Groene Huisvesters biedt corporaties kans om kennis te vergroten

Foto: Shutterstock

Natuur voor Elkaar bood professionals van woningcorporaties in Twente afgelopen najaar de kans om de cursus ‘Ambassadeur Klimaatadaptie & Groen’ te volgen. De cursus werd gegeven door Groene Huisvesters, een samenwerking tussen corporaties, het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), VNG, de Woonbond en Aedes om de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad te versnellen. 

Milou Leerling is projectleider Overijssel Tuiniert binnen het programma Natuur voor Elkaar. Het doel van het project is om meer Overijselaren aan het tuinieren te krijgen. Er zijn namelijk nog heel veel grijze tuinen die veel groener kunnen, geeft Leerling aan. “We hebben ons de vraag gesteld waar die tuinen dan precies zitten. Een groot deel is in bezit van woningcorporaties, bij de tuinen van bewoners en in de gedeelde openbare ruimte.” En daar liggen kansen, want: ‘corporaties hebben veel te maken met de gevolgen van klimaatverandering, denk maar aan wateroverlast en hittestress.’ 

Via Groene Huisvesters, een samenwerking tussen corporaties, het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), VNG, de Woonbond en Aedes om de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad te versnellen, kreeg een aantal Twentse woningcorporaties de kans om hun kennis te vergroten en die door te geven aan bewoners. “De cursus is ontwikkeld door de Wageningen Universiteit binnen het programma Prettig Groen Wonen”, vertelt Marlou Boerbooms. Dat programma heeft drie jaar gedraaid en is onlangs voor drie jaar verlengd. De universiteit en Groene Huisvesters hebben elkaar gevonden in 2020. Wij hebben voor Prettig Groen Wonen de link met woningcorporaties gelegd dankzij provincie Zuid-Holland.” Inmiddels heeft Groene Huisvesters de cursus al meer dan twintig keer gegeven. “De cursus wordt telkens doorontwikkeld en aangepast op basis van de locatie en de wensen van de deelnemers”, stelt Boerbooms.  

Ook voor provincie Overijssel gaf Groene Huisvesters de cursus. Het doel was om het vuurtje vergroening aan te maken, vervolgens aan te houden en aan te wakkeren om de woonomgeving te vergroenen en de leefbaarheid te verbeteren. “In Overijssel hebben we samengewerkt met IVN. Het leuke is dat wij vooral op gebouwen, corporaties en huurders gefocust zijn, terwijl IVN juist in de directe omgeving actief is en deze erbij betrekt”, vindt Boerbooms. In de cursus kwam onder meer aan bod waar middels slim groen in binnentuinen, op daken en tegen gevels een aantal problemen op te lossen en kansen te benutten zijn. “We bouwen deze cursus steeds verder uit en werken daarbij samen met Prettig Groen Wonen”, geeft Boerbooms aan. 

“Zestien mensen, waarvan negen corporaties hebben zich aangemeld voor de cursus van Groene Huisvesters”, vertelt Milou Leerling. “Intrinsiek gemotiveerde mensen die veel met bewoners te maken hebben. Er kwam onder meer een casus aan bod over een binnentuin van een aantal flats in Almelo. De vraag was hoe je die tuin kon vernieuwen tot levende tuin.” De casussen uit het dagelijks werk van de deelnemers is wat de cursus ook zo leuk en waardevol maakt, vindt ook Boerbooms. “Je krijgt als deelnemer echt een advies op maat. We starten met een algemeen verhaal, maar de meerwaarde zit echt in de eigen projecten van de deelnemers.” 

De deelnemers aan de cursus waren positief, weet Leerling. “Ze vonden het fijn om met anderen over dit thema te praten en gaven aan veel handvatten te hebben gekregen om mee aan de slag te gaan.” Boerbooms: “Overijssel heeft een prachtig programma op het gebied van natuurinclusief bouwen. Tijdens de cursus geven we de deelnemers ook mee bij welke netwerken ze allemaal kunnen aanhaken.” 

Ook in 2023 wordt de cursus gegeven, in Overijssel maar ook op andere plekken. Kijk hier voor meer informatie over de cursus van Groene Huisvesters.

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Stedelijke omgeving biedt hoop voor insecten

Wereldwijd wordt 40 procent van de insecten met uitsterven bedreigd en ook in Nederland is het slecht gesteld…

Lees verder
descriptionArtikel

De staat van de Nederlandse Biodiversiteit

Naturalis presenteerde afgelopen week de eerste editie uit van het Statusrapport Nederlandse Biodiversiteit.…

Lees verder
flash_onNieuws

Breda zet groene standaard als national park city

Breda heeft op 20 mei 2025 als eerste stad in Nederland én de Europese Unie de titel National Park City…

Lees verder
descriptionArtikel

Sta op het podium van Congres Natuurlijk 2025

Op donderdag 27 november 2025 vindt de zevende editie van Congres Natuurlijk plaats…

Lees verder
descriptionArtikel

Zorgvuldige inpassing in uniek beschermd landschap

Ga mee op excursie naar Droogmakerij de Beemster en ontdek hoe je in dit UNESCO Werelderfgoedgebied honderden…

Lees verder
descriptionArtikel

Amsterdam zet in op biodiversiteit voor toekomstbestendige stad

Het stadsbestuur van Amsterdam heeft de ambitie om de biodiversiteit in de stad de komende jaren flink te…

Lees verder
descriptionArtikel

‘De binnenstad verregaand vergroenen zonder water heeft geen zin’

Het is een treurig gezicht. Groen dat staat te verpieteren in de binnenstad. Daar…

Lees verder
descriptionArtikel

Nature Based Solutions winnen terrein

Succesvolle implementatie van nature based solutions als antwoord op opgaven als klimaatadaptatie en…

Lees verder