CityAccessMap: Stedelijke ongelijkheid nivelleren doormiddel van open source data

woensdag 26 oktober 2022
timer 3 min

(Foto; Shutterstock)

Mensen in achtergestelde stadswijken hebben vaak minder voorzieningen tot hun beschikking dan mensen die wonen in rijkere stadsdelen. Zij hebben minder toegang tot stedelijke infrastructuur zoals apotheken, bibliotheken, sportclubs en zelfs openbaar vervoer in hun buurt. Het keren van deze tendens is een prioriteit voor huidige beleidsmakers. Onderzoekers van de TU Delft hebben een nieuwe online tool gemaakt: 'CityAccessMap', die hen daarbij kan helpen.

CityAccessMap meet en brengt de stedelijke infrastructuur van verschillende steden wereldwijd in beeld. Iedereen kan nu online bekijken hoe het gesteld is met de toegankelijkheid van stedelijke infrastructuur, maar de tool is vooral voor stadsplanners een belangrijk hulpmiddel om een eerlijke en gelijke verdeling van essentiële infrastructuur te realiseren. "Met de tool willen we bewustzijn creëren bij beleidsmakers en hen aanzetten om iets te doen aan ongelijkheid voor bepaalde kansarme gemeenschappen", zegt onderzoeker Trivik Verma, assistent-professor stedelijke wetenschap en beleid die betrokken is bij de ontwikkeling van de online tool. Het onderzoek dat hij met zijn team deed naar toegankelijkheid en sociaal-economische aspecten van het welzijn van mensen toont aan dat achtergestelde gemeenschappen minder toegang hebben tot voorzieningen. Het biedt een kader voor de beoordeling van de verdeling van stedelijke infrastructuur waarmee gebieden kunnen worden geïdentificeerd waar het belangrijk is om het voorzieningenniveau verbeteren.

Leefkwaliteit controleren

Vandaag de dag wordt de kwaliteit van leven in stedelijke omgevingen vaak gemeten door naar toegankelijkheid te kijken: de mogelijkheid van stadsbewoners om gebruik te kunnen maken van verschillende voorzieningen. Om planningsinterventies te ontwerpen voor een eerlijke en gelijke verdeling van essentiële stedelijke infrastructuur, moeten stadsplanners eerst de bestaande niveaus van toegankelijkheid in hun stad beoordelen. Om deze taak drastisch te vereenvoudigen, hebben Verma en collega-onderzoekers Leonardo Nicoletti en Mikhail Sirenko een nieuwe webapplicatie "CityAccessMap" ontwikkeld die inzichten in de stedelijke toegankelijkheid visualiseert voor bijna elke stad ter wereld (d.w.z. elke stad met ten minste 100.000 inwoners).

Wat houdt de CityAccessMap in? 

De web-app CityAccessMap gebruikt openbaar geografische beschikbare gegevens van OpenStreetMap en openbare beschikbare kaarten van de Global Human Settlement Layer (GHSL) van de Europese Commissie. "Planners kunnen de app gebruiken om te zien hoe de toegankelijkheid van verschillende voorzieningen is verdeeld over hun stad en haar bevolking", zegt Nicoletti, de architect achter de ontwikkeling van CityAccessMap.
Zo ook in Rotterdam zegt Verma. "Er zijn veel delen van Rotterdam waar bepaalde voorzieningen voor zekere gemeenschappen minder goed bereikbaar zijn (zie afbeelding) dan in de rest van de regio. Door CityAccessMap te gebruiken, kunnen beleidsmakers een beter beeld krijgen hoe het met de toegankelijkheid gesteld is, of ze erin geslaagd zijn om de toegankelijkheid in de wijken te verbeteren en waar nog actie nodig is om ongelijkheid te verminderen.”

Een betere toegankelijkheid van voorzieningen voor achtergestelde gemeenschappen biedt hen meer mogelijkheden om te klimmen op de sociale ladder en kan helpen sociale uitsluiting en ongelijkheden in steden aan te pakken. "Daarom is het belangrijk om de aard en de verdeling van ruimtelijke toegankelijkheid onder stedelijke gemeenschappen te begrijpen", benadrukt Verma. "En gegevensanalyse om ruimtelijke ongelijkheid tegen te gaan zou niet alleen haalbaar moeten zijn voor goed gefinancierde grote steden zoals Parijs of New York City, maar voor elke planningsafdeling van iedere stad, ongeacht hun middelen", vult Nicoletti aan. CityAccessMap biedt hun de mogelijkheid daartoe. Bekijk de website van CityAccessMap.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Natuurlijk!Deelmobiliteit presenteert modelbepalingen voor reguleren deelvervoer in lokale wetgeving

13 mrt om 10:57 uur

Samenwerkingsprogramma Natuurlijk!Deelmobiliteit heeft modelbepalingen gespresenteerd die kunnen helpen bij het…

Lees verder
flash_onNieuws

Overijssel wil bereikbaarheid verbeteren met ontwikkeling regionale hubs

30 jan om 09:18 uur

Overijssel gaat met de NS regionale hubs ontwikkelen die verschillende vervoersnetwerken en voorzieningen aan…

Lees verder
descriptionArtikel

Manifest voor bereikbaarheid

17 jan om 14:17 uur

De bereikbaarheid van dagelijkse voorzieningen staat onder druk. Ze komen verder weg te liggen en het aanbod…

Lees verder
descriptionArtikel

Groeiambitie Hoorn zorgt voor uitdagingen op gebied van mobiliteit

15 jan om 14:37 uur

Het Noord-Hollandse Hoorn wil groeien. ‘Meer stad’ worden, zoals wethouder René Assendelft het formuleert. Daar…

Lees verder
person_outlineBlog

Geef slechte bereikbaarheid ‘een stem’ en houdt niet altijd vast aan de one-size-fits-all-oplossing

24 aug 2023

Wegen worden aangelegd om door iedereen gebruikt te kunnen worden. Dat klinkt ideaal en eerlijk, maar is dat in…

Lees verder
deelmobiliteit
descriptionArtikel

Overlast deelmobiliteit Scheveningen aangepakt met breed gedragen plan

14 jul 2023

Je ziet ze op steeds meer plekken: deelfietsen, deelbakfietsen en elektrische deelscooters. Je huurt ze via een…

Lees verder
descriptionArtikel

Objectief oordeel over toegankelijkheid met Quick Scan

13 jul 2023

Een inclusieve samenleving is iets wat met name in het sociaal domein een thema is. Terwijl een toegankelijke…

Lees verder
descriptionArtikel

Digitale tools voor bereikbare en leefbare stad

11 jul 2023

Het beleid van wegbeheerders komt direct tot uiting in de toepassingen van verkeerslichten. Met deze en andere…

Lees verder