Bezorgrobot Rosie brengt de boodschappen op campus Rotterdam

maandag 20 juni 2022
Bezorgrobot Rosie
Miljoenen pakketjes worden elke dag van distributiecentra naar hun bestellers gebracht. Hiervoor worden vooralsnog heel veel bestelbusjes en bezorgers ingezet. In de toekomst zou dit werk wellicht door bezorgrobots kunnen worden overgenomen. En die toekomst is dichterbij dan je misschien denkt. Op de campus van Erasmus Universiteit Rotterdam bezorgt bezorgrobot Rosie al de boodschappen.

“Het is echt nodig om bezorgrobots te gaan inzetten”, vertelt Tim Klein, projectmanager bij Future Mobility Network. De organisatie is als exploitant verantwoordelijk voor de operatie en het projectmanagement van Rosie. Sinds december rijdt ze op de Erasmus University Rotterdam Campus en bezorgt boodschappen voor SPAR university aan campusgangers. Dutch Automated Mobility voert de pilot uit, de technologieleverancier is Cartken. De pilot is een primeur, voor het eerst rijdt er in Nederland een zelfrijdende bezorgrobot rond. “Hiervoor zijn we al betrokken geweest bij twee andere robotimplementaties, met bezorgrobot LoWie (Logistiek op Wielen) in Breda en een prullenbakrobot op de pier bij Scheveningen”, aldus Klein. “Op dit moment rijden er heel veel busjes en vrachtwagens in Nederland”, vervolgt Klein. “Er worden al veel maatregelen getroffen rond zero emissie stadslogistiek. Gezien de files en de drukte in stadscentra en de steeds schaarsere ruimte is er zeker toekomst voor bezorgrobots.” Klein verwacht dat robots met name vanuit distributiecentra aan de rand van de stad zullen opereren. 

Omdat bezorgrobots als Rosie in Nederland nog niet de openbare weg op mogen, is vorig jaar gestart op het campusterrein van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. “Dit is een afgesloten gebied en er rijden geen auto’s of scooters. Op die manier kunnen we goed leren van de ervaringen uit de pilot. Wat kan de robot en wat kan hij niet? Is de robot net zo slim als de mens?”

Rosie kan op dit moment naar twee bezorglocaties rijden vanaf de winkel. “Rosie maakt een kaart van de omgeving en scant alle objecten die zich daar bevinden. Ook met bewegende objecten zoals fietsers kan ze omgaan. Op het moment dat iemand zich te dicht in de buurt van de robot begeeft, kan Rosie binnen één seconde een nieuwe route berekenen. Ze zal dan aan de kant gaan en vanaf dat nieuwe punt verder rijden.” Hoe vertaalt zich dat naar de openbare ruimte? “Je zult goed moeten nadenken over in welke situaties je de robot laat rijden. Als mens ga je ook niet een snelweg oversteken, dat zal de bezorgrobot ook niet gaan doen. Verder is de vraag of de robot op het fietspad of op de stoep gaat rijden. Ik denk zelf dat de stoep het meest geschikt is. De stoep moet wel breed genoeg zijn, de robot mag niet de ruimte beperken voor andere mensen. Rosie kan omgaan met drempels en hellingen, dat hoeft geen probleem op te leveren.”

Volgens Klein kan de bezorgrobot met name de last mile anders invullen. “In de toekomst zullen we nog steeds veel spullen bestellen”, verwacht Klein. “We zullen die stromen anders moeten gaan inrichten, zodat de ruimte voor bewoners in de stad niet continu wordt beperkt door de grotere logistieke voertuigen.”

Het is nog wachten totdat de wet- en regelgeving het toestaat om met bezorgrobots op de openbare weg te rijden. “Voor autonome systemen zijn nog geen juiste wetten ontwikkeld. De vraag is bijvoorbeeld nog of dit een machine of een voertuig is.” In Rotterdam zijn de ervaringen tot nu toe in elk geval positief. “In eerste instantie hadden we nog een safety operator naast Rosie meelopen om in de gaten te houden of alles goed ging. We zagen al gauw dat dit onnodig was en dat de robot prima zelf zijn routes kon afleggen, waardoor de operator na twee maanden werd verwijderd. We kijken nu alleen nog maar op afstand mee. Dat is de eerste stap om uiteindelijk naar een rendabele business case te kunnen groeien. De reacties van de klanten zijn heel positief, men is heel erg verrast. Je wil niet weten hoe verbaasd mensen zijn”, lacht Klein. 

Aan de pilot in Rotterdam is een onderzoek gekoppeld door studenten van de universiteiten uit Leiden, Delft en Rotterdam en de Hogeschool Rotterdam. Het doel is onder meer om te onderzoeken hoe zulke technologieën worden geaccepteerd in de samenleving en om studenten klaar te stomen voor de banen die deze met zich meebrengen. Partijen die momenteel of in de toekomst willen experimenteren met autonome bezorgrobots, kunnen zich melden bij Klein en zijn collega’s. “Er zijn nu nog voldoende zaken om al te onderzoeken waar we dus ook actief mee bezig zijn. Deze zullen ons helpen om te kunnen aantonen dat we ook op de openbare weg kunnen rijden.”
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Luchtfoto
flash_onNieuws

Publicatie: Data en Gebiedsontwikkeling

19 apr om 10:42 uur
De SKG Kring van Adviseurs Gebiedsontwikkeling van de TU Delft beschrijft in de nieuwe publicatie Data en…
Lees verder
Provinciale weg
flash_onNieuws

Wegbeheerders krijgen hulp van slimme auto's

6 apr om 08:00 uur
Auto’s gaan wegbeheerders helpen door hen continu te informeren over hoe de weg erbij ligt. Zo krijgen de…
Lees verder
Smart city Floriade
descriptionArtikel

Floriade als proeftuin voor Almere van de toekomst

17 mrt om 08:00 uur
Tussen de diverse inzendingen en planten, bloemen en bomen op het Floriadeterrein is hier en daar een metalen paal…
Lees verder
ezways
flash_onNieuws

App leidt slechtzienden door Arnhem Centraal

17 mrt om 08:00 uur
Precies je weg kunnen vinden in het Arnhemse treinstation. Dat kan lastig zijn als je een visuele beperking hebt.…
Lees verder
Verbindingsfestival
flash_onNieuws

De leukste werkdag van het jaar!

16 mrt om 11:57 uur
Na vier succesvolle online edities gaat het Verbindingsfestival dit jaar LIVE! Op een unieke locatie in Zwolle een…
Lees verder
Parkeren in de stad
descriptionArtikel

‘We willen een wezenlijke bijdrage leveren aan de leefbaarheid van steden’

14 mrt om 15:43 uur
Een van de maatregelen die gemeenten nemen in de ambitie naar leefbaardere steden is het verminderen van auto’s op…
Lees verder
Noordboulevard Scheveningen
descriptionArtikel

Living Lab Scheveningen: Van slimme lichtmasten tot zelfrijdende afvalrobots

11 mrt om 08:00 uur
In november 2021 ontving de gemeente Den Haag de World Smart City Award 2021 in de categorie Energy &…
Lees verder
Vierdaagse Nijmegen
descriptionArtikel

Digital twin maakt Vierdaagsefeesten Nijmegen veiliger

7 mrt om 10:18 uur
Na twee jaar lijkt in 2022 het festivalseizoen dan eindelijk weer doorgang te kunnen krijgen. In Nijmegen ging het…
Lees verder