Studie toont aan: elektrische bus beter voor gezondheid bewoners

donderdag 11 augustus 2022
timer 3 min
Elektrische bussen verminderen de CO2-uitstoot aanzienlijk. Belangrijk voor het klimaat, de luchtkwaliteit, het verminderde gebruik van grondstoffen. Maar wist je dat het feit dat ze veel stiller zijn ook een enorme impact heeft op ons welzijn?

In 2019 werden alle bussen van lijn 60 in het Zweedse Gotenburg vervangen door elektrische exemplaren. De bussen rijden door een dichtbevolkt, heuvelachtig gebied van de stad. In het verleden gaven bewoners aan het laagfrequente geluid vaak op te merken. Aanleiding voor de universiteit van Gotenburg om te onderzoeken welke impact het geluid heeft op het welzijn en de gezondheid van mensen die aan lijn 60 wonen.

Het bleek dat de introductie van elektrische bussen van grote invloed was. Eerder gaf 75 procent van de aanwonenden aan het laagfrequente geluid van bussen te horen, sinds de elektrische bus rijdt is dat nog maar 39 procent. Van de 26 procent die eerder aangaf echt last te hebben van het geluid was nog maar 5 procent over.

Minder vermoeidheid, beter humeur

De universiteit van Gotenburg onderzocht ook enkele aspecten die samenhangen met geluid. Van de mensen die het dichtst bij lijn 60 wonen, voelde 49 procent zich eerder wekelijks vermoeid, dat getal ging omlaag naar 39 procent. Bovendien voelde ook een stuk minder mensen zich down, na de introductie van de elektrische bus.

“Geluid is een van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op ons welbevinden”, vertelt Bas Dubois, Managing Director Benelux van Volvo Buses. “Meestal wordt geluid gemeten met decibelmeter (met A-filter), maar die pikken laagfrequent geluid niet op. Terwijl juist dat geluid van invloed is op je lichaam, niet zozeer op je oren.”

bas dubois
Dubois: “Een elektrische bus heeft een heel scala aan voordelen. Maar als je aan een stadsbewoner vraagt wat hij vervelend vindt aan oude bussen, wordt in heel veel gevallen het geluid genoemd.”

Surrealistisch

Het onderzoek geeft Dubois extra argumenten in zijn gesprekken met klanten. “Een elektrische bus heeft een heel scala aan voordelen. Maar als je aan een stadsbewoner vraagt wat hij vervelend vindt aan oude bussen, wordt in heel veel gevallen het geluid genoemd.” Dubois ervoer in Sjanghai al eens wat een omgeving zonder dieselmotoren met een mens kan doen. “Ik was daar op een Expo en er reden alleen maar elektrische voertuigen rond. Het was een bijna surrealistische ervaring. Pas als het geluid weg is, merk je wat het met je doet.”

Dubois merkt op dat een stille bus niet alleen goed is voor de bewoners dichtbij de buslijn, maar dat het ook de vastgoedwaarde omhoog kan krikken. “Met name stadsbussen hebben veel impact, die rijden overal. Hetzelfde geldt voor vuilophaaldiensten, die komen ook overal in de wijken. Zowel de ritten van vuilophalers als van stadsbussen zijn goed planbaar, daarom zijn deze voertuigen zo geschikt om te elektrificeren.”

Wereld te winnen

Met alle voordelen van elektrische bussen onder de arm gaat Dubois langs bij verschillende overheden die verantwoordelijk zijn voor busvervoer. Met name in het buitenland is nog een wereld van verschil te maken. “In grote steden gaat het wel snel, vooral in middelgrote steden is het anders. Daar zien we toch nog vaak dat men de voordelen niet zo scherp heeft.” Overigens, Nederland mag dan een van de koplopers zijn als het gaat om elektrische stadsbussen, tot nu toe rijdt slechts 2000 van de 6000 bussen op elektriciteit. Ook in eigen land is dus nog veel te winnen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Proef met gratis ov voor senioren Utrecht

20 sep om 08:00 uurtimer2 min
Mensen boven de 66 met een laag inkomen kunnen per 19 september met gratis door de gehele provincie Utrecht reizen…
Lees verder
person_outlineBlog

Digitale drieling

26 jul om 08:00 uur

Rijkswaterstaat beheert op dit moment twintig tunnels en er zijn nog vier in aanbouw. Van de twintig huidige…

Lees verder
Pioniersplein
descriptionArtikel

Flexibel parkeerbeleid maakt nieuwe wijk toekomstbestendig

1 jul om 08:00 uur
Over tien jaar wonen 20.000 Groningers in de nieuwe wijk Suikerzijde, vlakbij het centrum. De ambitie is om een…
Lees verder
Bereikbaarheid
flash_onNieuws

Miljarden voor bereikbaar maken nieuwe woningbouwlocaties

30 jun om 08:00 uur
Het kabinet heeft voor de komende 10 jaar € 7,5 miljard beschikbaar gesteld voor het bereikbaar maken van nieuwe…
Lees verder
Onderzoek drones
descriptionArtikel

Drones bij scholen Zuid-Holland verbeteren verkeersveiligheid

14 jun om 08:00 uur
In opdracht van het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland heeft Antea Group een aantal…
Lees verder
person_outlineBlog

Slimmere energiehuishouding is complexe puzzel

10 jun om 12:01 uur
Dagelijks staan de krantenkoppen vol met de uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt. Ons stroomnet…
Lees verder
descriptionArtikel

Let’s fix it

28 apr om 08:00 uur
Op 15 maart werd de jaarlijkse TransiRede gehouden met als thema Brede Welvaart en de gevolgen voor de OV-sector.…
Lees verder
MyWheels
flash_onNieuws

60 procent stedelingen wil autoluwe stad

14 mrt om 16:00 uur
Deelauto's kunnen een belangrijke rol spelen bij het bereikbaar houden van de stad. Bovendien levert het ruimte op…
Lees verder