Icoon op snijvlak van stedenbouw, kunst en spelen voor Almere Buiten

woensdag 16 februari 2022
Baltimore Bend

Baltimore Bend ©Pim Top voor Arttenders x Studio Spass

Op het Baltimoreplein in Almere-Buiten heeft wethouder Hilde van Garderen een multifunctioneel speelkunstwerk geopend. Het icoon kwam tot stand na een intensief participatieproject.

Kinderen uit Almere-Buiten dachten middels een ontwerpwedstrijd mee over hun ideale speeltuin. Hun knutselwerken dienden als inspiratie voor vier ontwerpen voor het speelkunstwerk. Het ontwerp Baltimore Bend werd in een publieksstemming door de Buitenaren uitgeroepen tot winnaar. In het najaar van vorig jaar gingen Arttenders en Studio Spass samen met de Mannen van Staal aan de slag om de stalen constructie op te bouwen in de werkplaats.

(tekst gaat verder na foto)

Baltimore Bend
Baltimore Bend ©Pim Top voor Arttenders x Studio Spass 

Stedelijke vernieuwing Almere Buiten Centrum

Baltimore Bend valt binnen de stedelijke vernieuwing van Almere Buiten Centrum. Hilde van Garderen, wethouder Stedelijke Vernieuwing: “Ik ben blij dat de werkzaamheden nu af zijn en we het eindelijk kunnen onthullen aan de Buitenaar. Baltimore Bend is een mooie combinatie van park, speeltuin en kunst. Dit speelkunstwerk is onderdeel van de Stedelijke vernieuwing van Centrum Almere Buiten. Samen met lokale partners werken we hard aan de opgave het centrum weer aantrekkelijk en toekomstbestendig te maken voor bewoners, ondernemers en bezoekers. En met dit unieke ontwerp wordt het centrum zeker weer een stuk aantrekkelijker!” 

Buitenaar aan zet

Baltimore Bend is ontwikkeld door Arttenders in samenwerking met Jaron Korvinus en Daan Mens van Studio Spass. Samen hebben zij het traditionele idee van een speelplaats naar een hoger niveau getild. Faye Ellen, oprichter Arttenders: “Door social design zorgen we ervoor dat een kunstwerk niet alleen een feestje voor het oog is, maar ook een toegevoegde functionele en sociale waarde voor de omgeving heeft. De wensen van de bewoners en technische eisen van de locatie zijn daarom het vertrekpunt én de harde kern van het ontwerpproces geweest.”

(tekst gaat verder na foto)

Baltimore Bend
Baltimore Bend ©Pim Top voor Arttenders x Studio Spass 

Almere buiten als inspiratie

In het ontwerp is rekening gehouden met de wensen van alle betrokken van jong tot oud. Jaron Korvinus van Studio Spass vertelt hierover: "We vinden het een geweldige eer om een kunstwerk te ontwerpen voor Gemeente Almere dat niet alleen bijzonder is om te bekijken maar waar de inwoners ook nog zelf mee mogen spelen. De architectuur en omgeving van Almere Buiten hebben ons geïnspireerd tot dit speelse ontwerp, waarin onze fascinaties voor vorm en interactie perfect samenkomen!"
De organische vorm met uitgesneden holtes zijn geïnspireerd door de stad Almere; haar kleurrijke en experimentele architectuur, de Almeerse wateren en de diversiteit van de stad en haar bewoners. Zo is de blauwe kleur een weerspiegeling van het water en kleursamples die genomen zijn in de wijk. Daarnaast, is het toegepaste kunstwerk meer dan alleen een speelplek voor kinderen; het kunstwerk dient verschillende functies voor diverse doelgroepen. Voor de jeugd, ouderen, mindervaliden en bezoekers van Almere Buiten dient het vernieuwde Baltimoreplein als ontmoetingsplek, sportlocatie en recreatiegebied. Baltimore Bend heeft voor ieder wat wils!

(tekst gaat verder na foto)

Baltimore Bend
Baltimore Bend ©Pim Top voor Arttenders x Studio Spass 

Door de gebogen vorm en de perforaties in de felgekleurde stalen constructie is een speelse en interessante route ontstaan, die uitnodigt om de verschillende ruimtes te ontdekken. Het abstracte en innovatieve ontwerp stimuleert kinderen om gebruik te maken van hun fantasie en creativiteit om zo hun eigen speelomgeving te creëren. De open vorm van het werk zorgt voor een overzichtelijk decor voor ouder en kind en verbindt het kunstwerk met haar directe stedelijke omgeving.


In de speciale printeditie van Biind Magazine verscheen een uitgebreid interview met Shioban Burger en Faye Ellen van Arttenders over social design en de menselijke maat in de fysieke leefomgeving. Lees hier het interview online.
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Rondetafel
filter_listLongread

Rondetafel Omgevingsvisie

28 jun om 14:18 uur
In veel gemeenten en provincies is of wordt een Omgevingsvisie vastgesteld. Een langetermijnvisie op de…
Lees verder
Sociaal werk
flash_onNieuws

Nieuwe opleiding voor meer verbinding in wijken, buurten en dorpen

27 jun om 14:59 uur
NHL Stenden Hogeschool en de Hanzehogeschool introduceren een nieuwe opleiding: de Associate degree Participatie…
Lees verder
Humankind
descriptionArtikel

Hoe kan de publieke ruimte ons leven beter maken?

10 jun om 11:08 uur
Bij het ontwerp en de (her)inrichting van de openbare ruimte komen steeds meer opgaven kijken. Het moet…
Lees verder
Champs Elysees
descriptionArtikel

De 15-minutenstad: hoe dan?

8 jun om 16:21 uur
Vanaf het moment dat burgemeester Anne Hidalgo van Parijs de term 15-minutenstad noemde in haar…
Lees verder
Berlijnplein
flash_onNieuws

Integrale aanpak voor Berlijnplein, cultuurhart van Leidsche Rijn

3 jun om 12:50 uur
Utrecht bouwt aan een nieuw cultuurhart met landelijke allure. Berlijnplein wordt de komende jaren getransformeerd…
Lees verder
Groene steden
person_outlineBlog

We hebben meer groene steden nodig!

24 mei om 08:00 uur
Het is lente, het zonnetje schijnt, de lucht is blauw en de vogeltjes fluiten. Oftewel, het is tijd om lekker naar…
Lees verder
Amersfoort by night
descriptionArtikel

Aandacht voor “Het ontwerp van het avondbeeld” op Vakbeurs Ruimte & Licht

18 mei om 12:24 uur
Kunstlicht is bepalend voor het avondbeeld van de openbare ruimte. Toch wordt er vaak pas laat in het proces over…
Lees verder
Platteland
flash_onNieuws

Platteland en stad van grote invloed op elkaar

6 mei om 13:39 uur
Bij het maken van beleid worden het platteland en de stad vaak gezien als twee aparte werelden. Maar in de…
Lees verder