Leidse Beweegsleutels in de praktijk: de stedenbouwkundige

woensdag 29 maart 2023

Foto: Shutterstock

Bij elke ontwikkeling in de gemeente Leiden worden sinds een aantal jaar de Leidse Beweegsleutels toegepast. Een set van tien regels voor een gezonde, beweegvriendelijke openbare ruimte. De beweegsleutels zijn opgesteld door Saskia van Hoore en Willemijn Pas, werkzaam op het vlak van spelen, sporten en bewegen. Maar hoe gaan collega’s van andere afdelingen ermee om? Zijn de Leidse Beweegsleutels ook daar ook dagelijkse kost?

Als senior stedenbouwkundige bij de gemeente Leiden is Anneke Sluijter dagelijks bezig met gebiedsontwikkelingen, kleinere bouwprojecten, aanvragen voor bouwgunningen en het ontwikkelen van visies. Ze doet dat met name voor Leiden-Noord en -Oost. “We doen vooral aan transformatie van bestaand gebied, nieuwe gebieden hebben we natuurlijk nauwelijks meer in Leiden.”

Lees hier het artikel over de Leidse Beweegsleutels

Uiteraard had Sluijter ook voor het ontstaan van de Leidse Beweegsleutels te maken met vraagstukken op het gebied van spelen en bewegen. Toch is er twee jaar geleden wel iets veranderd in de manier waarop ze met dit thema omgaat. “Het grootste verschil met vroeger is dat ik nu een stevig houvast heb, een kader waarnaar ik kan verwijzen. Bovendien vertegenwoordigen de beweegsleutels een breder verhaal dan alleen spelen. Waar eerder bij spelen meteen werd gedacht aan een klimhuisje of wipkip, kunnen we nu ook denken aan hinkeltegels op de grond, of nummertjes op een muur om met de bal tegenaan te gooien, dat zijn evengoed speelaanleidingen. Het is lekker breed geworden.” 

Anneke Sluijter
Anneke Sluijter

Sluijter geeft aan zelf wel vaker met een bredere blik naar spelen en bewegen te hebben gekeken, maar dat het kader ontbrak om er daadwerkelijk op die manier mee om te gaan. Dat is nu anders. Dat is deels de verdienste van Saskia van Hoore, vindt Sluijter. “Ik hoor Saskia nu nog roepen dat we bij elk project rekening moeten houden met de sleutels.” Dat is terug te zien in de ontwerpen die Sluijter en haar collega’s maken. “Ik hoor er weliswaar niet zo veel over, maar ik zie dat door ontwerpers die weten van de beweegsleutels breder wordt nagedacht over spelen, sporten en bewegen in de openbare ruimte. Zelf ben ik momenteel bezig met drie projecten in de openbare ruimte. Daar kijken we onder meer naar de realisatie van speelstraten, hoewel het nog in de oriënterende fase zit.”

In de Leidse Beweegsleutels is veel aandacht voor de rol van groen en water. Dat klinkt logisch, maar levert ook wel eens een uitdaging op, vindt Sluijter. “Groenstructuren krijgen een bredere betekenis. Dat is goed, maar je moet wel scherp zijn op de balans tussen echte natuur en ruimte voor bewegen en recreëren. Tegelijkertijd geeft het ons meer mogelijkheden. Een speeltuintje dat verdwijnt kunnen we nu ook op een andere manier compenseren, bijvoorbeeld met boomstronken of waterelementen als speelaanleiding. Vroeger was dat formeel geen optie, het stond immers niet in het Handboek voor de openbare ruimte dat wij als standaard gebruikten.”

Voor een nog betere inzet van de Leidse Beweegsleutels heeft Sluijter een aantal tips voor haar collega’s Saskia van Hoore en Willemijn Pas. “Als ontwerper zou ik het fijn vinden als er onder de sleutels een referentieboek met beelden wordt gelegd. Het is nu af en toe nog een beetje een ‘hoog over’ verhaal. Met een beeldend document wordt het nog concreter. Verder zou ik dat doen in samenwerking met de ontwerpers, je krijgt dan nog meer input. Tot slot zou ik het mooi vinden als er meer aandacht komt voor rondjes door de stad. Intern heeft dat nog niet zo veel aandacht, terwijl er heel veel mogelijk is. Het Singelpark is een mooi voorbeeld, maar ook op andere plekken in de stad zou je mooie verbindingen kunnen maken met ruimte voor sporten en bewegen.”

Meer informatie over de Leidse Beweegsleutels
 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Ruimte maken met mobiliteit? Hoe dan?

26 sep om 11:29 uur

Hoewel de trend is dat de openbare ruimte steeds autoluwer wordt, wordt een groot deel van onze leefomgeving…

Lees verder
flash_onNieuws

Biind Magazine over integrale gebiedsontwikkeling

22 sep om 15:14 uur

Lees het magazine gratis in onze bibliotheek.

Lees verder
descriptionArtikel

De voetganger: een zaak van mobiliteit en ruimte

22 sep om 10:22 uur

Lopen, wandelen, de voetganger. Er is veel om te doen de laatste jaren. Maar terwijl het beleid voor dit…

Lees verder
descriptionArtikel

Progressief parkeertarief als oplossing voor drukke zones

21 sep om 08:00 uur

Steden worstelen met de auto. Enerzijds moet je als stad bereikbaar blijven voor hen die afhankelijk zijn van…

Lees verder
descriptionArtikel

Gebiedsontwikkeling in het buitengebied

20 sep om 14:14 uur

Wie denkt dat gebiedsontwikkeling alleen in stedelijk gebied lastig is vanwege de beperkte ruimte zit mis. Heel…

Lees verder
descriptionArtikel

Station als verbinder in de stad

14 sep om 08:00 uur

Vroeger plooide de stad zich om een station heen. Tegenwoordig is dat anders, vervult het station veel meer een…

Lees verder
descriptionArtikel

CBS: 4 op 10 volwassenen bewegen voldoende

12 sep om 17:07 uur

44 procent van de Nederlandse volwassenen beweegt voldoende, gemeten naar de Beweegrichtlijnen van de…

Lees verder
person_outlineBlog

Amerikaanse steden heroveren hun ruimte: van parkeerwoestijn naar bewegend bos

4 sep om 11:05 uur

Edwin Mein van Technolution heeft wel een idee hoe de 2 miljard (!) parkeerplaatsen in de Verenigde Staten…

Lees verder