Slimme auto’s op weg helpen

maandag 6 september 2021
timer 4 min
Slimme auto’s op weg helpen

Foto: Shutterstock

Slimme auto's zijn afhankelijk van een goede digitale versie van de openbare ruimte. Biind Expert Edwin Mein legt in deze blog uit hoe het zit en wat we er zelf aan kunnen bijdragen.

"Waarom remmen we nu weer af naar 70?", vraagt mijn vrouw. "Omdat de auto dat zo wil", reageer ik enigszins geërgerd. Sinds enkele weken hebben we een nieuwe auto. Een 'slimme' auto. Een 100% elektrische auto. Goed voor het milieu, maar niet altijd voor je humeur. Het mooie aan de nieuwe auto's is dat ze je tegenwoordig met ongeveer alles kunnen helpen. De ruitenwissers starten zodra het regent, de handrem activeert als je stilstaat, het grootlicht gaat uit bij tegenliggers, etc. Zelfstandig binnen de lijntjes rijden en de maximale snelheid aanhouden gaan ook automatisch. Vooral bij die laatste twee mogelijkheden zie je de afhankelijkheid van een goede digitale versie van de openbare ruimte en dat is het thema van deze blog.

De komst van autonome auto’s biedt een grote groep reizigers een grotere mobiliteit en betere bereikbaarheid. Immers, verkeersdeelnemers die nu door omstandigheden of leeftijd niet meer actief kunnen deelnemen aan het verkeer, denk aan mensen met een beperking of ouderen, krijgen straks de mogelijkheid om in hun autonome voertuig te stappen en deel te nemen aan het verkeer. De auto zorgt daarbij zelf voor de veiligheid van bestuurder en omgeving. De drempel om te reizen wordt lager, langere reisafstanden zijn weer mogelijk en de bereikbaarheid van bestemmingen neemt toe. Mensen zijn niet meer volledig aangewezen op openbaar vervoer, taxi's en/of vrienden en familie. Deze trend is nu al te zien en zal over tien tot twintig jaar heel gewoon zijn.

De inrichting van de openbare ruimte en vooral de digitale tegenhanger ervan spelen hier een cruciale rol. De nieuwe auto’s vertrouwen op een verzameling van eigen sensoren (radar, lidar, camera's) en correcte, gedetailleerde digitale kaarten. Met een Digital Twin van de omgeving krijgen deze auto's de informatie die ze nodig hebben. Informatie over de precieze rijstroken, belijningen, drempels, rotondes, kruispunten en ga zo maar door, staat tot op de centimeter nauwkeurig beschreven. Dit soort kaartmateriaal ten behoeve van een Digital Twin bestaat al en bedrijven ontwikkelen deze kaarten actief. De openbare ruimte verandert ook dynamisch, want wegbeheerders passen tijdelijk inrichtingen aan vanwege wegwerkzaamheden, rioolverbeteringen, aanleg van kabels etc. Hiervoor wordt dezelfde belijning even aangepast, komen er extra borden en tijdelijke afsluitingen van de weg. Voor ons als mens zijn deze aanpassingen heel duidelijk, maar voor de autonome auto vormen ze een verzameling van obstakels.

Het doorlopend up-to-date houden van de digitale openbare ruimte zal de komende jaren de grootste uitdaging worden voor de transitie naar autonome auto’s. Zoals hierboven geschetst hebben we alles wel in huis om onze (digitale) omgeving netjes op orde te houden, maar gebeurt dat nog niet. Kaartbouwers vergeten de maximale snelheid te aan te passen na afronding van langdurige werkzaamheden, aannemers laten de tijdelijke bebording staan om deze later op te halen, etc. Juist dit soort tijdelijke aanpassingen zorgen voor de uitdagingen om autonoom rijden goed te ondersteunen. Hoe meer de werkelijkheid afwijkt van de digitale wereld van de auto, des te onvoorspelbaarder het rijgedrag van de auto voor passagiers en omgeving.

Even terug naar het begin van deze blog. De woordenwisseling tussen mijn vrouw en mij ontstond tijdens één van de eerste ritjes over de A28 in de buurt van Hoogeveen. We reden op de intelligente cruise control en keurig 100 km/h. Tot de auto out of the blue zelf afremde van 100 naar 70 km/h, want volgens de kaartgegevens was de snelheid nu 70 km/h. Dat was die wellicht ooit geweest vanwege werkzaamheden of iets dergelijks, maar die waren uit vervlogen tijden en allang niet meer van toepassing. De onverwachte, zelfstandige actie van de auto zorgde toch even voor een schrikmoment en was duidelijk een mismatch tussen de werkelijkheid en de Digital Twin van de auto zelf. Gelukkig mogen we zelf ook nog iets doen en hebben we de auto voorbij de mismatch weer op weg geholpen.

Auto’s worden steeds slimmer en laten wij ze op weg helpen met een actuele digitale versie van de openbare ruimte.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Officiële opening ElaadNL Testlab

23 mei om 14:53 uur
Op 8 juni opent Koning Willem-Alexander officieel het Elaad Testlab. Hier kunnen naast personenauto’s ook grotere…
Lees verder
Vraag en aanbod
flash_onNieuws

Inschrijving zesde editie Mobility Lab geopend

3 mei om 16:01 uur
Ondernemers die hun prototype voor een nieuw product of idee voor een nieuwe dienst willen testen in de praktijk…
Lees verder
Lampen
person_outlineBlog

Rijgedrag beïnvloeden: hoe doe je dat?

3 mei om 15:17 uur

95% van de verkeersongevallen is te wijten is aan het gevolg van menselijk falen1. Daarmee wordt duidelijk hoe…

Lees verder
descriptionArtikel

Let’s fix it

28 apr om 08:00 uur
Op 15 maart werd de jaarlijkse TransiRede gehouden met als thema Brede Welvaart en de gevolgen voor de OV-sector.…
Lees verder
SlimPark
flash_onNieuws

Universiteit Twente opent SlimPark Living Lab op campus

20 apr om 08:00 uur
Deze proeftuin biedt wetenschappers, bedrijven en andere onderzoeksinstellingen de mogelijkheid om nieuwe,…
Lees verder
Luchtfoto
flash_onNieuws

Publicatie: Data en Gebiedsontwikkeling

19 apr om 10:42 uur
De SKG Kring van Adviseurs Gebiedsontwikkeling van de TU Delft beschrijft in de nieuwe publicatie Data en…
Lees verder
Provinciale weg
flash_onNieuws

Wegbeheerders krijgen hulp van slimme auto's

6 apr om 08:00 uur
Auto’s gaan wegbeheerders helpen door hen continu te informeren over hoe de weg erbij ligt. Zo krijgen de…
Lees verder
auto voor de deur
flash_onNieuws

Autogebruik in landelijk gebied neemt toe

31 mrt om 08:00 uur
Goed OV, minder parkeerplekken en file zorgen ervoor dat de auto in grote steden minder aantrekkelijk wordt. In de…
Lees verder