Zorgen voor levend materiaal

woensdag 3 februari 2021
timer 3 min
Foto: Norbert Waalboer Fotografie

Samen met een groot aantal partijen heeft Groenkeur het manifest Natuurinclusief bouwen ondertekend. Er ligt een grote bouwopgave in Nederland. En dit biedt een unieke kans. 

Zeker door de huidige pandemie zijn mensen groen veel meer gaan waarderen. Dat merken we elke dag. Afgelopen jaar heeft Stichting Groenkeur samen met de Vlinderstichting een richtlijn ontwikkeld voor Ecologisch beheer van bermen en grasstroken onder de naam Kleurkeur. De bushokjes met groendak van Mobilane zijn inmiddels wereldnieuws. In Eindhoven is Boomkwekerij Van den Berk de 70 meter hoge Trudo Forest toren aan het beplanten. Later volgt de Koninklijke Ginkel Groep in Utrecht met Wonderwoods. Allemaal iconische projecten. Zeer aansprekend natuurlijk. Maar u kunt ook uw eigen icoon maken. Groenkeur is aangehaakt bij operatie Steenbreek om groen ook in de tuinen van particulieren en in de eigen straat weer ruimte te geven. 

Duurzame kwaliteit

Om langdurig van het groen te kunnen genieten is het wel van belang dat het goed wordt aangelegd en onderhouden. Daar staan de ondernemers met een Groenkeur-certificaat borg voor. Tijdens de lockdown zagen we verschillende dieren uit de natuur de steden en dorpen weer opzoeken. Wij hebben die natuur van ze ingenomen. Door vooraf goed te kijken welke planten en bomen er vroeger groeiden in uw omgeving is het mogelijk om natuureigen materiaal terug te brengen. Dat is weerbaarder tegen ziektes en past in ons klimaat, maar nog belangrijker een hele voedselketen is aanwezig. Door klimaatverandering komen andere bomen en planten binnen handbereik. Daarom hebben we binnen het Nationaal Dakenplan een handreiking natuurdaken ontwikkeld. Help ons mee het braakliggende daklandschap te verrijken en laat je dak een bijdrage leveren aan het versterken van jouw stadsnatuur met inheems materiaal.

Daktuin Zeeburgereiland door Van der Tol BV.

Inspiratie

Aan inspiratie geen gebrek dus. Branchevereniging VHG heeft speciale inspiratieboeken ontwikkeld voor het Levende Gebouw en de Levende tuin. Die zijn digitaal te bekijken. Als vervolg hierop is het praktijkboek Multifunctionele groene daken en gevels gemaakt. Hierin staat uitgelegd hoe het aanleggen van een groen dak precies werkt. Dit boek is de basis voor de opleiding voor dak en gevelbegroeners die dit jaar is vernieuwd. Op deze wijze dragen we samen bij aan meer kennis.

Verstand van zaken

Gemeenten, provincies en waterschappen stimuleren de vergroening ook met diverse acties en subsidies. Velen daarvan vragen hiervoor naar Groenkeur gecertificeerde bedrijven en vakmensen. Dat doen ze niet voor niets. Het zou natuurlijk jammer zijn als al dat groen na een paar jaar niet meer bestaat. Daarom is het belangrijk om met professionals te werken. Bij de aanleg is het ook van belang dat het veilig gebeurt. Werken op hoogte brengt extra risico’s met zich mee. De Groenkeur-professionals zijn voor dit soort werkzaamheden opgeleid en kunnen onaangekondigde controles verwachten. Daardoor zijn ze altijd alert en aanspreekbaar op het leveren van duurzame kwaliteit waar u nog heel lang van kunt genieten. Wellicht nog belangrijker, ze weten ook hoe ze het moeten onderhouden. Het blijft uiteindelijk levend materiaal waarvoor je moet blijven zorgen. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Waterschappen steunen Agenda Natuurinclusief 2.0

28 mrt om 08:11 uur

Waterschappen staan volledig achter de Agenda Natuurinclusief 2.0. Dit initiatief streeft naar een evenwicht…

Lees verder
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder
flash_onNieuws

Succes in natuurinclusief bouwen bij project Parijsch in Culemborg

21 feb om 09:37 uur

Nieuwbouw werkt bevorderend voor de biodiversiteit. Dat is een conclusie die Heijmans trekt uit de eerste…

Lees verder
person_outlineBlog

Maakt een rijke biodiversiteit ons direct gezonder?

13 feb om 09:33 uur

Biodiversiteit wordt vaak gezien als iets dat met name betrekking heeft op planten en dieren. Maar een rijke…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder
descriptionArtikel

Groen bouwen, groen behouden

5 feb om 15:56 uur

Het aantal groene gebouwen in Nederland neemt toe. Fijn, want een groen gebouw biedt veel voordelen. Maar, het…

Lees verder
flash_onNieuws

Duurzame Woonbuurt 'Elix' Voltooid in Zeist Kerckebosch

15 jan om 14:46 uur

Het buurtschap Elix is een nieuwe woonbuurt met veertien duurzame en circulaire woningen in Zeist Kerkebosch.…

Lees verder
descriptionArtikel

Pientere Tuinen: meer dan alleen een tuinenproject

27 dec 2023

10 procent meer groene tuinen in Nederland. Dat is het belangrijkste doel van het project Pientere Tuinen.…

Lees verder