Ervaar dementie met VR-bril

dinsdag 19 februari 2019
timer 3 min
Ervaar dementie met VR-bril

Kruip in de huid van iemand met dementie

Hoe is het om dementie te hebben? Met deze VR-bril voel je de ontreddering en vervreemding van iemand met dementie. 

Nooit eerder waren er zo veel mensen met dementie als nu. En de groep mensen die lijdt aan een hersenaandoening die onder deze noemer valt neemt alleen maar toe. Om ervoor te zorgen dat dementerenden zo lang mogelijk zelfstandig kunnen functioneren in de maatschappij, zijn aanpassingen in de openbare ruimte nodig. Maar hoe doe je het goed, als je niet weet hoe het is om dementie te hebben? Virtual reality biedt uitkomst.


70 procent van de patiënten woont nog thuis

Met de ratificatie van het VN-verdrag zijn gemeenten verplicht om een zo toegankelijk mogelijke openbare ruimte te creëren. In eerste instantie denk je dan aan maatregelen voor mensen met een fysieke beperking. Steeds meer gemeenten zoeken echter ook naar manieren om de openbare ruimte beter leefbaar te maken voor mensen met een mentale aandoening, bijvoorbeeld dementie. Ongeveer 70 procent van de mensen met dementie woont immers nog thuis.
Het is echter lastig om te bepalen wat er nodig is als je niet weet hoe het voelt om dementie te hebben. Het is veel eenvoudiger om als gezond persoon in een rolstoel te gaan zitten en te ervaren met welke uitdagingen je te maken hebt. Door een blinddoek voor te doen is het prima voor te stellen hoe het is om een visuele beperking te hebben. Voor dementie ligt dat logischerwijs anders.


Ontwerp slaat de plank mis

Studenten industrieel ontwerp die werd gevraagd een aantal gebruiksvoorwerpen te maken die geschikt zijn voor dementerenden sloegen dan ook de plank mis. Omdat ze zich niet konden verplaatsen in de doelgroep. Dit leidde tot de ontwikkeling van de Dementiebril door Into D’mentia. Met deze bril ervaar je hoe het is om dementie te hebben.
“We zijn in 2010 begonnen met het ontwikkelen van een dementiesimulator”, vertelt Jan Rietsema van Into D’mentia. “Een cabine waarin je de vervreemding en de ontreddering van iemand met dementie ervaart. Er komen allerlei emoties naar boven, je krijgt een idee van wat die verschijnselen met je doen. De cabine is een heel sterk leerinstrument, het zet aan tot gedragsverandering. We zetten de cabine met name in voor zorgprofessionals en mantelzorgers, maar we merken dat steeds meer gemeenten ook met dit onderwerp bezig zijn.”


In de huid van de patiënt

De cabine is een mooi leerinstrument, maar er kan slechts een persoon per keer gebruik van maken. Bovendien is de simulator niet erg mobiel. Daarom heeft Into D’mentia de cabine vertaald naar een VR-platform. Die bestaat uit een VR-bril waarmee je een simulatiefilm ziet die je in de huid laat kruipen van iemand met dementie. De bijbehorende online cursus biedt informatie en oefeningen, waardoor de film extra verdieping krijgt. Rietsema: “Het voordeel van de VR-bril is dat het makkelijker schaalbaar is dan de cabine. Het instrument wordt nu sneller opgepikt door gemeenten. Zo doen we in Breda een campagne om de stad dementievriendelijk te maken.”


Dementievriendelijke inrichting van de openbare ruimte

Hoewel de VR-bril meestal wordt ingezet voor bewustwording bij zorgprofessionals en mantelzorgers, denkt Rietsema dat het instrument ook prima gebruikt kan worden bij het dementievriendelijk inrichten van de openbare ruimte. “Je ziet weliswaar niet hoe de fysieke ruimte eruitziet als je dementie hebt. Wel ervaar je hoe je sociale omgeving reageert. Op deze manier krijg je een beter inlevingsvermogen dat je kunt gebruiken voor het inrichten van de openbare ruimte.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Meer veiligheid voor vrouwen in de openbare ruimte

17 apr om 19:10 uur

Het is lente. De tijd om lekker tot laat in de avond naar buiten te gaan. Althans, dat is wat mannen denken.…

Lees verder
person_outlineBlog

Geef slechte bereikbaarheid ‘een stem’ en houdt niet altijd vast aan de one-size-fits-all-oplossing

24 aug 2023

Wegen worden aangelegd om door iedereen gebruikt te kunnen worden. Dat klinkt ideaal en eerlijk, maar is dat in…

Lees verder
descriptionArtikel

Hoe digitalisering vervoersarmoede kan vergroten

21 aug 2023

Bepaalde doelgroepen ervaren digitalisering als een drempel. Met EU-financiering werd in de periode 2020 tot en…

Lees verder
descriptionArtikel

Fysieke toegankelijkheid in ov steeds beter op orde

8 aug 2023

Het openbaar vervoer in Nederland is lang niet altijd toegankelijk voor iedereen en het Bestuursakkoord…

Lees verder
descriptionArtikel

‘Maatschappelijke impact toegankelijke stations onbetaalbaar’

28 jul 2023

Bram ’t Mannetje was acht jaar lang programmamanager Toegankelijkheid bij ProRail. In die rol was hij…

Lees verder
descriptionArtikel

Objectief oordeel over toegankelijkheid met Quick Scan

13 jul 2023

Een inclusieve samenleving is iets wat met name in het sociaal domein een thema is. Terwijl een toegankelijke…

Lees verder
flash_onNieuws

Open Oproep Ruimte voor rechtvaardigheid

16 jun 2023

Nederland staat voor een grote verbouwing die enorme ruimtelijke gevolgen zal hebben. De ‘wederombouw’, die…

Lees verder
flash_onNieuws

Bijdrage gebiedsontwikkelingen aan een duurzame stedelijke ontwikkeling op de lange termijn

25 apr 2023

Marktpartijen en gemeenten zijn en momenteel hard mee bezig plannen te ontwikkelen voor het dichten van de…

Lees verder