Samen met een groot aantal partijen heeft Groenkeur het manifest Natuurinclusief bouwen ondertekend. Er ligt een grote bouwopgave in Nederland. En dit biedt een unieke kans.
Zorgen voor levend materiaal

Zeker door de huidige pandemie zijn mensen groen veel meer gaan waarderen. Dat merken we elke dag. Afgelopen jaar heeft Stichting Groenkeur samen met de Vlinderstichting een richtlijn ontwikkeld voor Ecologisch beheer van bermen en grasstroken onder de naam Kleurkeur. De bushokjes met groendak van Mobilane zijn inmiddels wereldnieuws. In Eindhoven is Boomkwekerij Van den Berk de 70 meter hoge Trudo Forest toren aan het beplanten. Later volgt de Koninklijke Ginkel Groep in Utrecht met Wonderwoods. Allemaal iconische projecten. Zeer aansprekend natuurlijk. Maar u kunt ook uw eigen icoon maken. Groenkeur is aangehaakt bij operatie Steenbreek om groen ook in de tuinen van particulieren en in de eigen straat weer ruimte te geven.
Duurzame kwaliteit
Om langdurig van het groen te kunnen genieten is het wel van belang dat het goed wordt aangelegd en onderhouden. Daar staan de ondernemers met een Groenkeur-certificaat borg voor. Tijdens de lockdown zagen we verschillende dieren uit de natuur de steden en dorpen weer opzoeken. Wij hebben die natuur van ze ingenomen. Door vooraf goed te kijken welke planten en bomen er vroeger groeiden in uw omgeving is het mogelijk om natuureigen materiaal terug te brengen. Dat is weerbaarder tegen ziektes en past in ons klimaat, maar nog belangrijker een hele voedselketen is aanwezig. Door klimaatverandering komen andere bomen en planten binnen handbereik. Daarom hebben we binnen het Nationaal Dakenplan een handreiking natuurdaken ontwikkeld. Help ons mee het braakliggende daklandschap te verrijken en laat je dak een bijdrage leveren aan het versterken van jouw stadsnatuur met inheems materiaal.

Inspiratie
Aan inspiratie geen gebrek dus. Branchevereniging VHG heeft speciale inspiratieboeken ontwikkeld voor het Levende Gebouw en de Levende tuin. Die zijn digitaal te bekijken. Als vervolg hierop is het praktijkboek Multifunctionele groene daken en gevels gemaakt. Hierin staat uitgelegd hoe het aanleggen van een groen dak precies werkt. Dit boek is de basis voor de opleiding voor dak en gevelbegroeners die dit jaar is vernieuwd. Op deze wijze dragen we samen bij aan meer kennis.
Verstand van zaken
Gemeenten, provincies en waterschappen stimuleren de vergroening ook met diverse acties en subsidies. Velen daarvan vragen hiervoor naar Groenkeur gecertificeerde bedrijven en vakmensen. Dat doen ze niet voor niets. Het zou natuurlijk jammer zijn als al dat groen na een paar jaar niet meer bestaat. Daarom is het belangrijk om met professionals te werken. Bij de aanleg is het ook van belang dat het veilig gebeurt. Werken op hoogte brengt extra risico’s met zich mee. De Groenkeur-professionals zijn voor dit soort werkzaamheden opgeleid en kunnen onaangekondigde controles verwachten. Daardoor zijn ze altijd alert en aanspreekbaar op het leveren van duurzame kwaliteit waar u nog heel lang van kunt genieten. Wellicht nog belangrijker, ze weten ook hoe ze het moeten onderhouden. Het blijft uiteindelijk levend materiaal waarvoor je moet blijven zorgen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Themabijeenkomst leert je alles over natuurinclusief bouwen
24 mei om 13:40 uurOp 8 juni aanstaande vindt in Basecamp te Utrecht de Themabijeenkomst Gezonde Gebouwen en Omgeving plaats. Deze…
Natuurinclusief bouwen maakt werken bij woningcorporatie nog leuker
24 mei om 09:23 uur 4 minEen groot deel van de woningvoorraad in Nederland is in bezit van woningcorporaties. Die kunnen daarom veel…
‘Natuurinclusief is ook mensinclusief’
11 mei om 00:09 uur 3 minGroene Huisvesters biedt corporaties kans om kennis te vergroten
8 mei om 15:21 uurNatuur voor Elkaar bood professionals van woningcorporaties in Twente afgelopen najaar de kans om de cursus ‘…
Ambassadeur André van der Zande houdt wind in de rug van Agenda Natuurinclusief
4 mei om 08:17 uurNa het vaststellen van de Agenda Natuurinclusief 1.0, op de Floriade in Almere, hebben de ontwikkelingen niet…
Van natuuronbewust naar natuuradaptief in het grootste natuurgebied van Nederland
4 apr om 15:35 uurAl het groen langs snel-, water- en spoorwegen vormt samen het grootste natuurgebied van Nederland. De…
Bouw natuurinclusief distributiecentrum op Schiphol Trade Park van start
23 mrt om 08:06 uurOp Schiphol Trade Park is onlangs gestart met de bouw van het nieuwe distributiecentrum van Rapid Logistics.…
Reactie toevoegen