Bezorgrobot Rosie brengt de boodschappen op campus Rotterdam

maandag 20 juni 2022
Bezorgrobot Rosie
Miljoenen pakketjes worden elke dag van distributiecentra naar hun bestellers gebracht. Hiervoor worden vooralsnog heel veel bestelbusjes en bezorgers ingezet. In de toekomst zou dit werk wellicht door bezorgrobots kunnen worden overgenomen. En die toekomst is dichterbij dan je misschien denkt. Op de campus van Erasmus Universiteit Rotterdam bezorgt bezorgrobot Rosie al de boodschappen.

“Het is echt nodig om bezorgrobots te gaan inzetten”, vertelt Tim Klein, projectmanager bij Future Mobility Network. De organisatie is als exploitant verantwoordelijk voor de operatie en het projectmanagement van Rosie. Sinds december rijdt ze op de Erasmus University Rotterdam Campus en bezorgt boodschappen voor SPAR university aan campusgangers. Dutch Automated Mobility voert de pilot uit, de technologieleverancier is Cartken. De pilot is een primeur, voor het eerst rijdt er in Nederland een zelfrijdende bezorgrobot rond. “Hiervoor zijn we al betrokken geweest bij twee andere robotimplementaties, met bezorgrobot LoWie (Logistiek op Wielen) in Breda en een prullenbakrobot op de pier bij Scheveningen”, aldus Klein. “Op dit moment rijden er heel veel busjes en vrachtwagens in Nederland”, vervolgt Klein. “Er worden al veel maatregelen getroffen rond zero emissie stadslogistiek. Gezien de files en de drukte in stadscentra en de steeds schaarsere ruimte is er zeker toekomst voor bezorgrobots.” Klein verwacht dat robots met name vanuit distributiecentra aan de rand van de stad zullen opereren. 

Omdat bezorgrobots als Rosie in Nederland nog niet de openbare weg op mogen, is vorig jaar gestart op het campusterrein van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. “Dit is een afgesloten gebied en er rijden geen auto’s of scooters. Op die manier kunnen we goed leren van de ervaringen uit de pilot. Wat kan de robot en wat kan hij niet? Is de robot net zo slim als de mens?”

Rosie kan op dit moment naar twee bezorglocaties rijden vanaf de winkel. “Rosie maakt een kaart van de omgeving en scant alle objecten die zich daar bevinden. Ook met bewegende objecten zoals fietsers kan ze omgaan. Op het moment dat iemand zich te dicht in de buurt van de robot begeeft, kan Rosie binnen één seconde een nieuwe route berekenen. Ze zal dan aan de kant gaan en vanaf dat nieuwe punt verder rijden.” Hoe vertaalt zich dat naar de openbare ruimte? “Je zult goed moeten nadenken over in welke situaties je de robot laat rijden. Als mens ga je ook niet een snelweg oversteken, dat zal de bezorgrobot ook niet gaan doen. Verder is de vraag of de robot op het fietspad of op de stoep gaat rijden. Ik denk zelf dat de stoep het meest geschikt is. De stoep moet wel breed genoeg zijn, de robot mag niet de ruimte beperken voor andere mensen. Rosie kan omgaan met drempels en hellingen, dat hoeft geen probleem op te leveren.”

Volgens Klein kan de bezorgrobot met name de last mile anders invullen. “In de toekomst zullen we nog steeds veel spullen bestellen”, verwacht Klein. “We zullen die stromen anders moeten gaan inrichten, zodat de ruimte voor bewoners in de stad niet continu wordt beperkt door de grotere logistieke voertuigen.”

Het is nog wachten totdat de wet- en regelgeving het toestaat om met bezorgrobots op de openbare weg te rijden. “Voor autonome systemen zijn nog geen juiste wetten ontwikkeld. De vraag is bijvoorbeeld nog of dit een machine of een voertuig is.” In Rotterdam zijn de ervaringen tot nu toe in elk geval positief. “In eerste instantie hadden we nog een safety operator naast Rosie meelopen om in de gaten te houden of alles goed ging. We zagen al gauw dat dit onnodig was en dat de robot prima zelf zijn routes kon afleggen, waardoor de operator na twee maanden werd verwijderd. We kijken nu alleen nog maar op afstand mee. Dat is de eerste stap om uiteindelijk naar een rendabele business case te kunnen groeien. De reacties van de klanten zijn heel positief, men is heel erg verrast. Je wil niet weten hoe verbaasd mensen zijn”, lacht Klein. 

Aan de pilot in Rotterdam is een onderzoek gekoppeld door studenten van de universiteiten uit Leiden, Delft en Rotterdam en de Hogeschool Rotterdam. Het doel is onder meer om te onderzoeken hoe zulke technologieën worden geaccepteerd in de samenleving en om studenten klaar te stomen voor de banen die deze met zich meebrengen. Partijen die momenteel of in de toekomst willen experimenteren met autonome bezorgrobots, kunnen zich melden bij Klein en zijn collega’s. “Er zijn nu nog voldoende zaken om al te onderzoeken waar we dus ook actief mee bezig zijn. Deze zullen ons helpen om te kunnen aantonen dat we ook op de openbare weg kunnen rijden.”
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Duurzaamheid dichterbij dankzij AI

11 mrt om 14:25 uur

De digitale transitie en de duurzaamheidstransitie vinden tegelijkertijd plaats. Deze zogenoemde ‘twin…

Lees verder
descriptionArtikel

Hoe digitalisering vervoersarmoede kan vergroten

21 aug 2023

Bepaalde doelgroepen ervaren digitalisering als een drempel. Met EU-financiering werd in de periode 2020 tot en…

Lees verder
descriptionArtikel

DMI ecosysteem: slimmer en efficiënter werken aan urgente opgaven

4 aug 2023

Er is in Nederland heel veel kennis en data beschikbaar die ons kan helpen bij de verschillende opgaven in de…

Lees verder
descriptionArtikel

Autonoom vervoer krijgt vorm in Rotterdam

14 jun 2023

Aan de oevers van de Maas, op een industrieterrein precies tussen Rotterdam en Schiedam, trekt een oudere…

Lees verder
descriptionArtikel

Met Artificial Intelligence kan veel meer dan parkeerbeheer

22 mei 2023

Artificial Intelligence (AI) is allang geen ver-van-ons-bed-show…

Lees verder
person_outlineBlog

En wanneer gaan we nu eens echt (digitaal) samenwerken?

11 apr 2023

Data is het nieuwe goud, we moeten naar datagedreven werken, IoT, digital twinning, Industrie 4.0, ChatGPT, de…

Lees verder
Digitale overheid
filter_listLongread

Grootschalige verbouwing van Nederland vraagt digitaliseringsstrategie van de overheid

12 sep 2022
Overheid aan zet: strategischer nadenken over positie in digitalisering gebiedsontwikkeling
Lees verder
flash_onNieuws

Energietransitie vereist betere afspraken over data

5 sep 2022
Digitale technologie en data zijn essentieel voor de energietransitie. Maar de overheid en sectorpartijen hebben…
Lees verder