Nieuw boek over participatie in de fysieke leefomgeving
Over de auteur
Caro Niestijl heeft meer dan 25 jaar ervaring met ruimtelijke ontwerpopgaven en weet als ontwerper en mediator alles over het begeleiden van mensen tijdens ingrijpende veranderprocessen. Het doel van de auteur is lezers handvaten te geven om een proces in te richten waarbij het doel, namelijk plannen maken waar echt iedereen blij van wordt, te kunnen realiseren. Het boek ‘Succesvolle participatie’ geeft handen en voeten aan participatie op basis van menselijke betrokkenheid. Niet als wettelijk opgelegde verplichting.
Het gaat over het inrichten van omgevingsprocessen met complexe stakeholderproblematiek waarbij iedereen tevreden wordt. Langs de metafoor van een Kersenboom legt Niestijl uit dat een goed participatie proces vier interventieniveaus heeft; namelijk die van de systeemwereld, het fysieke plan, de interactie en de belevingswereld van de stakeholders en hoe je die met elkaar vervlecht.
Anderen over het boek
“De werkwijze van Caro kan helpen om de vaak onzichtbare belangen van omwonenden en belanghebbenden boven water te krijgen. Dat is ontzettend waardevolle input voor het stedenbouwkundige ontwerp”
Mark Huisman - Stedenbouwkundige bij SVP Architectuur en Stedenbouw
“Betere steden en dorpen ontstaan vanuit de kracht van het bestaande, maar het realiseren van plannen in bestaande buurten is een lastig proces. Dit boek biedt ons waardevolle handvaten voor het ontwikkelen van die plekken."
Jannie Vinke - Founding Partner Ana Architecten
Meer artikelen met dit thema
‘Gaat je niks aan!’ zei de boer. 5 maanden later leende ik zijn biljartzaal
11 sep om 16:57 uurExpert Anne-Mette Andersen schrijft over hoe tot dialoog kunt komen en wat dat vervolgens kan opleveren. Een…
Regie houden op het participatieproces
2 jun om 08:48 uurEen participatieproces is een reis, met vele afslagen en ontmoetingen. Hoe zorg je dat je bij je eindbestemming…
Boosheid of betrokkenheid?
30 mei om 11:34 uurRuimtelijke ontwikkeling stuit vaak op veel weerstand van omwonenden. Hoe ga je om met boze bewoners? Het is de…
De Omgevingsdialoog: Hoe dan?
26 mei om 15:59 uurDe Omgevingsdialoog is een overleg tussen de initiatiefnemer van een ruimtelijk plan…
Omgevingswet: ambtenaar moet uit ander vaatje tappen
19 apr om 08:00 uur 4 minToekomstbestendige leefomgeving kan niet zonder betrokken burger
29 mrt om 15:56 uurAllen met de inbreng van burgers en de steun voor beleid kunnen de grote maatschappelijke opgaven waar…
Invoering Omgevingswet op 1 januari 2024
15 mrt om 09:30 uurDe kogel is door de kerk: de nieuwe Omgevingswet wordt ingevoerd per 1 januari 2024. De Eerste Kamer heeft…
Reactie toevoegen