Groenambassadeur en Biind Expert Lodewijk Hoekstra nodigt alle gemeenten in Nederland uit om mee te doen aan de Groen Stad Challenge 2021. De challenge is een initiatief van NL Greenlabel, Sweco en HUGSI.
Groene Stad Challenge 2021

“Omdat groen in steden en dorpen steeds belangrijker wordt, is het belangrijk dat gemeenten beschikken over objectieve gegevens”, stelt Lodewijk Hoekstra. “De kwalificering en kwantificering van stedelijk groen staat helaas nog in de kinderschoenen, maar vormt eigenlijk de onderbouwing voor verdere vergroening van de leefomgeving. Vaak wordt de aanleg van een nieuw park bijvoorbeeld met gejuich ontvangen, terwijl ondertussen in dezelfde gemeente vele vierkante kilometers zinloze verharding ligt of groen wordt opgeofferd voor andere functies.”
Samenwerking met impact
Hoekstra: “Gemeenten willen heel graag vergroenen, maar weten vaak niet hoe. Om ze uit te dagen, heb ik met Sweco, Husqvarna en NL Greenlabel het plan opgevat voor een Groene Stad Challenge. Concreet gaan we voor gemeenten dit jaar de nul situatie op het gebied van het groen binnen de bebouwde kom in kaart brengen en de vergroeningspotenties per buurt en wijk. Dankzij onze verschillende expertises kunnen we op wijk- en buurtniveau de hoeveelheid groen en de kwaliteit daarvan inzichtelijk maken. Deze inzichten zijn voor gemeenten essentieel om te kunnen bouwen aan een groenere leefomgeving.”
Uitdagen
Hoekstra: “Vervolgens willen we stimuleren dat gemeenten met die inzichten aan de slag gaan. We willen de deelnemende gemeenten echt inspireren en uitdagen om die leefomgeving te vergroenen. Dit doen we tevens door een community op te bouwen van gemeenten die onderling kennis en inspiratie gaan delen. Er liggen namelijk enorme uitdagingen op het gebied van biodiversiteit, klimaatadaptatie en gezondheid. Deze challenge biedt de nodige handvatten met inzicht in vergroeningspotenties. Ook gaan we in 2022 en 2023 dezelfde gebieden weer analyseren om de voortgang inzichtelijk te maken.”
Stad in een park
Onder meer gemeente Zwijndrecht, Breda en Zoeterwoude hebben de challenge inmiddels geaccepteerd. Wethouder De Beer van Breda zegt hierover: “In 2030 wil Breda de eerste stad in een park zijn in Europa. Om deze ambitie te realiseren, werken we samen met alle partijen en bewoners die hieraan kunnen bijdragen. De Groene Stad Challenge 2021 biedt ons de mogelijkheid om al het groen in Breda in beeld te brengen om van hieruit te werken aan een groenere en gezondere stad voor alle bewoners".
Aanmelding
Gemeenten kunnen zich tot 16 juli aanmelden via www.groenestadchallenge.nl.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Hoe kwantificeer je het klimaatadaptief vermogen van pleinen?
Veel pleinen in de Rotterdamse buitenwijken zijn in de zomer vreselijk heet en daardoor niet geschikt als…
TNO over de gezonde leefomgeving en sociale cohesie
Sociale cohesie speelt een cruciale rol in de gezondheid en leefbaarheid van…
Groen in de hoofdrol: verrassend veelzijdig en verbindend
Groen doet goed – voor zowel mensen als dieren is dat allang geen vraag meer.…
Naar een sociaal-ruimtelijke agenda voor een gezonde wijkleefomgeving
Meer en meer wordt duidelijk hoe sterk de inrichting van de leefomgeving – van…
Samenwerken aan toekomstbestendige rivieren voor een klimaatrobuust rivierengebied
Begin april 2025 is in Zaltbommel het programma 'Ruimte voor de rivier 2.0' officieel van start gegaan. Dit…
‘De binnenstad verregaand vergroenen zonder water heeft geen zin’
Het is een treurig gezicht. Groen dat staat te verpieteren in de binnenstad. Daar…
Van bewegen naar beleid: Mobiliteit in de gezonde leefomgeving
Mobiliteit speelt een sleutelrol in een leefbare en gezonde leefomgeving. Tijdens het Blue Zone Festival op 15…
Nature Based Solutions winnen terrein
Succesvolle implementatie van nature based solutions als antwoord op opgaven als klimaatadaptatie en…
Reactie toevoegen