Stichting Trees for All lanceert op 5 september, Duurzame Dinsdag, het nieuwe scholenprogramma Trees for Schools. Binnen dit programma maken mbo-studenten onder leiding van experts een plan voor de vergroening van hun schoolterrein.
Trees for Schools: Mbo'ers aan de slag met vergroenen schoolpleinen
Het doel van Trees for Schools is om meer mbo-studenten te betrekken bij het klimaatdebat en hen bewust te maken van het belang van bomen.
“Bomen spelen een belangrijke rol bij het tegengaan van klimaatverandering”, vertelt Simone Groenendijk, directeur van Trees for All. “Ook dragen ze bij aan meer biodiversiteit en een gezonde leefomgeving. Het is dus noodzakelijk dat we zoveel mogelijk jongeren bewust maken van het belang van bomen. Zij zijn immers de bosbeschermers van de toekomst.”
In het programma krijgen mbo-studenten eerst een klimaatles waarin ze meer leren over klimaatverandering en de rol van bomen daarbij. Deze les wordt verzorgd door hun generatiegenoten van de Jonge Klimaatbeweging.
Na afloop van de klimaatles kunnen enthousiaste studenten zich aanmelden voor een projectteam. Een groep studenten maakt een plan om het schoolterrein te vergroenen met de aanplant van bomen en struiken en voert dit ook uit. Daarbij krijgen zij ondersteuning van experts, zoals landschapsarchitect Marieke de Keijzer, groenaannemers van Donker Groep en Trees for All zelf.
De eerste drie mbo-scholen gaan dit schooljaar van start. Simone Groenendijk: “We willen de deelnemende scholen zoveel mogelijk ontzorgen en het programma goed afstemmen op hun behoeften en mogelijkheden. Daarom beginnen we met een pilot. Hierbij zijn ook wetenschappers van de Universiteit Utrecht betrokken om het effect van de klimaatlessen te meten.”
Veel meer details over natuurinclusief bouwen en duurzame scholen ontdek je tijdens het Duurzame & Gezonde Scholen Congres op woensdag 11 oktober met de gemeente Utrecht als gastheer.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Leertraject Natuurinclusief ontwikkelen
16 jan om 08:36 uurKAN Bouwen start in april 2025 weer met het leertraject De basis voor natuurinclusief ontwikkelen. Een…
Nauwere samenwerking tussen Nationale Parken en gezondheidssector
15 jan om 08:55 uurCollectief Natuurinclusief en het Nationale Parken Bureau hebben samen de Handreiking Nationale Parken als…
Opleidingen in groene sector bewegen mee met veranderende wereld
13 dec 2024De groene ruimte stond vroeger vooral in dienst van de mens. Het moest mooi, netjes en veilig zijn. Inmiddels…
Wat zijn de maatschappelijke baten van natuur?
12 dec 2024Leuk en aardig allemaal die natuur, maar wat levert het ons nu eigenlijk op? Het Investeringsperspectief…
De impact van DuurzaamDoor
10 dec 2024Het aflopen van de huidige programmaperiode 2021-2024 van rijksprogramma DuurzaamDoor, is het uitgelezen moment…
Boek: Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
4 dec 2024Gideon Spanjar, Frank Suurenbroek, Patrick Limpens en Sába Schramkó zijn auteurs van het boek Natuurinclusieve…
‘Misvatting dat economie en ecologie tegenpolen zijn’
30 nov 2024Jannemarie de Jonge hoeft zich deze maanden niet te vervelen. Sinds het voorjaar van 2024 is ze de nieuwe…
"Natuurinclusief bouwen is veel meer dan wat nestkasten inbouwen"
26 nov 2024Gijs Meijer van Sweco adviseert in zijn rol als adviseur en natuurinclusief ontwerp dagelijks over…