Veertig procent meer ZE-bussen in Groningen-Drenthe

vrijdag 24 maart 2023

In Groningen en Drenthe gaan tussen 2024 en 2026 158 nieuwe zero-emissiebussen rijden. OV-bureau Groningen Drenthe en Qbuzz kopen de bussen van fabrikanten Van Hool, Ebusco en Daimler | EvoBus en halen de elektrificatie daarmee naar voren. Straks rijdt 90 procent van de busvloot emissievrij.

De totale busvloot in de concessie Groningen-Drenthe bedraagt zo’n 400 bussen. De 158 uitstootvrije bussen vervangen HVO-dieselbussen en bovenop de 196 zero-emissiebussen die er al rondrijden, zorgt dat ervoor dat zo’n 90 procent van de vloot emissievrij rijdt. Dat is een grote stap richting uitstootvrij busvervoer in 2030.

Ebusco levert van het type 3.0 in totaal 45 12-meterbussen voor de streekdiensten en 18 18-meterbussen voor de Qlink-stadsdienst. Daimler verzorgt 25 gelede eCitaro’s voor de streekdienst en 10 gelede eCitaro’s voor de Qlink-stadsdienst. Van Hool levert 60 elektrische Qliners (100 km-bussen). De bussen hebben een levensduur van zo’n 15 jaar en de huidige concessie loopt in 2029 af. Doordat een overnameregeling is afgesproken, kunnen de bussen ook in de volgende concessie rijden.

Elektrificatie naar voren halen

Volgens het Bestuursakkoord Zero Emissie Bus moeten in 2025 namelijk alle nieuwe bussen en in 2030 alle rijdende bussen uitstootvrij aan de uitlaat rijden. Maar doordat deze 158 bussen in 2024 al de weg op gaan haalt opdrachtgever OV-bureau Groningen-Drenthe de elektrificatie naar voren, laat ov-ontwikkelmanager Erwin Stoker weten.

Stoker: “De 158 HVO-dieselbussen die we vervangen hadden dus nog tot het einde van de concessie in 2029 kunnen doorrijden. We hebben toch besloten ze nu al te vervangen. Elektrische bussen zijn weliswaar duurder in aanschaf dan dieselbussen, maar de brandstofcomponent is een kleinere variabele. Vanwege de stijgende energieprijzen wordt het naar verwachting veel duurder om de bussen tegen die tijd te vervangen. Daarom is het juist gunstiger nu al elektrische bussen aan te schaffen. ”

Eerste grote ov-order eCitaro’s

Dirk Meppelink, ov-accountmanager van Daimler-importeur EvoBus Nederland, is erg blij met de eerste grote ov-order van eCitaro’s in Nederland. “Wij werken al lang samen met Qbuzz in zowel Groningen als Utrecht en onze eerste Citaro (de dieselvariant, red.) ging destijds ook in Groningen rijden. Wat dat betreft is het mooi dat hier nu ook de eCitaro start.”

CEO Joost van der Bijl voegt toe dat hij blij is met het vertrouwen van betrouwbare en professionele partijen als Qbuzz en het OV-bureau. “We hebben lang geroepen dat we een kwalitatief goed product hebben. Nu gaan klanten dat ook ervaren. Dat vervult ons met trots en ik weet zeker dat er nu meer concessies gaan volgen: de tenderkalender is immers behoorlijk vol.”

Geen nieuwe waterstof

Ondanks dat het OV-bureau zich wil onderscheiden op het thema waterstof, is ervoor gekozen om dit keer geen waterstofbussen aan te schaffen. Erwin Stoker: “De 100 km-bussen (Qliners) wilden we oorspronkelijk wel in waterstofversie, maar de industrie is nog niet zover. Op prijs en kwaliteit is waterstof op deze relatief kleine schaal is waterstof momenteel geen concurrerend alternatief voor batterij-elektrisch. De technieken voor batterij-elektrisch zijn voor 100 km-bussen wel zover.”

De waterstofbussen die momenteel al wél in de concessie rijden, zijn destijds aangeschaft met een Europese subsidie. Voor deze vervangingsoperatie is geen extra subsidiegeld beschikbaar gekomen.

Zero Emissie Conferentie

Erwin Stoker als Joost van der Bijl spreken beiden op 13 april tijdens de Zero Emissie Conferentie in Arnhem. Stoker neemt deel in een panel over businesscases en busexploitaties, terwijl Joost van der Bijl ingaat op de ontwikkelingen rond de eCitaro in een panel met meerdere busfabrikanten.

U kunt zich nog aanmelden voor de Zero Emissie Conferentie. Meer informatie en aanmeldmogelijkheden vindt u hier.