Geen afval en materialen as a service

donderdag 4 oktober 2018
timer 4 min
Geen afval en materialen as a service

De herinrichting van de jaren 30-wijk De Parken in Apeldoorn is het eerste civieltechnische project in Nederland dat circulair wordt ontworpen en uitgevoerd. En daarbij worden zelfs de jongste bewoners van de wijk betrokken. 

 

De Parken is een bijzondere wijk in Apeldoorn met een beschermd stadsgezicht. In de komende jaren wordt het hemelwater afgekoppeld van het riool. Dit is tevens aanleiding om het wegennet in de wijk flink op te knappen. Hierbij worden asfalt en beton vervangen door gebakken klinkers. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee. Klinkerverharding kan makkelijker worden gerepareerd, vergt minder onderhoud en gaat ook nog eens langer mee dan asfalt. Bovendien zakt regenwater makkelijker weg naar de bodem. Tot slot passen klinkers beter bij het cultuurhistorische beeld van de Apeldoornse villawijk. 

Circulariteit is het uitgangspunt bij de renovatie van De Parken. In het aanbestedingstraject was dan ook kwaliteit de belangrijkste kernwaarde, en niet de prijs, zoals dat doorgaans het geval is. Na een selectie uit tientallen partijen bleven er vijf partijen over die daadwerkelijk een plan konden gaan inleveren. Uiteindelijk kwam Roelofs uit Den Ham als winnaar uit de bus. Dit bedrijf heeft zowel ontwerp, uitvoering als advies in eigen huis. De visie van Roelofs was van doorslaggevend belang bij het winnen van de aanbesteding, vertelt Robby van den Broek, Hoofd Kenniscluster Energie en Milieu. 

Die visie heeft vier uitgangspunten: 

  1. Er is geen afval 

  2. Alle toegepaste materialen zijn compleet circulair en worden as a service toegepast 

  3. Aanleg is modulair en gedocumenteerd 

  4. Het project wordt samen met de opdrachtgever, het werkbedrijf, scholen en partners uitgevoerd


Hergebruik

Een van de uitgangspunten is dat het project geen afval oplevert. Dat klinkt als een uitdaging. Van den Broek: “Om deze doelstelling te realiseren moet je in de keten met elkaar praten. Een voorbeeld: klinkers worden normaal gesproken aangeleverd op een pallet met plastic om de stenen heen. Waarom? Je kunt ook gebruikmaken van materiaal dat je kunt hergebruiken, bijvoorbeeld door het in de bodem te verwerken.” Ook de materialen die vrijkomen bij het opbreken van de weg en het vervangen van het riool worden hergebruikt, bijvoorbeeld door er bankjes of tafels van te maken. Ondanks alle goede bedoelingen komt de aannemer bij de uitvoering wel eens iets tegen wat roet in het eten gooit. “Tijdens het werk kwamen we teerhoudend asfalt tegen. Dat mogen we niet hergebruiken, dus hebben we toch een beetje afval.” 

Alle nieuwe materialen die worden gebruikt in De Parken zijn geheel circulair. Bovendien levert Roelofs materialen as a service. Van den Broek: “Het is net als Philips die geen armaturen levert, maar licht als dienst aanbiedt. Dat betekent voor Apeldoorn dat wij garanderen dat alle materialen gedurende de voorgeschreven levensuur voldoen. Wij zorgen voor het onderhoud en eventuele reparaties.” Om ervoor te zorgen dat over een aantal decennia alle materialen op een goede manier terugkomen in de keten, wordt alles goed gedocumenteerd. 

Klimaatneutraal 

Circulair denken en werken zit in het DNA van Roelofs, geeft Van den Broek aan. Maar ook van leveranciers wordt verwacht dat ze meedenken over een zo duurzaam mogelijk resultaat. “Wij willen als bedrijf klimaatneutraal zijn in 2030. Maar we kijken ook naar onze ketenpartners. Zo worden bij De Parken momenteel zonnepanelen geplaatst die stroom opwekken voor de machines die we ter plekke gebruiken.” 

Alle voordelen van het circulair inrichten van een wijk zijn evident. Waarom zou niet ieder project op deze manier aangevlogen worden? Van den Broek: “Het is een kwestie van mindset, je moet weg van het traditionele. Je wordt heel creatief van circulair denken. Het is voor mij zelfs de reden dat ik dit werk doe.” 

 

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Maartje van den Berg nieuwe, ambitieuze klimaatburgemeester van Zwolle

6 nov 2023

De klimaatburgemeesters zijn een landelijk initiatief van Rijksoverheid dat lokaal z'n beslag krijgt. In Zwolle…

Lees verder
flash_onNieuws

Verduurzaming bedrijventerreinen valt of staat met ondersteuning overheid

2 nov 2023

Rijksoverheid moet concrete doelen stellen voor de duurzaamheid van bedrijventerreinen en samenwerking tussen…

Lees verder
flash_onNieuws

Maatregelen tegen vol stroomnet

26 okt 2023

De uitbreiding van het elektriciteitsnet kan de vraag naar ruimte op het niet niet bijhouden. Daarom nemen het…

Lees verder
descriptionArtikel

Duurzaam en circulair: van containerbegrip naar concrete ambities in Montferland

25 okt 2023

Net als in heel Nederland moeten ook in gemeente Montferland woningen worden gebouwd. De komende jaren zullen…

Lees verder
flash_onNieuws

Rli brengt advies uit over verduurzaming bedrijventerreinen

18 okt 2023

De verduurzaming van bedrijventerreinen heeft een impuls nodig. Lange tijd waren deze terreinen een blinde vlek…

Lees verder
flash_onNieuws

Verledding in Nederland gaat langzamer dan verwacht

26 sep 2023

Dat ledlampen aanzienlijk minder energie verbruiken dan hun voorgangers is bekend. Toch gaat de zogenaamde…

Lees verder
flash_onNieuws

Consortium voor volledig circulaire kunstwerken wint ingenieursprijs De Vernufteling

16 mei 2023

Om grondstoffen te besparen en CO2-uitstoot te verminderen, ontwerpt het consortium Closing the Loop volledig…

Lees verder
descriptionArtikel

Ingenieurs en adviseurs gaan verder voor een duurzame en gezonde leefomgeving

13 feb 2023

We staan als samenleving in een tijd van transitie. Dagelijks blijkt dat dit niet zonder slag of stoot gaat.…

Lees verder