RadboudCSW start met cursus 'Ruimte voor bewegen'

woensdag 1 december 2021
timer 4 min
RadboudCSW start met cursus 'Ruimte voor bewegen'

Hoe kunnen we mensen meer laten bewegen in een buurt of wijk? Een ingewikkeld vraagstuk, dat alleen beantwoord kan worden door er vanuit meerdere perspectieven naar te kijken, menen de docenten van de nieuwe cursus Ruimte voor bewegen. 

De nieuwe, interdisciplinaire cursus van het RadboudCSW gaat op 24 maart 2022 van start. 

Om daadwerkelijk gezondheidswinst te boeken moeten professionals uit het sport- en beweegdomein zich bijvoorbeeld in de werkwijze en taal van de stedenbouwkundigen verdiepen. En projectleiders omgevingsvisie of ambtenaren ruimtelijke ordening willen op hun beurt juist weer meer kennis hebben van gezondheidsbevordering en beweegstimulering. Hoe zorg je beweegstimulering en ruimtelijke ordening elkaar aanvullen? En hoe weet je wat wel en wat niet werkt?

In de cursus Ruimte voor beweging krijg je meer inzicht in de problematiek van een inactieve leefstijl en in de wijze waarop we het beweeggedrag van mensen kunnen beïnvloeden. Na de cursus weet je wat er wordt bedoeld met het brede en complexe fenomeen ‘beweegvriendelijke omgeving’, uit welke bouwstenen deze bestaat, en hoe deze volgens ontwerpprincipes en doelgroepgerichte instrumenten gedegen in te richten. Je leert wat, wanneer en voor wie werkt om sport en bewegen te stimuleren en kan daarna met vertrouwen terug naar de eigen tekentafel om jouw omgevingsvisie en -plan uit te werken.

Werken aan je eigen casus

In de cursus Ruimte voor beweging werk je, op basis van een zelfgekozen casus, aan het beweegvriendelijker maken van de openbare ruimte. Hierbij gestimuleerd door de op komst zijnde nieuwe Omgevingswet (juli 2022). Dit doe je onder begeleiding van topwetenschappers - allen met hun eigen expertise - van de Radboud Universiteit en een adviseur van Kragten, een ervaren en creatieve meedenker voor de ontwikkeling, inrichting en het beheer van de buitenruimte.

Samen bieden zij je evidence-based handvatten hoe je verbanden legt tussen beweegstimulering en ruimtelijke ordening om gezondheidswinst te kunnen realiseren. Een georganiseerde excursie op locatie toont het samenspel van bouwstenen van een goede inrichting van de buitenruimte. Door het maken van onder andere een kansenkaart kijk je naar de zichtbare risico's en verbeterpunten die er zijn voor jouw gekozen buurt of wijk. Naast het opdoen van academische kennis en veel best practices, word je dus voortdurend gestimuleerd om zélf actief aan de slag voor direct resultaat op je eigen werkplek.

Over de docenten

De docenten Martijn van Eck, prof. dr. Bert Steenbergen en prof. dr. Erwin van der Krabben (van links naar rechts) hebben allen hun eigen (wetenschappelijke) expertise. Uniek aan deze cursus is dat er steeds minimaal twee docenten bij de bijeenkomsten aanwezig zijn. Op deze manier stimuleren zij cursisten steeds weer met interdisciplinaire blik naar hun casussen te kijken. De docenten over deze aanpak: "Op basis van theorie én praktijk leer je wat de beste interventies zijn om een omgeving in te richten die bewoners aanzet tot meer beweging en gezonder gedrag. Je werkt actief aan meer gezondheidswinst voor jouw eigen, zelfgekozen casus."

Prof. dr. Bert Steenbergen is hoogleraar bij het Behavioural Science Institute en werkzaam als professorial fellow bij de Australian Catholic University Melbourne. Sinds 2017 is hij kwartiermaker van het thema ‘Active Living’. Prof. dr. Erwin van der Krabben is hoogleraar Vastgoed- en Locatieontwikkeling, honorary professor Urban Planning and Real Estate aan Hong Kong University. In 1995 startte hij een adviesbureau op het gebied van ruimtelijke ordening en vastgoed (Stec Groep), en was daarna werkzaam voor Buck Consultants International en Ecorys. Tegenwoordig is hij onder meer actief in onderzoeks- en adviesprojecten in samenwerking met en in opdracht van onder meer ministeries, provincies, regionale overheden, regionale ontwikkelingsmaatschappijen, gemeenten, vastgoedbedrijven, woningcorporaties en adviesbureaus. Martijn van Eck is specialist sportinfrastructuur en beweegvriendelijke omgeving en is werkzaam bij Biind Partner Kragten. Hij ondersteunt vele gemeenten en provincies om uitvoering te geven aan ambities en doelstellingen op bovenstaande thema’s.

Meer informatie?

Ben je werkzaam binnen de domeinen ruimtelijke ordening, sport en bewegen en/of gezondheid? En wil je zelf een omgevingsvisie opzetten of wil je de kwaliteit van omgevingsplannen vanuit verschillende invalshoeken beter kunnen doorgronden? Dan is de postacademische cursus Ruimte voor bewegen echt iets voor jou. Ruimte voor bewegen start op 24 maart, en wordt na een maand afgerond. Bezoek de website voor meer informatie over deze nieuwe cursus of stel je vraag direct aan coordinator Bo Polman

Bekijk hier het cursusaanbod

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Kunst in Omgevingswet
filter_listLongread

Kunst en social design in de Omgevingswet

13 apr om 08:00 uur
Vier uitgangspunten en zes voorbeelden die als handvat kunnen dienen bij het vormgeven van participatie in de…
Lees verder
Wijkaanpak
flash_onNieuws

Manifest voor succesvolle wijkaanpak

5 apr om 08:00 uur
'De wijk' is terug van weggeweest op de landelijke politieke agenda. Speciaal voor de nieuw verkozen…
Lees verder
Handbike
flash_onNieuws

Mensen met beperking te weinig betrokken bij inclusief sporten en bewegen

4 apr om 15:42 uur
Mensen met een beperking worden nog te weinig betrokken bij beleid over en organisatie van inclusief sport en…
Lees verder
marathon lopen
flash_onNieuws

Gemeenten bezuinigen niet op sport

30 mrt om 08:00 uur
Ondanks de coronacrisis hebben maar weinig gemeenten de afgelopen twee jaar bezuinigd op sport. En ook voor de…
Lees verder
Kersenboom
descriptionArtikel

Kersenbomen in participatieland

1 mrt om 09:38 uur
In haar nieuwe boek ‘Participeren met Draagvlak’ geeft Caro Niestijl inzicht in de diverse processen die bij…
Lees verder
Naar school fietsen
descriptionArtikel

Lopen of fietsen naar school levert 30 minuten extra beweging per dag op

22 feb om 08:00 uur
Van en naar school wandelen kost kinderen gemiddeld 16 minuten per dag, fietsen gemiddeld 13 minuten. Het…
Lees verder
Lopen werk
descriptionArtikel

Beweegvriendelijke bedrijventerreinen: goed voor mens, dier, plant én portemonnee

18 feb om 08:00 uur
Sporten en bewegen wordt meestal geassocieerd als iets wat je in je vrije tijd doet. Een groot deel van de…
Lees verder
Baltimore Bend
flash_onNieuws

Icoon op snijvlak van stedenbouw, kunst en spelen voor Almere Buiten

16 feb om 09:23 uur
Op het Baltimoreplein in Almere-Buiten heeft wethouder Hilde van Garderen een multifunctioneel speelkunstwerk…
Lees verder