Investeren in groen, ik zou het ook niet doen

maandag 27 december 2021

Geld uitgeven aan iets wat niet bestaat, zou u dat doen? Denk het niet. Dat is het probleem van de groene buitenruimte. Die is niet geactiveerd op de balans van de gemeente, maar vraagt wel investeringen en jaarlijks onderhoud. De belangstelling voor de groene buitenruimte op de grond, maar ook aan en op gebouwen groeit hard. We merken het bij Groenkeur aan het toegenomen aantal vragen dat we krijgen over het aanleggen van groene daken en het verbeteren van biodiversiteit door ecologisch beheer. In onze gesprekken met gemeenten komen ook gelijk de bezuinigingen op tafel. Groen kost geld, daar kan op bezuinigd worden. Tijdens de economische crisis is dit ook gebeurd. Het heeft nog jaren geduurd voordat het toen ontstane achterstallige onderhoud was weggewerkt. Gelijktijdig is er de roep om extra investeringen in biodiversiteit, groen bij de voordeur van de burger brengen, ommetjes mogelijk maken, natuurinclusief bouwen etc. Hier is vaak wel weer geld voor te vinden en zijn subsidies te verkrijgen, maar dan wordt wel vergeten om een onderhoudsbudget mee te begroten. 

“In tegenstellig tot andere kapitaalgoederen staat het groen niet op de balans, wordt er niet op afgeschreven en staan er geen baten tegenover. Je stopt dus geld in iets wat je niet hebt. Dan is het toch logisch dat elke euro er één te veel is.” 

Onder het kopje kapitaalgoederen staat bij de gemeentelijke begroting ‘Groen’ vanuit de BBV verplicht genoemd met een investeringsbudget. In tegenstellig tot andere kapitaalgoederen staat het groen niet op de balans, wordt er niet op afgeschreven en staan er geen baten tegenover. Je stopt dus geld in iets wat je niet hebt. Dan is het toch logisch dat elke euro er één te veel is. Nog los van de extra kosten die al gemaakt zijn voor de eikenprocessierups en invasieve exoten. Maar niets is minder waar. Groen draagt bij aan het welzijn van mensen, verstevigt de sociale cohesie in een wijk, verhoogt de waarde van het onroerend goed, daarmee de WOZ-inkomsten, zorgt voor minder druk op de riolering etc. En waar de cijferaars niet mee om kunnen gaan: de waarde van groen, schrijf je niet af, maar schijf je bij. Vanaf de aanleg neemt groen toe in omvang en waarde. Pas als de eindfase in zicht komt, gaat er afgeschreven worden.  

Door met de NEN 2767 conditiemeting de groene buitenruimte in kaart te brengen, vergelijkbaar met de wijze waarop dit gebeurt voor wegen, riolering en kunstwerken is een onderbouwde en realistische inschatting te maken voor een geïntegreerd meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Gemeente Amsterdam is hier bijvoorbeeld al heel ver mee. Tot voor kort had Amsterdam een regulier groenbudget beschikbaar en daar moesten ze het mee doen. Nu lopen de groenbeheerders mee in het reguliere budgetproces, sluiten ze aan op investeringsprogramma’s van civiel en kunnen op niveau meepraten over de langetermijninvesteringen in de stad. Zo trekt het investeringsbudget op met de onderhoudsbudgetten; die valkuil is ook gelijk gedicht. Alle reden dus om in de waarde van groen te investeren.  

Groenkeur ontwikkelt een opleiding voor inspecteur NEN 2767 groen om als kwaliteitskeurmerk in de groene buitenruimte een impuls te geven aan de waardevermeerdering van uw groene activa.  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Naar een breder gedragen natuurbeleid in Nederland

16 apr om 16:27 uur

Ondanks de voortdurende inspanningen blijven de internationale natuurdoelen buiten bereik. Een effectieve…

Lees verder
flash_onNieuws

Waterschappen steunen Agenda Natuurinclusief 2.0

28 mrt om 08:11 uur

Waterschappen staan volledig achter de Agenda Natuurinclusief 2.0. Dit initiatief streeft naar een evenwicht…

Lees verder
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder
flash_onNieuws

Succes in natuurinclusief bouwen bij project Parijsch in Culemborg

21 feb om 09:37 uur

Nieuwbouw werkt bevorderend voor de biodiversiteit. Dat is een conclusie die Heijmans trekt uit de eerste…

Lees verder
person_outlineBlog

Maakt een rijke biodiversiteit ons direct gezonder?

13 feb om 09:33 uur

Biodiversiteit wordt vaak gezien als iets dat met name betrekking heeft op planten en dieren. Maar een rijke…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder
descriptionArtikel

Groen bouwen, groen behouden

5 feb om 15:56 uur

Het aantal groene gebouwen in Nederland neemt toe. Fijn, want een groen gebouw biedt veel voordelen. Maar, het…

Lees verder
flash_onNieuws

Duurzame Woonbuurt 'Elix' Voltooid in Zeist Kerckebosch

15 jan om 14:46 uur

Het buurtschap Elix is een nieuwe woonbuurt met veertien duurzame en circulaire woningen in Zeist Kerkebosch.…

Lees verder