‘Natuurinclusief is ook mensinclusief’

donderdag 11 mei 2023
timer 3 min
Natuur voor Elkaar is de drijvende kracht achter natuurinclusief bouwen in Overijssel. Met het programma beoogt de provincie de Overijsselaren dichterbij de natuur te brengen. 2023 wordt een spannend jaar met de komst van nieuwe Provinciale Staten. Buiten dat zijn er nog meer dan genoeg plannen. Ingeborg Visscher, programmaleider van Natuur voor Elkaar, vertelt erover.

Het programma is gestart in 2018 en heeft geleid tot allerlei projecten die actieve inzet voor de natuur bevorderen. Denk aan het vergroenen van schoolpleinen, het stimuleren van inwonerinitiatieven of maatregelen voor specifieke soorten. Onze focus is daarbij nadrukkelijk de natuur buiten de natuurgebieden. Dus daar waar ook de mens actief is. Ons uitgangspunt is dat natuur en mens elkaar niet in de weg hoeven te zitten, maar juist een verrijking kunnen zijn voor elkaar. We zijn immers nog steeds onderdeel van de natuur, al zijn we dat een beetje kwijtgeraakt als samenleving.

Boeiende gesprekken

Naast alle projecten die we uitvoeren, zijn we in 2022 intern ook gestart naar een verkenning wat natuurinclusief beleid kan betekenen voor onze provincie. Dit leverde boeiende gesprekken op, ook met onze bestuurders en collega’s die actief zijn op andere provinciale opgaven. Wat betekent natuur voor de woningbouw? Wat betekent natuur voor onze infrastructuur? Is het een ‘probleem’? Welke kansen liggen er? Enerzijds juichen we het toe als de natuur toeneemt, maar de recente aandacht voor de dassenburchten onder de treinsporen laat ook zien dat we er nog niet goed op zijn toegerust. Hoe zien we dit voor ons in de toekomst?

We zien dat de aandacht toeneemt voor Natuurinclusief Bouwen. Steeds meer Overijsselse gemeenten kloppen hierover aan, of zijn stappen aan het zetten. Wat daarin opvalt is dat je een overkoepelende visie nodig hebt op ‘samenhang’ en ‘plek’ om tot echte successen te komen. Wij juichen het toe als er bij de bouw van nieuwe percelen aandacht is voor de landschapsgeschiedenis en de kenmerken van bodem en natuur. Op die manier passen de woningen beter in de omgeving en zijn de grenzen tussen ‘mens’ en ‘natuur’ minder scherp. Je bouwt eigenlijk aan een gezond ecosysteem. 

Natuurateliers

Het mooie aan deze manier van ontwerpen en bouwen is dat andere initiatieven vanuit Natuur voor Elkaar daar ook goed op aansluiten. Een groen schoolplein, groene voorgevels, groene ontmoetingsruimtes, dit geeft allemaal invulling aan hoe een natuurinclusieve wijk eruit kan zien. Mits goed aangelegd kan natuur in de wijk een enorme stimulans zijn om samen te tuinieren, elkaar te ontmoeten, te spelen of te sporten. Hoe brengen we deze groene oases terug in onze leefomgeving? Wij doen dat vanuit ons programma bijvoorbeeld door het aanbieden van natuurateliers, waarbij inwoners en betrokken instanties samen tot een ontwerp komen voor gemeenschappelijke ruimtes die wel een groene make-over kunnen gebruiken.

Ik woon zelf aan een oud hofje in de binnenstad van Deventer. Het is interessant om te zien hoe het wonen aan een gemeenschappelijke buitenruimte het contact onderling stimuleert. Je ontmoet elkaar, je zit niet verstopt achter een schutting en we kijken allemaal uit op dezelfde tuin. Het grote onderhoud wordt gedaan door de groenvoorziening, maar we hebben ook allemaal ons eigen stukje. In samenspraak met de onderhoudsdienst maken we een groenplan. We zitten in ons hoofd zo vast aan het idee dat iedereen een eigen, omheind stukje tuin wil hebben. Tegelijkertijd is eenzaamheid een enorm probleem in onze samenleving. Die eenzaamheid wordt voor een groot deel bepaald door de manier waarop we onze omgeving inrichten. 

Wat ik maar wil zeggen: natuurinclusief bouwen is niet alleen een bijdrage aan meer biodiversiteit, het zorgt ook voor fijnere wijken om in te wonen. Het is ook mensinclusief. Het nodigt uit tot ontmoeting en daagt ons uit op nieuwe vormen waarin we verantwoordelijkheid nemen voor onze leefomgeving. Daarnaast biedt het allerlei mogelijkheden voor klimaatadaptatie en oplossingen bij hittestress. Tsja, het zou toch eigenlijk standaard moeten worden dat we onze wijken zo inrichten in Nederland? Ik hoop dat we vanuit ons programma een steentje kunnen bijdragen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Waterschappen steunen Agenda Natuurinclusief 2.0

28 mrt om 08:11 uur

Waterschappen staan volledig achter de Agenda Natuurinclusief 2.0. Dit initiatief streeft naar een evenwicht…

Lees verder
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder
flash_onNieuws

Succes in natuurinclusief bouwen bij project Parijsch in Culemborg

21 feb om 09:37 uur

Nieuwbouw werkt bevorderend voor de biodiversiteit. Dat is een conclusie die Heijmans trekt uit de eerste…

Lees verder
person_outlineBlog

Maakt een rijke biodiversiteit ons direct gezonder?

13 feb om 09:33 uur

Biodiversiteit wordt vaak gezien als iets dat met name betrekking heeft op planten en dieren. Maar een rijke…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder
descriptionArtikel

Groen bouwen, groen behouden

5 feb om 15:56 uur

Het aantal groene gebouwen in Nederland neemt toe. Fijn, want een groen gebouw biedt veel voordelen. Maar, het…

Lees verder
flash_onNieuws

Duurzame Woonbuurt 'Elix' Voltooid in Zeist Kerckebosch

15 jan om 14:46 uur

Het buurtschap Elix is een nieuwe woonbuurt met veertien duurzame en circulaire woningen in Zeist Kerkebosch.…

Lees verder
descriptionArtikel

Pientere Tuinen: meer dan alleen een tuinenproject

27 dec 2023

10 procent meer groene tuinen in Nederland. Dat is het belangrijkste doel van het project Pientere Tuinen.…

Lees verder