De stedelijke opgave nu en straks; strijd om de straat

vrijdag 4 december 2020
timer 3 min
De stedelijke opgave nu en straks; strijd om de straat

Wim van Tilburg, strategisch adviseur van Mobycon, schrijft over de stedelijke opgaven die voor ons liggen. Een visie op de stad is volgens hem onontbeerlijk.

Juist in coronatijd is het van belang om de stedelijke opgaven scherp in beeld te hebben. We weten nog niet wat de structurele effecten zullen zijn, maar zeker lijkt wel dat de dagelijkse leefomgeving van mensen belangrijker gaat worden. Thuiswerken, spreiding van school- en werktijden, vrije tijd besteding in de buurt; het zijn voorbeelden die effect hebben op de opgave van de steden, naast de al bekende opgave voor het realiseren van 1 miljoen woningen in om de steden.

Dat alles vraagt om een visie op de stad, waarin vooral het herverdelen van de ruimte aan de orde is. Het verbinden van de fysieke opgaven voor ruimtelijke kwaliteit en de mobiliteitsbehoeften staat daarbij centraal. De behoefte aan ruimte voor ontmoeten, spelen en bewegen neemt alleen maar toe. Dat betekent dat er minder ruimte voor het individuele autoverkeer zal zijn, dat er méér ruimte wordt gemaakt voor netwerken voor lopen en fietsen, dat de stadslogistiek gaat veranderen en het openbaar vervoer zijn plek moet behouden. En dat alles in een context waarin de opgaven voor klimaat, energie en water parallel staan. Kortom het wordt best ingewikkeld.

Naast de visie die een stad wil hebben spelen er tegelijkertijd allerlei maatschappelijke ontwikkelingen. Niemand had pakweg 10 jaar geleden voorspeld dat er een overvloed aan nieuwe vervoermiddelen en deelsystemen op de markt zou komen.

Zeker is dat er steeds nieuwe vervoermiddelen in de stedelijke omgeving zullen verschijnen en dat de claims op de stedelijke ruimte fors zullen toenemen door groei, verdichting en ‘groene en blauwe’ opgaven. 

Maar waar vinden die nieuwe vervoermiddelen hun plek in de openbare ruimte? Mag de speedpedelec wel of niet op een (brom)fietspad? Mogen elektrische bestelbakfietsen op het fietspad? Mogen gedeelde light-electric-vehicles (LEV) overal parkeren? Zijn elektrische steps en skateboards toegestaan? Vragen waarop vanuit de bestaande wet- en regelgeving geen sluitende antwoorden zijn te geven, behalve het verbieden van wat nog niet bekend was toen die wetgeving tot stand is gekomen.

Zeker is dat er steeds nieuwe vervoermiddelen in de stedelijke omgeving zullen verschijnen en dat de claims op de stedelijke ruimte fors zullen toenemen door groei, verdichting en ‘groene en blauwe’ opgaven. Daarom hebben we samen met ANWB, Awareness, Bart Egeter en - helaas wijlen - Ben Immers, de gedachte van voertuigfamilies ontwikkeld in het Verkeer in de Stad-concept. Families van voertuigen die eenzelfde massa en snelheidsregime hebben en daardoor hun plek op straat kunnen delen. Dat is een basis om stedelijke netwerken te ontwikkelen die passen bij de ruimtelijke kwaliteit die wordt gewenst en de veiligheid verhogen. Voertuigen uit een ‘hogere’ familie kunnen op die netwerken als gast worden gedoogd, mits zij zich houden aan het geldende snelheidsregime.

De strijd om ruimte voor alle opgaven van de stad is bepaald niet eenvoudig en vergt om ‘opgave overstijgende’ discussies met inwoners en bedrijven in de stad. Daarbij zijn instrumenten zoals Verkeer in de Stad een hulpmiddel om te komen tot een beeld van de toekomst en een daarbij passend integraal ontwerp. 

  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Loopaward 2022
flash_onNieuws

Heb jij het beste loopinitiatief van Nederland?

4 aug om 08:00 uur

Sinds 2020 wordt de LoopAward jaarlijks uitgereikt voor de beste loopinitiatieven in Nederland. Winnaars van de…

Lees verder
op de fiets naar school
descriptionArtikel

Kinderen lopend of op de fiets naar school? Zo krijg je dat voor elkaar.

29 jul om 10:04 uur
Een beweegvriendelijke leefomgeving kan kinderen én hun ouders stimuleren lopend of op de fiets naar school te…
Lees verder
Kinderen fietsen naar school
person_outlineBlog

Safe bij de Bel in Bunschoten

4 jul om 10:19 uur
Zo zorgden we voor 17% meer kinderen op de fiets of lopend naar school!
Lees verder
Pioniersplein
descriptionArtikel

Flexibel parkeerbeleid maakt nieuwe wijk toekomstbestendig

1 jul om 08:00 uur
Over tien jaar wonen 20.000 Groningers in de nieuwe wijk Suikerzijde, vlakbij het centrum. De ambitie is om een…
Lees verder
Ruimte voor de voetganger
person_outlineBlog

Ruimte voor de voetganger: ontwerpen voor de gebruiker, niet als restruimte

29 jun om 08:00 uur

In de afgelopen jaren steeg de afstand die mensen lopend afleggen, vooral de coronapandemie heeft een groot…

Lees verder
Flowcube Technolution
descriptionArtikel

Fietsbeleid: juiste keuzes met relevante data

27 jun om 14:46 uur
De fiets kan een belangrijke rol spelen in een gezonde, leefbare, duurzame stad. Een comfortabel fietsklimaat…
Lees verder
Fietstiendaagse
descriptionArtikel

De grootste klimaatactie op twee wielen ooit

20 jun om 11:58 uur
Een nieuwe nationale fiets-tel-tiendaagse voor méér unieke fietsdata én voor méér bomen. Dat is de ambitie van de…
Lees verder
Ruimte op het fietspad
person_outlineBlog

Ruimte voor fietsers en voetgangers

15 jun om 08:00 uur
Oorlog op het fietspad! Fietsers op E-bikes en wielrenners strijden om de beperkte ruimte, families met kinderen…
Lees verder