Zorgen voor levend materiaal

woensdag 3 februari 2021
timer 3 min
Foto: Norbert Waalboer Fotografie

Samen met een groot aantal partijen heeft Groenkeur het manifest Natuurinclusief bouwen ondertekend. Er ligt een grote bouwopgave in Nederland. En dit biedt een unieke kans. 

Zeker door de huidige pandemie zijn mensen groen veel meer gaan waarderen. Dat merken we elke dag. Afgelopen jaar heeft Stichting Groenkeur samen met de Vlinderstichting een richtlijn ontwikkeld voor Ecologisch beheer van bermen en grasstroken onder de naam Kleurkeur. De bushokjes met groendak van Mobilane zijn inmiddels wereldnieuws. In Eindhoven is Boomkwekerij Van den Berk de 70 meter hoge Trudo Forest toren aan het beplanten. Later volgt de Koninklijke Ginkel Groep in Utrecht met Wonderwoods. Allemaal iconische projecten. Zeer aansprekend natuurlijk. Maar u kunt ook uw eigen icoon maken. Groenkeur is aangehaakt bij operatie Steenbreek om groen ook in de tuinen van particulieren en in de eigen straat weer ruimte te geven. 

Duurzame kwaliteit

Om langdurig van het groen te kunnen genieten is het wel van belang dat het goed wordt aangelegd en onderhouden. Daar staan de ondernemers met een Groenkeur-certificaat borg voor. Tijdens de lockdown zagen we verschillende dieren uit de natuur de steden en dorpen weer opzoeken. Wij hebben die natuur van ze ingenomen. Door vooraf goed te kijken welke planten en bomen er vroeger groeiden in uw omgeving is het mogelijk om natuureigen materiaal terug te brengen. Dat is weerbaarder tegen ziektes en past in ons klimaat, maar nog belangrijker een hele voedselketen is aanwezig. Door klimaatverandering komen andere bomen en planten binnen handbereik. Daarom hebben we binnen het Nationaal Dakenplan een handreiking natuurdaken ontwikkeld. Help ons mee het braakliggende daklandschap te verrijken en laat je dak een bijdrage leveren aan het versterken van jouw stadsnatuur met inheems materiaal.

Daktuin Zeeburgereiland door Van der Tol BV.

Inspiratie

Aan inspiratie geen gebrek dus. Branchevereniging VHG heeft speciale inspiratieboeken ontwikkeld voor het Levende Gebouw en de Levende tuin. Die zijn digitaal te bekijken. Als vervolg hierop is het praktijkboek Multifunctionele groene daken en gevels gemaakt. Hierin staat uitgelegd hoe het aanleggen van een groen dak precies werkt. Dit boek is de basis voor de opleiding voor dak en gevelbegroeners die dit jaar is vernieuwd. Op deze wijze dragen we samen bij aan meer kennis.

Verstand van zaken

Gemeenten, provincies en waterschappen stimuleren de vergroening ook met diverse acties en subsidies. Velen daarvan vragen hiervoor naar Groenkeur gecertificeerde bedrijven en vakmensen. Dat doen ze niet voor niets. Het zou natuurlijk jammer zijn als al dat groen na een paar jaar niet meer bestaat. Daarom is het belangrijk om met professionals te werken. Bij de aanleg is het ook van belang dat het veilig gebeurt. Werken op hoogte brengt extra risico’s met zich mee. De Groenkeur-professionals zijn voor dit soort werkzaamheden opgeleid en kunnen onaangekondigde controles verwachten. Daardoor zijn ze altijd alert en aanspreekbaar op het leveren van duurzame kwaliteit waar u nog heel lang van kunt genieten. Wellicht nog belangrijker, ze weten ook hoe ze het moeten onderhouden. Het blijft uiteindelijk levend materiaal waarvoor je moet blijven zorgen. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Themabijeenkomst leert je alles over natuurinclusief bouwen

24 mei om 13:40 uur

Op 8 juni aanstaande vindt in Basecamp te Utrecht de Themabijeenkomst Gezonde Gebouwen en Omgeving plaats. Deze…

Lees verder
descriptionArtikel

Natuurinclusief bouwen maakt werken bij woningcorporatie nog leuker

24 mei om 09:23 uurtimer4 min

Een groot deel van de woningvoorraad in Nederland is in bezit van woningcorporaties. Die kunnen daarom veel…

Lees verder
descriptionArtikel

‘Natuurinclusief is ook mensinclusief’

11 mei om 00:09 uurtimer3 min
Natuur voor Elkaar is de drijvende kracht achter natuurinclusief bouwen in Overijssel. Met het programma beoogt de…
Lees verder
descriptionArtikel

Groene Huisvesters biedt corporaties kans om kennis te vergroten

8 mei om 15:21 uur

Natuur voor Elkaar bood professionals van woningcorporaties in Twente afgelopen najaar de kans om de cursus ‘…

Lees verder
descriptionArtikel

Ambassadeur André van der Zande houdt wind in de rug van Agenda Natuurinclusief

4 mei om 08:17 uur

Na het vaststellen van de Agenda Natuurinclusief 1.0, op de Floriade in Almere, hebben de ontwikkelingen niet…

Lees verder
descriptionArtikel

Van natuuronbewust naar natuuradaptief in het grootste natuurgebied van Nederland

4 apr om 15:35 uur

Al het groen langs snel-, water- en spoorwegen vormt samen het grootste natuurgebied van Nederland. De…

Lees verder
descriptionArtikel

Bouw natuurinclusief distributiecentrum op Schiphol Trade Park van start

23 mrt om 08:06 uur

Op Schiphol Trade Park is onlangs gestart met de bouw van het nieuwe distributiecentrum van Rapid Logistics.…

Lees verder
descriptionArtikel

Natuur voor Elkaar: nog lang niet klaar om te stoppen

13 feb om 10:41 uurtimer3 min
Mens en natuur verbinden. Dat is, heel kort gezegd, de missie van het programma Natuur voor Elkaar van de…
Lees verder