Zorgen voor levend materiaal

woensdag 3 februari 2021
timer 3 min
Foto: Norbert Waalboer Fotografie

Samen met een groot aantal partijen heeft Groenkeur het manifest Natuurinclusief bouwen ondertekend. Er ligt een grote bouwopgave in Nederland. En dit biedt een unieke kans. 

Zeker door de huidige pandemie zijn mensen groen veel meer gaan waarderen. Dat merken we elke dag. Afgelopen jaar heeft Stichting Groenkeur samen met de Vlinderstichting een richtlijn ontwikkeld voor Ecologisch beheer van bermen en grasstroken onder de naam Kleurkeur. De bushokjes met groendak van Mobilane zijn inmiddels wereldnieuws. In Eindhoven is Boomkwekerij Van den Berk de 70 meter hoge Trudo Forest toren aan het beplanten. Later volgt de Koninklijke Ginkel Groep in Utrecht met Wonderwoods. Allemaal iconische projecten. Zeer aansprekend natuurlijk. Maar u kunt ook uw eigen icoon maken. Groenkeur is aangehaakt bij operatie Steenbreek om groen ook in de tuinen van particulieren en in de eigen straat weer ruimte te geven. 

Duurzame kwaliteit

Om langdurig van het groen te kunnen genieten is het wel van belang dat het goed wordt aangelegd en onderhouden. Daar staan de ondernemers met een Groenkeur-certificaat borg voor. Tijdens de lockdown zagen we verschillende dieren uit de natuur de steden en dorpen weer opzoeken. Wij hebben die natuur van ze ingenomen. Door vooraf goed te kijken welke planten en bomen er vroeger groeiden in uw omgeving is het mogelijk om natuureigen materiaal terug te brengen. Dat is weerbaarder tegen ziektes en past in ons klimaat, maar nog belangrijker een hele voedselketen is aanwezig. Door klimaatverandering komen andere bomen en planten binnen handbereik. Daarom hebben we binnen het Nationaal Dakenplan een handreiking natuurdaken ontwikkeld. Help ons mee het braakliggende daklandschap te verrijken en laat je dak een bijdrage leveren aan het versterken van jouw stadsnatuur met inheems materiaal.

Daktuin Zeeburgereiland door Van der Tol BV.

Inspiratie

Aan inspiratie geen gebrek dus. Branchevereniging VHG heeft speciale inspiratieboeken ontwikkeld voor het Levende Gebouw en de Levende tuin. Die zijn digitaal te bekijken. Als vervolg hierop is het praktijkboek Multifunctionele groene daken en gevels gemaakt. Hierin staat uitgelegd hoe het aanleggen van een groen dak precies werkt. Dit boek is de basis voor de opleiding voor dak en gevelbegroeners die dit jaar is vernieuwd. Op deze wijze dragen we samen bij aan meer kennis.

Verstand van zaken

Gemeenten, provincies en waterschappen stimuleren de vergroening ook met diverse acties en subsidies. Velen daarvan vragen hiervoor naar Groenkeur gecertificeerde bedrijven en vakmensen. Dat doen ze niet voor niets. Het zou natuurlijk jammer zijn als al dat groen na een paar jaar niet meer bestaat. Daarom is het belangrijk om met professionals te werken. Bij de aanleg is het ook van belang dat het veilig gebeurt. Werken op hoogte brengt extra risico’s met zich mee. De Groenkeur-professionals zijn voor dit soort werkzaamheden opgeleid en kunnen onaangekondigde controles verwachten. Daardoor zijn ze altijd alert en aanspreekbaar op het leveren van duurzame kwaliteit waar u nog heel lang van kunt genieten. Wellicht nog belangrijker, ze weten ook hoe ze het moeten onderhouden. Het blijft uiteindelijk levend materiaal waarvoor je moet blijven zorgen. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Bij
flash_onNieuws

Het is Wereld Bijendag! 5 bijvriendelijke artikelen

20 mei om 12:30 uur
20 mei is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereld Bijendag. Op deze manier vraagt de organisatie aandacht…
Lees verder
Campus Saxion
filter_listLongread

‘Een van de mooiste momenten van student zijn’

16 mei om 14:31 uur
Hogeschool Saxion werkt samen met studenten aan een natuurinclusieve campus
Lees verder
KIT AMsterdam
flash_onNieuws

Netwerk van slimme blauw-groene daken opgeleverd

28 mrt om 15:01 uur
Amsterdam telt sinds de afgelopen drie jaar 14 nieuwe slimme blauw-groene daken. Samen zijn ze goed voor 12.683…
Lees verder
vuurtoren
descriptionArtikel

Earth Hour: 4 artikelen over duisternis

25 mrt om 12:54 uur
Dit weekend gaat de zomertijd in. Traditioneel ook het weekend van Earth Hour, een internationaal evenement dat…
Lees verder
Fietsen in de natuur
flash_onNieuws

Rli: 'Biodiversiteitscrisis even groot als klimaatcrisis'.

23 mrt om 14:29 uur
De natuur in Nederland gaat hard achteruit. De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) roept het kabinet…
Lees verder
Wandelen in de natuur
flash_onNieuws

Natuurbehoud hoger op agenda burger gekomen

22 mrt om 14:41 uur
De Nederlandse bevolking hecht groot belang aan het behoud van natuur en dit neemt sinds 2006 toe. Dat blijkt uit…
Lees verder
Stad van 2021
descriptionArtikel

De Nederlandse stad in 2120

8 mrt om 08:00 uur
Drijvende woningen, zelfrijdende auto’s, herten in de uiterwaarden, beekjes met watervallen en groen in plaats van…
Lees verder
Versteend Tilburg
flash_onNieuws

Grote gemeenten hebben ernstig tekort aan openbaar groen

2 mrt om 08:00 uur
Nederlandse gemeenten maken veel te weinig ruimte voor openbaar groen. Meer dan de helft van de buurten in deze…
Lees verder