Hitte voorkomen in nieuwbouw

Foto: Shutterstock
Groen en parken
Het gunstigste effect werd gevonden bij vergroening in het algemeen. Met 10 procentpunt meer groen neemt de luchttemperatuur met grofweg 0,5 °C af. Meetlocaties met een bomenrij zijn 0.6 °C koeler dan straten zonder (enige) groene beplanting. Een park binnen een straal van 100 meter van de woning zorgt voor 0,3 °C daling van de buitenluchttemperatuur. Daarnaast bieden bomen schaduw en beperken ze daarmee directe zonnestraling bij de woning.
Straatinrichting
De straatinrichting blijkt ook relevant te zijn voor de luchttemperatuur in een wijk. Straten met ononderbroken huizenrijen aan weerskanten bijvoorbeeld, blijken 0.3 °C meer op te warmen dan straten met ten minste aan één kant een onderbroken huizenrij.
Ook bestrating en verharding beïnvloeden het klimaat van de bebouwde omgeving. De hoge temperaturen van bestratingsmaterialen verhogen de luchttemperatuur en hoe warmer het bestratingsoppervlak, hoe meer warmte kan worden afgegeven aan de lucht. De albedo (“wittigheid” van het oppervlak) wordt beschouwd als de belangrijkste factor die de oppervlaktetemperatuur kan beïnvloeden. Hoe hoger de albedo, hoe koeler het oppervlak.
Zo kan het vervangen van asfalt door beton leiden tot 12 °C koelere oppervlaktetemperaturen (het albedo verhogen van 0.1 – asfalt – naar 0.4 – beton). Het moet wél om grote stukken gaan. Nadeel is wel dat het meer reflecterende beton zorgt voor opwarming van andere locaties in de omgeving en verhoging van de gevoelstemperatuur van mensen die in zo’n straat lopen.
Aanwezigheid van water
Het effect van open water is afhankelijk van de temperatuur van het wateroppervlak, en of die lager is dan die van de lucht erboven. Hoe groter dit verschil is, hoe groter het verkoelende of verwarmende effect van het water in principe kan zijn. Soms zijn vijvers, grachten, meren en rivieren overdag koeler dan de lucht en ’s nachts warmer, met name in het tweede deel van de zomer en in de vroege herfst. Doordat de temperatuur van het water ’s avonds en ‘s nachts relatief hoog blijft, kan stedelijk water op die momenten in principe voor een opwarmend effect zorgen. Daarnaast moet er tenminste 200 meter wateroppervlak zijn waarover de wind blaast (de aanstrijklengte) om de wind te koelen. In het algemeen is het effect van open water op de luchttemperatuur relatief klein.
Bron: KAN Bouwen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
De beweegvriendelijke stad van de toekomst
31 mei om 15:55 uurHoe kunnen we de stad zo inrichten dat bewoners zich er prettig voelen en worden gestimuleerd in beweging te…
Themabijeenkomst leert je alles over natuurinclusief bouwen
24 mei om 13:40 uurOp 8 juni aanstaande vindt in Basecamp te Utrecht de Themabijeenkomst Gezonde Gebouwen en Omgeving plaats. Deze…
Klimaatadaptatie en gezondheid leidend bij herontwikkeling Haarlemse woonwijk Meerwijk
24 mei om 11:19 uur 5 minEen grote onderhoudsopgave is aanleiding voor de gemeente Haarlem om de naoorlogse Meerwijk helemaal op te…
Over Morgen start Voedseltransitie Tafel voor gemeentebestuurders
17 apr om 15:59 uurHoe kan gezond en duurzaam voedsel een gemeente versterken?
Terugkijken: Biind Bites over de Gezonde Leefomgeving
11 apr om 16:39 uurOp 16 maart vond de eerste editie van Biind Bites plaats. In dit webinar stond deze keer de Gezonde…
Leidse beweegsleutels stimuleren integrale aanpak fysieke leefomgeving
22 mrt om 15:17 uurNet als veel andere Nederlandse steden heeft ook Leiden te maken met veel maatschappelijke opgaven, waardoor de…
Cursus Ruimte voor Bewegen 2023
16 mrt om 14:43 uurRuim de helft van de Nederlanders beweegt niet genoeg, met grote gezondheidsrisico’s tot gevolg. Hoe kunnen we…
Bewoners betrekken bij klimaatadaptatie? Communicatieplan onmisbaar
15 mrt om 13:51 uurDat we onze fysieke leefomgeving moeten aanpassen aan het veranderende klimaat is duidelijk. De overheid kan…
Reactie toevoegen