habitat is.
Vrij spel
"Indien goed ingericht kunnen zonneparken beter zijn voor biodiversiteit dan de meeste landbouwgrond," zo is te lezen op de website van Naturalis. "Zo bieden ze een mix van zon en schaduw, worden paden nauwelijks bewandeld door mensen en zijn ze vrij van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Dit geeft planten en insecten ruim spel."
Hoogleraar Koos Biesmeijer, die het onderzoek leidde: “De energietransitie vraagt veel van ons en zonneparken vormen steeds meer onderdeel van ons landschap. Het is belangrijk om nu kennis te genereren waarmee zonneparken goed ingericht worden en kunnen bijdragen aan het herstel van de biodiversiteit.”
Soortenrijkdom
De onderzoekers geven aan dat de soortenrijkdom sterk toenam, zowel onder bloemen als insecten. Zo staan van de 34 soorten bijen die werden gevonden 4 op de rode lijst van Nederland. Ook bleek schaduw van de zonnepanelen nauwelijks een belemmering voor de plantengroei en de bestuivers. Beter nog: die bood variatie in het landschap. De onderzoekers geven aan dat deze uitkomst uiteraard niet direct vertaalt naar andere zonneparken, maar uiteraard afhangt van de inrichting.
Naturalis en Shell bekijken nu mogelijkheden om het onderzoek door te zetten om ook de ontwikkeling van biodiversiteit over langere tijd te bekijken. Lees meer informatie op de website van Naturalis.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bezuinigingen op Nationale Parken gaan niet door
Er gaat een streep door de voorgenomen bezuinigingen op de Nationale Parken, zo besloot de Tweede Kamer onlangs…
Stedelijke omgeving biedt hoop voor insecten
Wereldwijd wordt 40 procent van de insecten met uitsterven bedreigd en ook in Nederland is het slecht gesteld…
De staat van de Nederlandse Biodiversiteit
Naturalis presenteerde afgelopen week de eerste editie uit van het Statusrapport Nederlandse Biodiversiteit.…
Breda zet groene standaard als national park city
Breda heeft op 20 mei 2025 als eerste stad in Nederland én de Europese Unie de titel National Park City…
Sta op het podium van Congres Natuurlijk 2025
Op donderdag 27 november 2025 vindt de zevende editie van Congres Natuurlijk plaats…
Zorgvuldige inpassing in uniek beschermd landschap
Ga mee op excursie naar Droogmakerij de Beemster en ontdek hoe je in dit UNESCO Werelderfgoedgebied honderden…
Amsterdam zet in op biodiversiteit voor toekomstbestendige stad
Het stadsbestuur van Amsterdam heeft de ambitie om de biodiversiteit in de stad de komende jaren flink te…
‘De binnenstad verregaand vergroenen zonder water heeft geen zin’
Het is een treurig gezicht. Groen dat staat te verpieteren in de binnenstad. Daar…
Reactie toevoegen