Studie toont aan: elektrische bus beter voor gezondheid bewoners

donderdag 11 augustus 2022
timer 3 min
Elektrische bussen verminderen de CO2-uitstoot aanzienlijk. Belangrijk voor het klimaat, de luchtkwaliteit, het verminderde gebruik van grondstoffen. Maar wist je dat het feit dat ze veel stiller zijn ook een enorme impact heeft op ons welzijn?

In 2019 werden alle bussen van lijn 60 in het Zweedse Gotenburg vervangen door elektrische exemplaren. De bussen rijden door een dichtbevolkt, heuvelachtig gebied van de stad. In het verleden gaven bewoners aan het laagfrequente geluid vaak op te merken. Aanleiding voor de universiteit van Gotenburg om te onderzoeken welke impact het geluid heeft op het welzijn en de gezondheid van mensen die aan lijn 60 wonen.

Het bleek dat de introductie van elektrische bussen van grote invloed was. Eerder gaf 75 procent van de aanwonenden aan het laagfrequente geluid van bussen te horen, sinds de elektrische bus rijdt is dat nog maar 39 procent. Van de 26 procent die eerder aangaf echt last te hebben van het geluid was nog maar 5 procent over.

Minder vermoeidheid, beter humeur

De universiteit van Gotenburg onderzocht ook enkele aspecten die samenhangen met geluid. Van de mensen die het dichtst bij lijn 60 wonen, voelde 49 procent zich eerder wekelijks vermoeid, dat getal ging omlaag naar 39 procent. Bovendien voelde ook een stuk minder mensen zich down, na de introductie van de elektrische bus.

“Geluid is een van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op ons welbevinden”, vertelt Bas Dubois, Managing Director Benelux van Volvo Buses. “Meestal wordt geluid gemeten met decibelmeter (met A-filter), maar die pikken laagfrequent geluid niet op. Terwijl juist dat geluid van invloed is op je lichaam, niet zozeer op je oren.”

bas dubois
Dubois: “Een elektrische bus heeft een heel scala aan voordelen. Maar als je aan een stadsbewoner vraagt wat hij vervelend vindt aan oude bussen, wordt in heel veel gevallen het geluid genoemd.”

Surrealistisch

Het onderzoek geeft Dubois extra argumenten in zijn gesprekken met klanten. “Een elektrische bus heeft een heel scala aan voordelen. Maar als je aan een stadsbewoner vraagt wat hij vervelend vindt aan oude bussen, wordt in heel veel gevallen het geluid genoemd.” Dubois ervoer in Sjanghai al eens wat een omgeving zonder dieselmotoren met een mens kan doen. “Ik was daar op een Expo en er reden alleen maar elektrische voertuigen rond. Het was een bijna surrealistische ervaring. Pas als het geluid weg is, merk je wat het met je doet.”

Dubois merkt op dat een stille bus niet alleen goed is voor de bewoners dichtbij de buslijn, maar dat het ook de vastgoedwaarde omhoog kan krikken. “Met name stadsbussen hebben veel impact, die rijden overal. Hetzelfde geldt voor vuilophaaldiensten, die komen ook overal in de wijken. Zowel de ritten van vuilophalers als van stadsbussen zijn goed planbaar, daarom zijn deze voertuigen zo geschikt om te elektrificeren.”

Wereld te winnen

Met alle voordelen van elektrische bussen onder de arm gaat Dubois langs bij verschillende overheden die verantwoordelijk zijn voor busvervoer. Met name in het buitenland is nog een wereld van verschil te maken. “In grote steden gaat het wel snel, vooral in middelgrote steden is het anders. Daar zien we toch nog vaak dat men de voordelen niet zo scherp heeft.” Overigens, Nederland mag dan een van de koplopers zijn als het gaat om elektrische stadsbussen, tot nu toe rijdt slechts 2000 van de 6000 bussen op elektriciteit. Ook in eigen land is dus nog veel te winnen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Maatstaf voor de 15-minutenstad

30 mei om 09:32 uur

Sinds een aantal jaar neemt de 15-minutenstad een vlucht. Elk zichzelf respecterende stad wil het zijn, lijkt…

Lees verder
descriptionArtikel

Bereikbaarheidsarmoede leidt tot minder keuzevrijheid

23 mei om 15:00 uur

Niet alleen reistijd of reiskosten kunnen een barrière vormen om werk of andere voorzieningen te bereiken. Ook…

Lees verder
descriptionArtikel

Whitepaper: Visie op effectief samenwerken bij complexe gebiedsvraagstukken

3 mei om 09:59 uur

Vraagstukken rond bereikbaarheid en mobiliteit zijn zelden eenvoudig op te lossen. In een wijk of gemeente zijn…

Lees verder
descriptionArtikel

‘Energiehubs gaan over organisatiestructuren’

20 mrt om 15:33 uur

Om de energietransitie te versnellen zijn energiehubs potentieel interessant, denkt duurzaamheidsdirecteur…

Lees verder
filter_listLongread

Energiehub Noord-Brabant kan blauwdruk zijn

10 feb om 12:18 uur

Een pilot met energiehubs in Noord-Brabant kan als blauwdruk dienen om het concept in de praktijk breder uit te…

Lees verder
Fietsen-naar-het-werk
descriptionArtikel

Alternatieven voor de auto: kansen en barrières

20 dec 2022
Onderzoek van SmartwayZ.NL naar kansen en barrières van ov, fiets en thuiswerken
Lees verder
fietsers wachten voor het stoplicht
person_outlineBlog

Meer tijd door flexibiliteit

5 dec 2022

Als klein kind verwonderde ik mij over alles om me heen. Onder de indruk van alle treinen die langs raasden,…

Lees verder
descriptionArtikel

De auto blijkt toch het meest efficiënte vervoersmiddel om werk en voorzieningen te bereiken

17 nov 2022 timer3 min
Zelfs in de spits heeft de auto de kortste aanrijdtijd van voorzieningen en werk vergeleken met andere…
Lees verder