Als het aan Robbert Snep van Wageningen University and Research (WUR) ligt, steken gemeenten nog veel meer de handen uit de mouwen als het om bouwen met de natuur gaat.
'Concretiseer plannen voor natuurinclusief bouwen'

Foto door Martin Hols
Dat is te lezen op Binnenlands Bestuur. "We hebben al de energietransitie, klimaatadaptatie, de bouwopgave, circulair bouwen. Een deel van de maatregelen voor natuur kan daarop meeliften, maar de partijen die aan zet zijn bij natuurinclusief bouwen hebben dat te weinig op het netvlies", aldus Snep.
De wetenschapper, die deelneemt aan het landelijk kernteam Natuurinclusief Bouwen, spreekt zich ook kritisch uit over de partijen die aan de slag moeten met dit onderwerp: de stedenbouwkundigen en de ontwikkelaars. Volgens Snep wordt de ecologische kennis over hoe natuur op stedenbouwkundig niveau wordt ingebed nog te weinig met elkaar gedeeld, waardoor telkens het wiel opnieuw wordt uitgevonden.
Snep: "Er ligt vaak een mooie ambitie bij een wethouder en in beleid. Bij een gebiedsontwikkeling merk je dat de mensen die dat trekken en de stedenbouwkundige en ontwerpers die dat verder verfijnen te weinig besef en concrete handvatten hebben. Hoe moeten ze dat nou gaan doen? Een huis opleveren zonder wc, dat accepteert niemand. Maar als we een nestkast voor een vogel in een woning inbouwen, terwijl er in de omgeving niks te eten is, dan kraait daar geen haan naar. Dus je moet al die professionals bijbrengen wat natuur nodig heeft om te functioneren. Daar blijken heel veel van hen weinig kennis van te hebben en soms ook weinig prioriteit aan te geven."
Lees verder op Binnenlands Bestuur.
Zo ook bij klimaatadaptatie
Recent interviewden wij Snep over een soortgelijke ontwikkeling: klimaatadaptatie. Ook op dat gebied spreekt Snep zich kritisch uit: "De processen moeten meer op normeringen en aanbestedingscriteria aangepast worden, anders krijg je met groene ambities alsnog geen groene stad.”
“De vraag is: zijn wij in staat om met kennis en kunde snel genoeg op te schalen? Veel professionals hebben een upgrade nodig: in hun opleiding (soms ook langer geleden) was nog te weinig aandacht voor het functioneel inzetten van groen, dus al die kennis moet je er weer bij pakken. We vinden de onderwerpen allemaal interessant, maar we neigen er te weinig naar om het concreet te maken. Dan blijft het bij vage ambities.”
Het volledige interview lees je in de aprileditie van Biind Magazine, dat geheel in het teken van natuurinclusief bouwen staat. Ook spreekt Snep tijdens een side-event over klimaatadaptief bouwen met de natuur tijdens de vakbeurs Building Holland. Daarover binnenkort meer.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Stedelijke omgeving biedt hoop voor insecten
Wereldwijd wordt 40 procent van de insecten met uitsterven bedreigd en ook in Nederland is het slecht gesteld…
De staat van de Nederlandse Biodiversiteit
Naturalis presenteerde afgelopen week de eerste editie uit van het Statusrapport Nederlandse Biodiversiteit.…
Breda zet groene standaard als national park city
Breda heeft op 20 mei 2025 als eerste stad in Nederland én de Europese Unie de titel National Park City…
Sta op het podium van Congres Natuurlijk 2025
Op donderdag 27 november 2025 vindt de zevende editie van Congres Natuurlijk plaats…
Zorgvuldige inpassing in uniek beschermd landschap
Ga mee op excursie naar Droogmakerij de Beemster en ontdek hoe je in dit UNESCO Werelderfgoedgebied honderden…
Amsterdam zet in op biodiversiteit voor toekomstbestendige stad
Het stadsbestuur van Amsterdam heeft de ambitie om de biodiversiteit in de stad de komende jaren flink te…
‘De binnenstad verregaand vergroenen zonder water heeft geen zin’
Het is een treurig gezicht. Groen dat staat te verpieteren in de binnenstad. Daar…
Nature Based Solutions winnen terrein
Succesvolle implementatie van nature based solutions als antwoord op opgaven als klimaatadaptatie en…
Reactie toevoegen