Is de deelscooter een bedreiging voor de fietsstad?

woensdag 16 juni 2021
timer 4 min

Terwijl haast iedere Nederlandse stad zich dè fietsstad van het land wil noemen en inzet op actieve mobiliteit, doemt er een gevreesde concurrent op aan de horizon; meestal groen en soms wit met paars. 

De deelscooter doet namelijk ook in steeds meer middelgrote steden zijn intrede en daar moet je als gemeente snel iets van gaan vinden. Alleen de vraag is, gaan we er wat van vinden door met een vergrootglas te kijken of met een verrekijker?  

Als je door het vergrootglas kijkt zie je sporadisch een foutgeparkeerde deel-e-scooter op de stoep staan en vallen al die vaak minstens net zo onhandige geparkeerde particuliere scooters en (swap)fietsen je niet meer op. Laat staan dat het je opvalt hoeveel ruimte die meestal gelukkig wel goed geparkeerde auto inneemt (maar met zoveel beschikbare ruimte is dat ook geen kunst).  

Als je door een vergrootglas kijkt naar wie er op die deelscooters rijden zie je vaak kwieke jonge mensen, waarvan je je afvraagt: ‘Kunnen die jongelui niet gewoon de fiets pakken?’ Waarschijnlijk vallen je dan al hun leeftijdsgenoten die zich een eigen fossiele scooter voortbewegen je minder op (ondanks dat zij wel hun best doen om op te vallen middels het geluid en de geur die hun uitlaat achterlaat).  

Misschien vallen ze je überhaupt minder op, omdat je in een geprivilegieerde wijk woont waar minder vervuilende scooters rondrijden (en waar juist de deelscooteraanbieders naartoe trekken). Bovendien heb je dan ook geen oog voor de voorbijrazende auto’s. En als je ze wel opvallen, doe je de aanname dat zij allemaal grote afstanden afleggen, terwijl die automobilisten juist in driekwart van de gevallen ‘fietsafstanden’ afleggen.  

Dus wat nu als we dat vergrootglas inruilen voor een verrekijker en we turen naar de horizon? Dan zie ik eerder kansen dan selectieve ongemakken. Kansen die soms niet direct tot uiting komen, maar er wel degelijk gloren.   

Als je naar de horizon tuurt, zie je deelscooteraanbieders die hun gebruikers slim sturen op hun gedrag en zorgen dat de nieuwe gebruikers beter worden opgevoed om de scooters netjes achter te laten. Daarmee verdwijnt de hinderlijk geparkeerde deelscooter uit het straatbeeld. 

Grijze haren onder de helm 

Als je naar de nabije toekomst kijkt in de middelgrote steden zie je eenzelfde ontwikkeling qua verbreding van de doelgroep als in de grote steden, waar de voertuigen steeds meer ingeburgerd raken. Wie in Rotterdam of Amsterdam kijkt ziet steeds vaker grijze haren onder de helm vandaan wapperen. Hiermee is de e-scooter de gangmaker voor nieuwe gedeelde mobiliteit. Het zorgt ervoor dat die cynische oom, verknocht aan zijn eigen auto, zich er zelf aan gaat wagen en daarmee wordt de deur open gezet naar de rest van het deelmobiliteitsscala. Maar het lukt je eerder om hun interesse te wekken met een stille, hippe scooter dan met pakweg een rode Volkswagen Up (die wel hard nodig is als drager van het hele systeem).  

Als je met de verrekijker naar de iets verdere toekomst kijkt, zie je dat er een hele generatie is opgevoed met deelmobiliteit, door die deelscooter. Die generatie is straks gewend aan het checken van de telefoon voor hun mobiliteit, in plaats van dat die eigen auto diepgeworteld in hun systeem zit. Deze doelgroep gaat straks aan hun toekomstige werkgevers vragen of ze het gebruik van deelscooters en deelauto’s kunnen faciliteren, in plaats van ouderwets lonken naar die leaseauto. En zo zorgen ‘die luie studenten die nu net zo goed kunnen gaan fietsen’ misschien nu voor minder fietsritjes, maar straks ook voor minder ruimtebeslag door die goed geparkeerde eigen auto.   

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Wandelen: positief effect op de economie

17 jan om 10:22 uur
In Nederland maakte ongeveer tweederde van alle inwoners afgelopen jaar een wandeling van tussen de vijf en tien…
Lees verder

We dragen water naar de zee… is dat een goed idee?

14 jan om 10:08 uur
Het omarmen van het regenwater dat gratis op ons dak valt, is een must voor een toekomstgerichte stad, schrijft…
Lees verder

Veel minder treinreizigers in 2021

10 jan om 16:35 uur
Ten opzichte van 2019 heeft NS in 2021 bijna de helft minder reizigers vervoerd. In vergelijking met 2020 is dat…
Lees verder

Ruimte voor natuurinclusiviteit, klimaatadaptatie én mobiliteit

10 jan om 11:23 uur
50 tot 70% van de openbare ruimte in steden is nu gereserveerd voor gemotoriseerd verkeer. Maar een stad is niet…
Lees verder

Meer ruimte voor voetgangers in Utrecht

5 jan om 14:11 uur
In Utrecht worden plannen gemaakt voor een groter voetgangersgebied en meer autovrije straten in de binnenstad.
Lees verder

Slimme laadpaal voor gemeente Rotterdam

29 dec 2021
Met de plaatsing van 100 slimme laadpalen wordt in Rotterdam de eerste stap gezet in het stabiliseren van het…
Lees verder

GOW30 en ERF2.0.

29 dec 2021
Er zijn nog steeds situaties binnen de bebouwde kom die niet voldoen aan de basisprincipes voor een Duurzaam…
Lees verder

Wat hebben eiwitten en mobiliteit met elkaar gemeen?

28 dec 2021
Hij is zo iemand die alles in de supermarkt een keer uitprobeert en tig deelmobiliteitsappjes op z’n telefoon…
Lees verder