Op een bevolking van 17,5 miljoen Nederlanders zijn er ongeveer 23,4 miljoen fietsen. Dat schatten brancheverenigingen BOVAG en RAI. Toch heeft niet iedereen in ons land een fiets en wordt voor veel korte ritjes nog de auto gepakt. In dit artikel van Kenniscentrum Sport & Bewegen wordt duidelijk wat de maatschappelijke voordelen van de fiets zijn.
De maatschappelijke voordelen van fietsen
dinsdag 6 september 2022

Wat levert fietsen ons op?
Wat levert het fietsen in Nederland nu op voor een persoon of de maatschappij? Decisio heeft een handleiding gemaakt voor een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) voor het aanleggen van fietsinfrastructuur of andere fietsgerelateerde maatregelen. Hieronder volgt een korte opsomming van de effecten van fietsen die uit deze handleiding en andere bronnen naar voren komen. In dit kennisdocument vind je een uitgebreide beschrijving van de effecten en in dit artikel staan meer voorbeelden van kosten- en batenanalyses van fietsen.
- Gezondheidseffecten: (meer) Fietsen is goed voor de gezondheid. Zo kan het zorgen voor een kleinere kans op bepaalde ziektes en zorgt het dat je goed in je vel zit. Ook zorgt voldoende beweging voor meer arbeidsproductiviteit en minder ziekteverzuim. En het is aangetoond dat mensen die dagelijks fietsen langer leven. Al leiden de vele fietsers in Nederland ook steeds vaker tot ongelukken en soms met een dodelijke afloop.
- Emotionele effecten: Fietsen wordt als makkelijk, flexibel, plezierig en onafhankelijk ervaren. Het biedt mentale ontspanning en vrijheid.
- Sociale effecten: De fiets is een toegankelijk vervoermiddel voor mensen die geen auto kunnen veroorloven. En biedt kinderen de kans om hun omgeving te verkennen en zelf naar school, verenigingen of vriendjes te kunnen gaan.
- Milieueffecten: Door de fiets te vervangen door de auto wordt er bespaard op CO2-uitstoot en fijnstof en stikstof. Wat een schonere lucht betekent en beter is voor het klimaat.
- Reiskosten en reistijd: Fietsen is een stuk voordeliger dan de auto. Het bespaart aanschafkosten en benzinekosten. Meer fietsen scheelt ook veel files en is daarom vaak betrouwbaarder dan de auto.
- Ruimte: De fiets neemt 28 keer minder ruimte in dan een auto en op stedelijke plekken kan dat een uitkomst bieden voor het probleem aan ruimtegebrek.
- Financiële effecten: Een aantal van de bovenstaande effecten kunnen op den duur financieel voordeel geven. Hieruit blijkt dat fietsen in totaal maatschappelijk veel meer oplevert dan reizen met het openbaar vervoer of de auto. Fietsen levert ook economisch voordeel op. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft een infographic gemaakt over het internationale verdienpotentieel van de Nederlandse fietsensector.
Lees meer over de verschillende effecten in dit kennisdocument.
Bovenstaande passage is onderdeel van een uitgebreid artikel over de waarde van fietsen in Nederland. Lees hier het volledige artikel.
Meer artikelen met dit thema
Alternatieven voor de auto: kansen en barrières
20 dec 2022Onderzoek van SmartwayZ.NL naar kansen en barrières van ov, fiets en thuiswerken
Lees verder
Overstappen op mobiliteitshubs
17 nov 2022 3 minEr wordt al lang gesproken over mobiliteitshubs als dé oplossing voor het bereikbaar houden van onze steden. Met…
Lees verder
Duurzame mobiliteit: de oplossing hangt in de lucht
8 nov 2022 3 minDe behoefte aan mobiliteit neemt toe. De ruimte op ons wegennet is schaars en we hebben de ambitie om naar een…
Lees verder
Mobiliteitsarmoede vraagt inclusief beleid
7 nov 2022 3 minNiet iedereen heeft onbeperkt toegang tot vervoersmiddelen en mobiliteitsvoorzieningen. Met onderzoek naar…
Lees verder
'Positieve gezondheid als vertrekpunt heeft invloed op alles'
14 okt 2022Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO ben je niet gezond als je een spleetje tussen je tanden hebt of een…
Lees verder
Dit zijn de winnaars van de LoopAward 2022
14 okt 2022Walking4School en Dementievriendelijke route - de Oost zijn de glorieuze winnaars geworden van de LoopAward 2022.…
Lees verder
In 2030 moet deelvervoer vanzelfsprekender zijn dan een eigen auto
5 okt 2022 3 minIn 2030 moeten Utrechters deelvervoer vanzelfsprekender vinden dan het bezit van een eigen auto. Dat schrijft…
Lees verder
Fietsen op de e-bike: waar is het goed voor?
6 sep 2022Scholieren die in plaats van met de normale fiets met de elektrische fiets naar school toe gaan maken daarmee geen…
Lees verder
Reactie toevoegen