Op satellietbeelden van China en Italië is duidelijk te zien dat de luchtkwaliteit is verbeterd. Ook was het water in de Venetiaanse kanalen sinds jaren weer helder en waren er vissen te zien. Of deze ontwikkelingen een positieve invloed hebbenop het klimaat is niet waarschijnlijk, melden experts aan de NOS. Sinds eind januari is in China de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht met 35 procent gedaald, in enkele steden zelfs tot 50 procent.
TROPOMI-instrument
Deze vermindering kunnen we waarnemen vanuit de ruimte met het Nederlandse TROPOMI-instrument op de Copernicus Sentinel-5P satelliet. Met het Nederlandse TROPOMI-satellietinstrument wordt dagelijks de concentraties van vervuilende stoffen zoals NO2, CO, CH4, SO2 en HCHO wereldwijd gemeten. Zodoende is het mogelijk om voor verschillende gebieden en perioden toenames en afnames te registreren. TROPOMI is uniek vanwege zijn hoge ruimtelijk oplossend vermogen, waarmee de grotere bronnen en steden individueel bestudeerd kunnen worden.
Gezien de maatregelen die in Nederland genomen zijn, verwacht het KNMI ook hier de effecten op NO2 in de komende weken waar te nemen.
Reacties
Reacties
Reactie toevoegen