Volop groen en water, maar wordt het ook goed gebruikt?

donderdag 14 november 2019
timer 4 min
Volop groen en water, maar wordt het ook goed gebruikt?

Het stadsdeel Dukenburg in Nijmegen wordt door velen gezien als verloederd of onveilig. Voldoende kansen om met groen een leefbaarheidsimpuls te geven.

Veel groene ruimte in het Nijmeegse stadsdeel Dukenburg wordt als verloederd en onveilig ervaren. Daarnaast nodigt het niet uit tot ontmoeting en ontspanning. Er ligt hier een mooie uitdaging om kijkgroen te transformeren in gebruiksgroen. Daarnaast liggen er volop kansen voor groene routes en activiteiten langs het Maas-Waalkanaal.

Dukenburg

Dukenburg is een stadsuitbreidingswijk uit de jaren ‘60-‘70 aan de destijds vrijwel onbebouwde westzijde van het Maas-Waalkanaal. Nijmegen lag toen nog alleen aan de oostzijde van dit kanaal. Het stadsdeel bestaat uit zeven wijken en heeft ongeveer 23.000 inwoners met wel 90 verschillende nationaliteiten. Dukenburg is een licht vergrijzende wijk waarin vooral grondgebonden woningen, hoge flats en maisonnettes staan. Bijna de helft daarvan bestaat uit sociale huurwoningen.

Stedenbouwkundige Ilja van Soest van de gemeente Nijmegen licht de wijk verder toe: “Dukenburg ligt ingesloten tussen het Maas-Waalkanaal en het park Staddijk aan de westzijde, waar zich ook sportvelden en een wijkspeeltuin bevinden. In de wijken zelf zijn veel voorzieningen voor de jeugd; vooral speelplekjes, voetbalveldjes en openbaar toegankelijke schoolpleinen.”

Lage score voor leefbaarheid

In de stadsmonitor scoort een aantal wijken van Dukenburg zeer zwak op woon-en leefklimaat. Er is een toename van overlast en criminaliteit, verloederende openbare ruimte en achterblijvende maatschappelijke zelfredzaamheid van inwoners. De mate van betrokkenheid op elkaar is over het algemeen gering. 

Van Soest: “Er speelt dus een aantal problemen ‘achter de voordeur’. Als we naar de openbare ruimte kijken, valt op dat het stadsdeel over veel groen beschikt, maar dat er behalve in het park Staddijk niet veel gelegenheid is waar al die nationaliteiten en jong en oud elkaar kunnen ontmoeten en waar je ontspanning kunt vinden. Hier willen we mee aan de slag.”

Heeft Van Soest zelf al ideeën in welke richting de oplossing zou kunnen liggen? “Jazeker, wij zien dat de kanaalzone en de wijkparken in Dukenburg veel potentie hebben voor meer gebruik en verblijf. De Waal en omgeving zijn volop in ontwikkeling, maar in de Omgevingsvisie die momenteel wordt ontwikkeld, krijgt het relatief onbekende Maas-Waalkanaal ook de nodige aandacht. Rond het kanaal barst het namelijk van de bijzondere, maar verborgen en onbekende plekken en de kanaalzone biedt volop kansen voor groene routes en activiteiten.”

Kanaal als rode draad voor ontwikkelingen

Nijmegen staat de komende decennia voor een aantal opgaven: verduurzamen, nieuwe woningen bouwen en werkruimte creëren. Tegelijkertijd is het de uitdaging om een prettige stad te blijven, waarin mensen aangenaam met elkaar samen leven. Dat kost allemaal ruimte. Omdat de stad zijn grenzen heeft bereikt, moet de hiervoor benodigde ruimte in de stad zelf worden gezocht, zoals langs het Maas-Waalkanaal. 

Van Soest: “Ik zie grote kansen om Dukenburg op een goede manier in contact te brengen met de kanaalzone, een kwaliteit die nu niet echt erkend wordt. De uitdaging is om ervoor te zorgen dat mensen uit de omliggende wijken elkaar rond het kanaal kunnen ontmoeten, dat het kanaal een verbindende schakel gaat worden. Het wijkpark Lankforst/Malvert en de voormalige ROC-locatie kunnen voor Dukenburg belangrijke stapstenen vormen in de verdere ontwikkeling van de kanaalzone.”

“Het doel is dat de kanaalzone gewaardeerd en gebruikt gaat worden om te wonen, recreëren en verblijven. Daarnaast willen we de historie en karakter van het kanaal behouden en waar mogelijk versterken. Maar zit ‘m dat in plekken, architectuur, groenstructuren, verbindingen of juist de oevers?”

Tijdens de ‘Verdiepingsdag Prettigste Plekken’ gaan we, na een inhoudelijk ochtendprogramma, in een interactieve workshop samen aan de slag om ideeën voor de transformatie van de kanaalzone en aangrenzende gebieden te formuleren. Er zijn in Nederland vele ‘Dukenburgs’ en de uitkomsten van deze sessie zullen zeker bruikbaar zijn voor soortgelijke wijken. Komt u ook?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Groene tuinen steeds populairder

22 apr om 16:04 uur

Steeds meer woningeigenaren en huurders vergroenen hun tuin. Dat blijkt uit cijfers van Tuinbranche Nederland…

Lees verder
flash_onNieuws

Naar een breder gedragen natuurbeleid in Nederland

16 apr om 16:27 uur

Ondanks de voortdurende inspanningen blijven de internationale natuurdoelen buiten bereik. Een effectieve…

Lees verder
flash_onNieuws

Waterschappen steunen Agenda Natuurinclusief 2.0

28 mrt om 08:11 uur

Waterschappen staan volledig achter de Agenda Natuurinclusief 2.0. Dit initiatief streeft naar een evenwicht…

Lees verder
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder
flash_onNieuws

Succes in natuurinclusief bouwen bij project Parijsch in Culemborg

21 feb om 09:37 uur

Nieuwbouw werkt bevorderend voor de biodiversiteit. Dat is een conclusie die Heijmans trekt uit de eerste…

Lees verder
person_outlineBlog

Maakt een rijke biodiversiteit ons direct gezonder?

13 feb om 09:33 uur

Biodiversiteit wordt vaak gezien als iets dat met name betrekking heeft op planten en dieren. Maar een rijke…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder
descriptionArtikel

Groen bouwen, groen behouden

5 feb om 15:56 uur

Het aantal groene gebouwen in Nederland neemt toe. Fijn, want een groen gebouw biedt veel voordelen. Maar, het…

Lees verder