Hoe ver moet jij lopen voor verkoeling?

maandag 11 oktober 2021
timer 3 min
Hoe ver moet jij lopen voor verkoeling?

Om de stad leefbaar en aantrekkelijk te houden moeten gemeenten zich voorbereiden op langdurige en extreme hitte, hiervoor ontwikkelden Aveco de Bondt/Wareco en TwynstraGudde een hittekaart.

Klimaatverandering is zichtbaar en zorgt voor grote uitdagingen, dat is na drie droge zomers en de recente wateroverlast in Limburg onmiskenbaar. Hittegolven gaan vaker voorkomen en hebben effecten op leefbaarheid en gezondheid. Thuiswerken met 35 graden is geen pretje en slecht voor de productiviteit. Voor ouderen en mensen die buiten werken is hitte een serieus gezondheidsprobleem. In Nederland stijgt de sterfte met ongeveer 40 doden per dag. Om de stad leefbaar en aantrekkelijk te houden moeten gemeenten zich voorbereiden op langdurige en extreme hitte, hiervoor ontwikkelde Aveco de Bondt/Wareco en TwynstraGudde een hittekaart. Hierbij putten we bijvoorbeeld uit onze ervaring bij de gemeente Leiden, waar we risicodialogen hebben gevoerd, onder andere over hitte bij kwetsbare ouderen.

Gezamenlijk uitgangspunten opstellen

Het opstellen van een hittekaart: Het lijkt eenvoudig, maar wat wil je nu precies laten zien? En hoe vertaal je dat in een ontwerp? De Hogeschool van Amsterdam heeft daar praktische, meetbare variabelen aan gekoppeld: afstand tot een koele plek, percentage schaduw en percentage groen. In de kaart van Leiden vind je die terug: de opstellers van de kaart vonden dat de looproute tot de dichtstbijzijnde koele plek maximaal 300 meter mag zijn. Dat is minder dan 5 minuten voor gezonde mensen, maar met rollator kan dat oplopen tot 15 minuten. Daarnaast is beredeneerd dat een koele plek minstens 40% schaduw moet hebben. Als laatste zijn gevoelstemperatuur en grootte toegevoegd: te weinig schaduw, te klein of een te hoge gevoelstemperatuur maken dat parken of andere openbare ruimten niet altijd koel zijn vergeleken met de warme stenen stad.

Met deze variabelen kunnen we een kaart opstellen. Maar er is meer mogelijk: misschien vind je wel dat elke bewoner een boom met schaduwplek in de straat moet hebben? Samen bepaal je de uitgangspunten.

Inzicht in hittestress met de hittekaart

Met deze kaart kan een gemeente een stap zetten richting een gezonde, koele en klimaatbestendige stad. De kaart is een middel waarmee in de stad en op het gemeentehuis het gesprek met betrokkenen kan worden gevoerd. Het opstellen en gebruiken van de hittekaart heeft daarom een aantal voordelen:

  • Draagvlak vergroten door gezamenlijk gesprek over uitgangspunten: wat maakt dat de stad een koele fijn plek blijft in hete zomers? Het gesprek hierover is een kans om belanghebbenden te betrekken, bijvoorbeeld tijdens risicodialogen.
  • Laagdrempelig andere beleidssectoren betrekken: de kaart helpt om op een gemakkelijke en visuele manier te laten zien wat hittestress doet met de omgeving. Dat kan afdelingen van de gemeente die minder in aanraking komen met klimaatadaptatie, zoals sociaal domein, helpen. Voor ruimtelijke ontwikkeling en groenbeheer kan de kaart een kans zijn om meekoppelkansen inzichtelijk te maken.
  • Bewoners informeren over hittestress: bewoners kan je extra stimuleren om bomen en groen te planten wanneer je inzichtelijk maakt hoe groot het effect van hittestress is in hun straat of wijk.

Wat vind jij belangrijk voor een koele en leefbare stad?

De hittekaart is een aantrekkelijk en laagdrempelige manier om te laten zien waar de knelpunten zijn als het heet wordt in de stad. Wij kunnen die kaart ook combineren met andere klimaat-uitdagingen zoals wateroverlast en vergroeningsopgaven, in kaart of met filmbeelden/ live-sessies. Zo helpen wij bij het voeren van het juiste gesprek richting een koele, klimaatbestendige stad.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Saxion schoolplein
descriptionArtikel

Klimaatbestendig en biodivers schoolplein voor Saxion Hogeschool

22 jul om 12:07 uur
Het stenige en warme plein bij het hoofdgebouw van Saxion Hogeschool in Enschede wordt in het voorjaar van 2023…
Lees verder
Vies schip
flash_onNieuws

RIVM: 'Ingrijpende maatregelen nodig voor WHO-advieswaarden luchtkwaliteit'

13 jul om 11:40 uur
Om in 2030 de de WHO-advieswaarden voor luchtkwaliteit te kunnen halen zijn ingrijpende maatregelen nodig, denkt…
Lees verder
Leefbaarheid
flash_onNieuws

Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid

11 jul om 15:34 uur
Vanuit verschillende ministeries wordt geïnvesteerd om de stapeling van problemen aan te pakken op het gebied van…
Lees verder
Fijnstof
flash_onNieuws

Fijnstofbeleid levert nauwelijks gezondheidswinst op

7 jul om 08:00 uur
Sinds 2015 heeft het terugdringen van de totale massa fijnstof maar nauwelijks een positief effect op onze…
Lees verder
Luchtvervuiling Noord-Brabant
flash_onNieuws

Niemand in Brabant woont op een plek met gezonde lucht

22 jun om 08:00 uur
Luchtvervuiling in Brabant zorgt voor veel schade aan de gezondheid zoals astma, hart- en vaatziekten en…
Lees verder
Zwolle
flash_onNieuws

EU-Missie ‘Aanpassing aan de klimaatverandering’: deze steden doen mee

21 jun om 13:50 uur
118 steden en regio's doen mee aan de EU-missie 'Aanpassing aan de klimaatverandering'. Zwolle, Rotterdam,…
Lees verder
Groene bedrijventerreinen
descriptionArtikel

Utrechtse ondernemers in gesprek over vergroenen bedrijventerreinen

16 jun om 10:09 uur
Nederland telt ruim 3000 bedrijventerreinen die gezamenlijk zo’n 30 procent van het bebouwde oppervlak uitmaken.…
Lees verder
Gezond spelen idverde
person_outlineBlog

Groen spelen is gezonde toekomst!

16 jun om 08:00 uur
Het is bekend dat natuur goed is voor mensen. Dat zien en merken we steeds meer. Het is dan ook geweldig nieuws…
Lees verder