Groene Huisvesters biedt corporaties kans om kennis te vergroten

maandag 8 mei 2023

Foto: Shutterstock

Natuur voor Elkaar bood professionals van woningcorporaties in Twente afgelopen najaar de kans om de cursus ‘Ambassadeur Klimaatadaptie & Groen’ te volgen. De cursus werd gegeven door Groene Huisvesters, een samenwerking tussen corporaties, het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), VNG, de Woonbond en Aedes om de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad te versnellen. 

Milou Leerling is projectleider Overijssel Tuiniert binnen het programma Natuur voor Elkaar. Het doel van het project is om meer Overijselaren aan het tuinieren te krijgen. Er zijn namelijk nog heel veel grijze tuinen die veel groener kunnen, geeft Leerling aan. “We hebben ons de vraag gesteld waar die tuinen dan precies zitten. Een groot deel is in bezit van woningcorporaties, bij de tuinen van bewoners en in de gedeelde openbare ruimte.” En daar liggen kansen, want: ‘corporaties hebben veel te maken met de gevolgen van klimaatverandering, denk maar aan wateroverlast en hittestress.’ 

Via Groene Huisvesters, een samenwerking tussen corporaties, het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), VNG, de Woonbond en Aedes om de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad te versnellen, kreeg een aantal Twentse woningcorporaties de kans om hun kennis te vergroten en die door te geven aan bewoners. “De cursus is ontwikkeld door de Wageningen Universiteit binnen het programma Prettig Groen Wonen”, vertelt Marlou Boerbooms. Dat programma heeft drie jaar gedraaid en is onlangs voor drie jaar verlengd. De universiteit en Groene Huisvesters hebben elkaar gevonden in 2020. Wij hebben voor Prettig Groen Wonen de link met woningcorporaties gelegd dankzij provincie Zuid-Holland.” Inmiddels heeft Groene Huisvesters de cursus al meer dan twintig keer gegeven. “De cursus wordt telkens doorontwikkeld en aangepast op basis van de locatie en de wensen van de deelnemers”, stelt Boerbooms.  

Ook voor provincie Overijssel gaf Groene Huisvesters de cursus. Het doel was om het vuurtje vergroening aan te maken, vervolgens aan te houden en aan te wakkeren om de woonomgeving te vergroenen en de leefbaarheid te verbeteren. “In Overijssel hebben we samengewerkt met IVN. Het leuke is dat wij vooral op gebouwen, corporaties en huurders gefocust zijn, terwijl IVN juist in de directe omgeving actief is en deze erbij betrekt”, vindt Boerbooms. In de cursus kwam onder meer aan bod waar middels slim groen in binnentuinen, op daken en tegen gevels een aantal problemen op te lossen en kansen te benutten zijn. “We bouwen deze cursus steeds verder uit en werken daarbij samen met Prettig Groen Wonen”, geeft Boerbooms aan. 

“Zestien mensen, waarvan negen corporaties hebben zich aangemeld voor de cursus van Groene Huisvesters”, vertelt Milou Leerling. “Intrinsiek gemotiveerde mensen die veel met bewoners te maken hebben. Er kwam onder meer een casus aan bod over een binnentuin van een aantal flats in Almelo. De vraag was hoe je die tuin kon vernieuwen tot levende tuin.” De casussen uit het dagelijks werk van de deelnemers is wat de cursus ook zo leuk en waardevol maakt, vindt ook Boerbooms. “Je krijgt als deelnemer echt een advies op maat. We starten met een algemeen verhaal, maar de meerwaarde zit echt in de eigen projecten van de deelnemers.” 

De deelnemers aan de cursus waren positief, weet Leerling. “Ze vonden het fijn om met anderen over dit thema te praten en gaven aan veel handvatten te hebben gekregen om mee aan de slag te gaan.” Boerbooms: “Overijssel heeft een prachtig programma op het gebied van natuurinclusief bouwen. Tijdens de cursus geven we de deelnemers ook mee bij welke netwerken ze allemaal kunnen aanhaken.” 

Ook in 2023 wordt de cursus gegeven, in Overijssel maar ook op andere plekken. Kijk hier voor meer informatie over de cursus van Groene Huisvesters.

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Trees for Schools: Mbo'ers aan de slag met vergroenen schoolpleinen

5 sep om 08:00 uur

Stichting Trees for All lanceert op 5 september, Duurzame Dinsdag, het nieuwe scholenprogramma Trees for…

Lees verder
descriptionArtikel

Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen

15 aug om 11:34 uur

De Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen is een prijs voor inspirerende natuurinclusieve projecten op…

Lees verder
descriptionArtikel

Spouwmuren isoleren? Eerst een ecologisch onderzoek

2 aug om 13:30 uur

Om de spouwmuren van een bestaande woning te mogen isoleren, moet eerst voldoende ecologisch onderzoek gedaan…

Lees verder
flash_onNieuws

Plantje Boom maakt Nederland spelenderwijs bewust van belang biodiversiteit

18 jul om 14:26 uur

Wat aan het einde van de Nationale DenkTank 2022 slechts een idee was, is inmiddels uitgegroeid tot een echt…

Lees verder
descriptionArtikel

Hoe bepaal je wat een wolf kost?

18 jul om 13:52 uur

De wolf is terug in Nederland. Sommigen zien dat als een aanwinst, anderen als een bedreiging. Aangezien de…

Lees verder
descriptionArtikel

Themabijeenkomst leert je alles over natuurinclusief bouwen

24 mei om 13:40 uur

Op 8 juni aanstaande vindt in Basecamp te Utrecht de Themabijeenkomst Gezonde Gebouwen en Omgeving plaats. Deze…

Lees verder
descriptionArtikel

Natuurinclusief bouwen maakt werken bij woningcorporatie nog leuker

24 mei om 09:23 uurtimer4 min

Een groot deel van de woningvoorraad in Nederland is in bezit van woningcorporaties. Die kunnen daarom veel…

Lees verder
descriptionArtikel

‘Natuurinclusief is ook mensinclusief’

11 mei om 00:09 uurtimer3 min
Natuur voor Elkaar is de drijvende kracht achter natuurinclusief bouwen in Overijssel. Met het programma beoogt de…
Lees verder