Amersfoort: Klimaatadaptief met behulp van slimme technologie

woensdag 15 september 2021
timer 3 min
Amersfoort: Klimaatadaptief met behulp van slimme technologie

Foto: Shutterstock

Sensoren en andere slimme technieken worden tot nu toe met name gebruikt voor veiligheidsdoeleinden en in de mobiliteitswereld. In Amersfoort worden data gebruikt voor het klimaatadaptiever maken van de stad. Met en voor bewoners.

Het is al een aantal jaar geleden dat de aanvraag voor de Europese subsidie werd gedaan. Projectleider Huug Meijer van de gemeente Amersfoort herinnert zich dat het project SCOREwater in 2019 begon. “Het was al langer de wens van de gemeente om bij het maken van beleid voor klimaatadaptatie gebruik te maken van data. We hebben samenwerking gezocht met Göteborg en Barcelona.” Het vierjarige project richt zich op wateroverlast en watertekort. Er wordt gekeken naar hoe slimme technologie ervoor kan zorgen dat deze opgaven in de toekomst beter gemanaged kunnen worden.

Het begon voor Meijer en zijn collega’s met de uitdaging om vanuit de verschillende opgaven te bepalen hoe technologie een bijdrage kan leveren. In Amersfoort wordt onder meer gekeken naar bodemvocht. “Het gaat daarbij om het vocht dat in het bovenste stuk onder de grond zit. Dat zegt iets over de relatie tussen hitte, droogte en groen. In agrarische gebieden wordt bodemvocht al langer onderzocht, in de stedelijke omgeving nog niet zo veel.”

Naast bodemvocht wordt ook gekeken naar extreme neerslag en de gevolgen daarvan. In hoeverre helpt data bij iets wat je met het blote oog duidelijk kunt waarnemen? “We proberen bergingscapaciteit en neerslagverwachtingen te vertalen naar voorspelmodellen. Zodat we al voordat neerslag valt maatregelen kunnen treffen om schade of overlast te beperken. Ook gebruiken we modellen die verder vooruit kunnen kijken. Met name voor ingrepen die we doen in de openbare ruimte is dat van belang, omdat je die doet voor de langere termijn.”

De data die de gemeente gebruikt genereert ze deels zelf. Een belangrijk deel komt van bewoners, via deelnemers van Meet je Stad. Een initiatief voor burgerwetenschap dat in 2015 vanuit bewoners is opgestart. “Naast de data die we samen met hen verzamelen is het heel belangrijk om het perspectief van inwoners te krijgen”, vertelt Meijer. “Bovendien zijn de data van Meet je Stad een van de bronnen die worden geraadpleegd bij de inrichting van de openbare ruimte.”

De komende jaren, het project loopt nog tot mei 2023, staan in het teken van drie doelen. Ten eerste het  analyseren van de bodemvochtdata, en het vertalen daarvan naar toepassing in beleid en maatregelen om hitte en droogte tegen te gaan. Ten tweede worden samen met Meet je Stad bodemvochtsensoren ontwikkeld én geplaatst. Het eerder genoemde voorspelmodel is het derde speerpunt. “Het model werkt op dit moment voor één wijk. We werken aan de ontwikkeling voor andere delen van de stad.”

Tijdens het Verbindingsfestival over de Slimme Stad op 30 september vertelt Huug Meijer met drie projectleden  over SCOREwater én over de samenwerking met bewoners. “We krijgen vaak vragen over hoe we die samenwerking aanpakken, het is alleen daarom al leuk om bij onze sessie aan te sluiten. Daarnaast zijn sommige onderdelen van SCOREwater goed te vertalen naar andere gemeenten.”

De EU-bijdrage komt uit het subsidieprogramma voor Onderzoek en Innovatie in Europa, Horizon 2020, nr. 820751


Meer weten over SCORE en de samenwerking met bewoners in Meet je Stad? Kom dan naar het online Verbindingsfestival op 30 september. Haal hier je gratis ticket.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Droogte
flash_onNieuws

Drie keer zo vaak extreme droogte bij klimaatverandering

10 mei om 08:00 uur
Hoe beïnvloedt droogte de beschikbaarheid van zoet water in Nederland. En wat betekent dat voor de belangrijke…
Lees verder
Luchtfoto
flash_onNieuws

Publicatie: Data en Gebiedsontwikkeling

19 apr om 10:42 uur
De SKG Kring van Adviseurs Gebiedsontwikkeling van de TU Delft beschrijft in de nieuwe publicatie Data en…
Lees verder
Spelen met water
flash_onNieuws

4 miljoen voor onderzoek naar klimaatadaptatie en gezondheid

11 apr om 13:07 uur
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft twee grote onderzoeksconsortia geselecteerd…
Lees verder
Provinciale weg
flash_onNieuws

Wegbeheerders krijgen hulp van slimme auto's

6 apr om 08:00 uur
Auto’s gaan wegbeheerders helpen door hen continu te informeren over hoe de weg erbij ligt. Zo krijgen de…
Lees verder
nieuwe huizen bouwen
flash_onNieuws

Waterschap: 'Maak klimaatbestendige keuzes bij woningbouw'

31 mrt om 08:00 uur
Tot 2030 moeten er een miljoen woningen worden gebouwd. In de planning van dit monsterproject is volgens…
Lees verder
flash_onNieuws

Haags Hitteplan tegen zomerse gezondheidsrisico’s

22 mrt om 19:10 uur
Om vooral kwetsbare inwoners beter te beschermen tegen hitte-gerelateerde gezondheidsrisico’s heeft de gemeente…
Lees verder
Smart city Floriade
descriptionArtikel

Floriade als proeftuin voor Almere van de toekomst

17 mrt om 08:00 uur
Tussen de diverse inzendingen en planten, bloemen en bomen op het Floriadeterrein is hier en daar een metalen paal…
Lees verder
ezways
flash_onNieuws

App leidt slechtzienden door Arnhem Centraal

17 mrt om 08:00 uur
Precies je weg kunnen vinden in het Arnhemse treinstation. Dat kan lastig zijn als je een visuele beperking hebt.…
Lees verder