Meldingen openbare ruimte ‘op de kaart’

dinsdag 23 maart 2021
timer 3 min
Meldingen openbare ruimte ‘op de kaart’

Buitenruimtemedewerkers van gemeente Lochem krijgen meldingen over de openbare ruimte overzichtelijk gepresenteerd in een GIS-systeem.

Als buitenruimtemedewerkers in de gemeente Lochem tot voor kort hun auto opruimden, kwamen er nog weleens oude werkbonnen tevoorschijn. Rondslingerende papiertjes met meldingen over losse stoeptegels of volle afvalbakken, die niet werden opgevolgd. Sinds Circulus-Berkel – verantwoordelijk voor de openbare ruimte in Lochem – begin 2020 overstapte op ArcGIS, is dat verleden tijd.

“Meldingen over de openbare ruimte zijn altijd locatiegeboden”, vertelt Michiel van Gijtenbeek, data- en areaalbeheerder bij Circulus-Berkel. “Denk aan een losliggende stoeptegel of een nest eikenprocessierupsen. De geografische locatie is nu de basis van ons meldingssysteem. Samen met Esri Nederland maakten we in twee maanden tijd een platform waarmee iedere inwoner van Lochem direct een melding kan pinpointen op een kaart.”

Melden op de kaart

Inwoners doen een melding over de openbare ruimte via de gemeentelijke website of de site van Circulus-Berkel. Dit jaar komt daar ook nog een app bij. Daar klik je op de kaart de locatie aan waarover je wil melden. Gebruik je een smartphone en sta je op de betreffende plek? Dan wordt de melding dankzij GPS meteen op de juiste plek geplot. Is er al een bolletje zichtbaar op de kaart, dan is iemand je mogelijk voor geweest en zie je meteen of de melding al wordt behandeld. Michiel: “Dubbele meldingen krijgen we bijna nooit meer.” 

“De nieuwe meldingen komen binnen bij een coördinator”, vervolgt Michiel. “Die beoordeelt welke werkzaamheden er uitgevoerd moeten worden en stuurt de melding door naar een uitvoerder in het veld. Die ontvangt het op zijn tablet. De uitvoerders handelen de melding meteen af of koppelen er een termijn aan. Dit is direct zichtbaar in het systeem, dus ook voor de melder. De melder krijgt bovendien de mogelijkheid om per mail automatische updates te ontvangen. Zijn de werkzaamheden uitgevoerd, dan ontvangt de melder altijd een bericht.”

Inzicht in data

Naast het gemak voor de inwoners en de medewerkers, heeft GIS nog een groot voordeel: data worden veel inzichtelijker. Michiel: “Alle werkzaamheden in de openbare ruimte zijn inzichtelijk op één kaart. Zo kan een voorman die toevallig ergens in de buurt is eenvoudig werkzaamheden meepakken die toch op de route liggen. Ook zien we uit welke gebieden de meeste meldingen komen. Daar kunnen we preventief maatregelen treffen.”

Circulus-Berkel heeft de kaart voor Lochem inmiddels ook verrijkt met data over de routes van strooiwagens en veegmachines, de kolkreiniging en de locaties van bladkorven. Michiel: “Ook zijn we bezig de basisregistratie grootschalige topografie (BGT) erin vast te leggen. Hierop zijn gebouwen, wegen, waterlopen, terreinen en spoorlijnen eenduidig vastgelegd. De kaart bevat veel details, zoals je die in de werkelijkheid ook ziet. Denk aan bomen, wegen en gebouwen. Kortom: de inrichting van de fysieke omgeving.”

“Als we alle data goed in de BGT hebben staan, kunnen we het melden op de kaart ook eenvoudiger maken. Denk aan een drop-downmenu als je op de kaart klikt met objecten waarover je kunt melden. Je kunt dan nog preciezer aangeven wat de klacht is. Dat maakt het proces voor ons ook makkelijker. Overigens gebruiken we de data nu al om slim te plannen. Op de kaart zien we bijvoorbeeld waar welk type boom staat. Per boomsoort weten we wanneer deze zijn blad verliest. Zo kunnen we de bladkorven slimmer plaatsen en weer verplaatsen naar de plek waar op dat moment de bladeren vallen. Heel efficiënt!”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

‘Niet meer van crisis naar crisis struikelen’

27 mrt om 16:33 uur

Daan Zandbelt, stedenbouwkundige en partner bij bureau De Zwarte Hond, ziet dat we…

Lees verder
person_outlineBlog

De projectontwikkelaar als De Grote Boze Wolf?

15 mrt om 08:25 uur

“Anne-Mette is voor niets of niemand bang, zij houdt de projectontwikkelaars in de tang!”

Dit schreven…

Lees verder
descriptionArtikel

Duurzaamheid dichterbij dankzij AI

11 mrt om 14:25 uur

De digitale transitie en de duurzaamheidstransitie vinden tegelijkertijd plaats. Deze zogenoemde ‘twin…

Lees verder
descriptionArtikel

Op zoek naar onderhandelingsruimte

12 feb om 12:02 uur

Verschillende maatschappelijke opgaven strijden om schaarse ruimte in de fysieke leefomgeving. Er zullen keuzes…

Lees verder
descriptionArtikel

Altijd beweging in de stad: Logistiek als essentiële factor

24 jan om 15:26 uur

Ontdek de cruciale rol van logistiek in de dynamiek van de stad. Nick Juffermans deelt inzichten tijdens het…

Lees verder
descriptionArtikel

Twintig jaar Master City Developer (MCD): de grondslag en de vernieuwing

16 jan om 08:00 uur

De initiatiefnemers van de opleiding Master City Developer (MCD) zagen twintig jaar geleden al dat…

Lees verder
descriptionArtikel

Groeiambitie Hoorn zorgt voor uitdagingen op gebied van mobiliteit

15 jan om 14:37 uur

Het Noord-Hollandse Hoorn wil groeien. ‘Meer stad’ worden, zoals wethouder René Assendelft het formuleert. Daar…

Lees verder
flash_onNieuws

Rli: Verbeter balans tussen beleid en uitvoering leefomgeving

3 jan om 14:13 uur

Nederland staat voor enorme uitdagingen op het gebied van de fysieke leefomgeving, denk aan het realiseren van…

Lees verder