Goed voor mens, natuur, klimaat en economie

donderdag 16 januari 2020
timer 3 min
Goed voor mens, natuur, klimaat en economie

Model Het Levende Gebouw in relatie tot een aantal certificeringen.

Groene conceptontwikkelaar Kim van der Leest neemt ons mee met een inspirerende inkijk in Het Levende Gebouw, een op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde handleiding voor opdrachtgevers, overheid, projectontwikkelaars, (landschaps-)architecten en groenprofessionals.

Tijdig groen in proces

De handleiding Het Levende Gebouw helpt in gesprekken de mogelijkheden van groene oplossingen tijdig mee te nemen en maximaal in te zetten voor de gewenste functies. Zo is er direct afstemming vooraan in de keten, waardoor groen geen sluitpost is. Als dat lukt, worden er niet alleen betere groene gebouwen en locaties ontworpen, maar ook ontwikkeld tegen minder kosten en met minder onderhoud.

Integraal groen model

Het Levende Gebouw omvat negentien thema’s waarvoor groen bewezen meerwaarde heeft. Denk aan water, temperatuur, luchtkwaliteit en biodiversiteit, maar ook ontspannen, ontmoeten of voedsel. De thema’s zijn geordend onder vier pijlers: Mens, Klimaat, Natuur en Economie. Ruim aandacht gaat uit naar natuurinclusieve voorbeelden die tevens bijdragen aan thema’s onder de pijler Mens. Groene meerwaarden kunnen zo goed worden gestapeld.

Het Orlyplein in Amsterdam heeft een grote metamorfose ondergaan. Het vroegere grijzebetonnen dak van het station Amsterdam-Sloterdijk is volledig veranderd van een plek die je vermijdt in een waterbergende groene oase. Groen heeft verder bijgedragen aan een prettig plein met inkomsten voor de omliggende horeca, hotels en winkels. Criminaliteit en zwerfafval zijn juist sterk verminderd.
Foto door: Riske De Vries - Tree Ground Solutions – Het Levende Gebouw

Ferrari groen

Personeelskosten vertegenwoordigen vaak 90 procent van de operationele kosten van een organisatie, tegenover huisvestingkosten (9 procent) en energiekosten (1 procent). De productiviteit van medewerkers heeft grote invloed op de bedrijfskosten. Met groene oplossingen is hier veel meer waarde te behalen. Een groene omgeving heeft grote invloed op onze productiviteit, leerprestaties en gezondheid. Verassend was het beeld van een groene werkomgeving bij autofabriek Ferrari. Hier werkt een combinatie van groen met klimaatinstallatie beter voor de luchtkwaliteit en temperatuur dan alleen een klimaatinstallatie!

Meer praktijkvoorbeelden

Veel ambities voor de leefomgeving zijn niet groen, bijvoorbeeld bij het verminderen van geluidshinder, een betere luchtkwaliteit, een aantrekkelijk vestigingsklimaat of energiebesparing. De oplossingen hiervoor kunnen echter wel groen zijn, maar zijn niet altijd bij iedereen bekend. Denk aan:

  • Het verkoelende effect van een groendak op het rendement van zonnepanelen, wat kan resulteren in 6 procent meer energieopbrengst, alsook een trager verloop van het verouderingsproces van de panelen, waardoor vermogensverlies pas tien jaar later optreedt.
  • Slimme gebouwen met groenblauwe daken die samen met het waterschap de waterhuishouding in de wijk regelen.
  • Groen tussen hoge gebouwen als windbreker, maar ook om aantrekkelijkere wandelroutes en horecaexploitatie mogelijk te maken.
  • Natuurdaken die het binnendringen van omgevingsgeluid tot 46 decibel kunnen verminderen, binnen gebouwen merkbaar aan verminderde geluidsoverlast van autoverkeer, treinen of overvliegende vliegtuigen.

Download Het Levende Gebouw

In opdracht van de branchevereniging VHG is de handleiding Het Levende Gebouw ontwikkeld. De handleiding bevat vierhonderd gerealiseerde praktijkvoorbeelden van levende groene gebouwen, handig geordend en gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en gebruikerservaringen. Voor elk type gebruiksfunctie (wonen, werken, zorg, leren, mobiliteit & logistiek, retail & leisure) is er een mindmap: een compleet overzicht met groene mogelijkheden voor in gesprekken en in de ontwerpfase. Ook komen succes- en faalfactoren in aanleg, gebruik en onderhoud aan bod. De handleiding is digitaal in te zien en te bestellen op de Kennisbank van de VHG.

Inspiratiemagazine Natuurinclusief Bouwen

Dit artikel verscheen in het Inspiratiemagazine Natuurinclusief Bouwen, een uitgave boordevol best practices, tools en tips over natuurinclusief en biodivers bouwen. Download deze editie gratis.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Naar een breder gedragen natuurbeleid in Nederland

16 apr om 16:27 uur

Ondanks de voortdurende inspanningen blijven de internationale natuurdoelen buiten bereik. Een effectieve…

Lees verder
flash_onNieuws

Waterschappen steunen Agenda Natuurinclusief 2.0

28 mrt om 08:11 uur

Waterschappen staan volledig achter de Agenda Natuurinclusief 2.0. Dit initiatief streeft naar een evenwicht…

Lees verder
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder
flash_onNieuws

Succes in natuurinclusief bouwen bij project Parijsch in Culemborg

21 feb om 09:37 uur

Nieuwbouw werkt bevorderend voor de biodiversiteit. Dat is een conclusie die Heijmans trekt uit de eerste…

Lees verder
person_outlineBlog

Maakt een rijke biodiversiteit ons direct gezonder?

13 feb om 09:33 uur

Biodiversiteit wordt vaak gezien als iets dat met name betrekking heeft op planten en dieren. Maar een rijke…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder
descriptionArtikel

Groen bouwen, groen behouden

5 feb om 15:56 uur

Het aantal groene gebouwen in Nederland neemt toe. Fijn, want een groen gebouw biedt veel voordelen. Maar, het…

Lees verder
flash_onNieuws

Duurzame Woonbuurt 'Elix' Voltooid in Zeist Kerckebosch

15 jan om 14:46 uur

Het buurtschap Elix is een nieuwe woonbuurt met veertien duurzame en circulaire woningen in Zeist Kerkebosch.…

Lees verder