Hitte voorkomen in nieuwbouw

Foto: Shutterstock
Groen en parken
Het gunstigste effect werd gevonden bij vergroening in het algemeen. Met 10 procentpunt meer groen neemt de luchttemperatuur met grofweg 0,5 °C af. Meetlocaties met een bomenrij zijn 0.6 °C koeler dan straten zonder (enige) groene beplanting. Een park binnen een straal van 100 meter van de woning zorgt voor 0,3 °C daling van de buitenluchttemperatuur. Daarnaast bieden bomen schaduw en beperken ze daarmee directe zonnestraling bij de woning.
Straatinrichting
De straatinrichting blijkt ook relevant te zijn voor de luchttemperatuur in een wijk. Straten met ononderbroken huizenrijen aan weerskanten bijvoorbeeld, blijken 0.3 °C meer op te warmen dan straten met ten minste aan één kant een onderbroken huizenrij.
Ook bestrating en verharding beïnvloeden het klimaat van de bebouwde omgeving. De hoge temperaturen van bestratingsmaterialen verhogen de luchttemperatuur en hoe warmer het bestratingsoppervlak, hoe meer warmte kan worden afgegeven aan de lucht. De albedo (“wittigheid” van het oppervlak) wordt beschouwd als de belangrijkste factor die de oppervlaktetemperatuur kan beïnvloeden. Hoe hoger de albedo, hoe koeler het oppervlak.
Zo kan het vervangen van asfalt door beton leiden tot 12 °C koelere oppervlaktetemperaturen (het albedo verhogen van 0.1 – asfalt – naar 0.4 – beton). Het moet wél om grote stukken gaan. Nadeel is wel dat het meer reflecterende beton zorgt voor opwarming van andere locaties in de omgeving en verhoging van de gevoelstemperatuur van mensen die in zo’n straat lopen.
Aanwezigheid van water
Het effect van open water is afhankelijk van de temperatuur van het wateroppervlak, en of die lager is dan die van de lucht erboven. Hoe groter dit verschil is, hoe groter het verkoelende of verwarmende effect van het water in principe kan zijn. Soms zijn vijvers, grachten, meren en rivieren overdag koeler dan de lucht en ’s nachts warmer, met name in het tweede deel van de zomer en in de vroege herfst. Doordat de temperatuur van het water ’s avonds en ‘s nachts relatief hoog blijft, kan stedelijk water op die momenten in principe voor een opwarmend effect zorgen. Daarnaast moet er tenminste 200 meter wateroppervlak zijn waarover de wind blaast (de aanstrijklengte) om de wind te koelen. In het algemeen is het effect van open water op de luchttemperatuur relatief klein.
Bron: KAN Bouwen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bezuinigingen op Nationale Parken gaan niet door
Er gaat een streep door de voorgenomen bezuinigingen op de Nationale Parken, zo besloot de Tweede Kamer onlangs…
400 miljoen voor leefbaarheid in 20 stedelijke gebieden
Vanaf 7 juli 2025 kunnen gemeenten in twintig kwetsbare stedelijke gebieden subsidie aanvragen om de…
Droogteblog: blijf op de hoogte
De hitte slaat weer toe in Nederland en dus is er ook sprake van extreme droogte. Maar waar, hoe en wanneer? En…
Beweging Blue Zone groeit: Hoe worden we samen gezond oud?
Met tachtig deelnemers aan het pre-event en bijna 400 bezoekers op de festivaldag, overschrijdt het tweede Blue…
RIVM: Groene steden essentieel voor bescherming tegen hittegolven
Het Nationaal Hitteplan werpt zijn vruchten af. Sinds 2010 is de kans op sterfte door hitte verminderd. Dat is…
Inspiratieboek De Fijne Stad
In het boek De Fijne Stad van Vincent Luyendijk staan talloze voorbeelden van hoe je een gezonde leefomgeving…
Blue Zone Festival: gezonde en beweegvriendelijke steden
Hoe maak je een stad gezonder en beweegvriendelijker? Hoe staat het met de gezondheid van kinderen die hoger…
Breda zet groene standaard als national park city
Breda heeft op 20 mei 2025 als eerste stad in Nederland én de Europese Unie de titel National Park City…
Reactie toevoegen