Groene Huisvesters biedt corporaties kans om kennis te vergroten

maandag 8 mei 2023

Foto: Shutterstock

Natuur voor Elkaar bood professionals van woningcorporaties in Twente afgelopen najaar de kans om de cursus ‘Ambassadeur Klimaatadaptie & Groen’ te volgen. De cursus werd gegeven door Groene Huisvesters, een samenwerking tussen corporaties, het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), VNG, de Woonbond en Aedes om de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad te versnellen. 

Milou Leerling is projectleider Overijssel Tuiniert binnen het programma Natuur voor Elkaar. Het doel van het project is om meer Overijselaren aan het tuinieren te krijgen. Er zijn namelijk nog heel veel grijze tuinen die veel groener kunnen, geeft Leerling aan. “We hebben ons de vraag gesteld waar die tuinen dan precies zitten. Een groot deel is in bezit van woningcorporaties, bij de tuinen van bewoners en in de gedeelde openbare ruimte.” En daar liggen kansen, want: ‘corporaties hebben veel te maken met de gevolgen van klimaatverandering, denk maar aan wateroverlast en hittestress.’ 

Via Groene Huisvesters, een samenwerking tussen corporaties, het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), VNG, de Woonbond en Aedes om de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad te versnellen, kreeg een aantal Twentse woningcorporaties de kans om hun kennis te vergroten en die door te geven aan bewoners. “De cursus is ontwikkeld door de Wageningen Universiteit binnen het programma Prettig Groen Wonen”, vertelt Marlou Boerbooms. Dat programma heeft drie jaar gedraaid en is onlangs voor drie jaar verlengd. De universiteit en Groene Huisvesters hebben elkaar gevonden in 2020. Wij hebben voor Prettig Groen Wonen de link met woningcorporaties gelegd dankzij provincie Zuid-Holland.” Inmiddels heeft Groene Huisvesters de cursus al meer dan twintig keer gegeven. “De cursus wordt telkens doorontwikkeld en aangepast op basis van de locatie en de wensen van de deelnemers”, stelt Boerbooms.  

Ook voor provincie Overijssel gaf Groene Huisvesters de cursus. Het doel was om het vuurtje vergroening aan te maken, vervolgens aan te houden en aan te wakkeren om de woonomgeving te vergroenen en de leefbaarheid te verbeteren. “In Overijssel hebben we samengewerkt met IVN. Het leuke is dat wij vooral op gebouwen, corporaties en huurders gefocust zijn, terwijl IVN juist in de directe omgeving actief is en deze erbij betrekt”, vindt Boerbooms. In de cursus kwam onder meer aan bod waar middels slim groen in binnentuinen, op daken en tegen gevels een aantal problemen op te lossen en kansen te benutten zijn. “We bouwen deze cursus steeds verder uit en werken daarbij samen met Prettig Groen Wonen”, geeft Boerbooms aan. 

“Zestien mensen, waarvan negen corporaties hebben zich aangemeld voor de cursus van Groene Huisvesters”, vertelt Milou Leerling. “Intrinsiek gemotiveerde mensen die veel met bewoners te maken hebben. Er kwam onder meer een casus aan bod over een binnentuin van een aantal flats in Almelo. De vraag was hoe je die tuin kon vernieuwen tot levende tuin.” De casussen uit het dagelijks werk van de deelnemers is wat de cursus ook zo leuk en waardevol maakt, vindt ook Boerbooms. “Je krijgt als deelnemer echt een advies op maat. We starten met een algemeen verhaal, maar de meerwaarde zit echt in de eigen projecten van de deelnemers.” 

De deelnemers aan de cursus waren positief, weet Leerling. “Ze vonden het fijn om met anderen over dit thema te praten en gaven aan veel handvatten te hebben gekregen om mee aan de slag te gaan.” Boerbooms: “Overijssel heeft een prachtig programma op het gebied van natuurinclusief bouwen. Tijdens de cursus geven we de deelnemers ook mee bij welke netwerken ze allemaal kunnen aanhaken.” 

Ook in 2023 wordt de cursus gegeven, in Overijssel maar ook op andere plekken. Kijk hier voor meer informatie over de cursus van Groene Huisvesters.

 

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Groene tuinen steeds populairder

22 apr om 16:04 uur

Steeds meer woningeigenaren en huurders vergroenen hun tuin. Dat blijkt uit cijfers van Tuinbranche Nederland…

Lees verder
flash_onNieuws

Naar een breder gedragen natuurbeleid in Nederland

16 apr om 16:27 uur

Ondanks de voortdurende inspanningen blijven de internationale natuurdoelen buiten bereik. Een effectieve…

Lees verder
flash_onNieuws

Waterschappen steunen Agenda Natuurinclusief 2.0

28 mrt om 08:11 uur

Waterschappen staan volledig achter de Agenda Natuurinclusief 2.0. Dit initiatief streeft naar een evenwicht…

Lees verder
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder
flash_onNieuws

Succes in natuurinclusief bouwen bij project Parijsch in Culemborg

21 feb om 09:37 uur

Nieuwbouw werkt bevorderend voor de biodiversiteit. Dat is een conclusie die Heijmans trekt uit de eerste…

Lees verder
person_outlineBlog

Maakt een rijke biodiversiteit ons direct gezonder?

13 feb om 09:33 uur

Biodiversiteit wordt vaak gezien als iets dat met name betrekking heeft op planten en dieren. Maar een rijke…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder
descriptionArtikel

Groen bouwen, groen behouden

5 feb om 15:56 uur

Het aantal groene gebouwen in Nederland neemt toe. Fijn, want een groen gebouw biedt veel voordelen. Maar, het…

Lees verder