National Park City Breda

woensdag 15 april 2020
timer 3 min
National Park City Breda

Breda wil, net als Londen, National Park City worden. Het wil zich ontwikkelen tot een gezondere, groenere en natuurlijker stad. Maar of dat op dezelfde wijze als in Londen moet? 

Enige tijd geleden was ik uitgenodigd om deel te nemen aan een paneldiscussie op de GROEN-dag van de Week van de Toekomst in de gemeente Breda. Een grote diversiteit aan mensen van maatschappelijk organisaties, bedrijfsleven en instellingen, beleidsmedewerkers en burgers was uitgenodigd om mee te discussiëren en input te leveren voor de stad Breda in – zeg maar – 2050. De keynote-lecture, die de aftrap voor de paneldiscussie gaf, was een vertegenwoordiger van de National Park City Foundation (NPCF) uit Londen. Ik had er tot dan nog nooit van gehoord. 

Londen National Park City

Londen National Park City is een beweging die er met inwoners, bezoekers en partners voor wil zorgen dat mensen meer plezier beleven aan de stad, dat de stad groener, gezonder en meer natuurlijk wordt en dat Londens’ identiteit als National Park City wordt gepromoot. Het werd met veel aplomb in juli 2019 gestart en in talrijke media over de hele wereld werd er over bericht; als eerste stad had Londen deze status bereikt ! Ik besloot, eenmaal weer thuis, me eens te verdiepen in dit fenomeen. Rondkijkend op de website kwam ik een mengelmoes tegen van culturele, recreatieve en spirituele activiteiten, allerlei mogelijkheden om aan te haken als ranger, ambassadeur of jeugdlid en diverse pamfletten, beleidsdocumenten en projecten. Maar een visie over die groene parkstad kon ik niet ontdekken, het was city branding in optima forma had ik de indruk. 

Start vanuit een stevige visie!

Het feit dat je als stad een PARK city wilt zijn, impliceert dat het groene karakter centraal staat. In de paneldiscussie in Breda gaf ik aan Breda niet zodanig te kennen dat ik kon beoordelen of het Natural Park City concept past bij de stad. Bij Londen vind ik die vraag minder lastig te beantwoorden; Londen is een weinig groene metropool. En vooralsnog geen Park City wat mij betreft. En de praktijk om ‘duizend bloemen te laten bloeien’ staat ook haaks op het pleidooi van Rik Riezebos (Brand Capital, EURIB) zo’n 10 jaar geleden in zijn bijdrage ‘City Branding, zin of onzin’ waarin hij aangaf dat merkenbeleid bij steden alleen kan werken bij een stevig, verhaal, een stevige organisatie die echt kan sturen. Breda wil zich op de kaart zetten met dit concept. Daar liggen kansen voor een prachtig groene Brabantse parel. Mijn advies: zet het concept National Park City Breda 2050 (durf over raadsperiodes heen te stappen!!) stevig neer en toets alle voorstellen, alle beleidsvisies, of het nu de openbare ruimte betreft, het sociaal domein of de lokale economie, aan die Park City visie. En de nieuwe Omgevingswet daagt gemeenten ook uit vanuit heel diverse domeinen, veel meer integraal naar de openbare ruimte te kijken. Breda Park City kan een goede basis zijn voor de te ontwikkelen Omgevingsvisie van de gemeente. Dan heb je een prachtig toetsingskader in handen voor de toekomst en kan Breda slagvaardig aan de slag om een mooie, groene stad te worden. 
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Saxion schoolplein
descriptionArtikel

Klimaatbestendig en biodivers schoolplein voor Saxion Hogeschool

22 jul om 12:07 uur
Het stenige en warme plein bij het hoofdgebouw van Saxion Hogeschool in Enschede wordt in het voorjaar van 2023…
Lees verder
Slechtvalk
flash_onNieuws

Aantal vogelpopulaties in stedelijk gebied neemt af

8 jul om 08:00 uur
Met name soorten uit stedelijke groene leefomgevingen als parken en bossen gaan in aantal achteruit. Dat blijkt…
Lees verder
Natuur in Nederland
flash_onNieuws

Toekomst van de Nederlandse natuur: 2 scenario's

6 jul om 08:00 uur
De keuzes die nu worden gemaakt in het Nederlandse natuurbeleid, bepalen hoe de natuur er in de toekomst uit zal…
Lees verder
Botanisch stoepkrijten
flash_onNieuws

Veerkracht in de relatie mens-natuur biedt kansen

9 jun om 08:00 uur
Om het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan is de inzet van de hele samenleving nodig. Naast bescherming van…
Lees verder
KAN Leertraject
flash_onNieuws

KAN Leertraject: De basis voor Natuurinclusief ontwikkelen

7 jun om 09:51 uur
De natuur staat in Nederland onder grote druk. Voel jij ook de behoefte om hier iets aan te doen? Om in jouw…
Lees verder
Nestkasten
descriptionArtikel

Natuurinclusieve beweging krijgt steeds meer voet aan de grond

1 jun om 10:44 uur
In maart 2021 werd het Manifest Natuurinclusief Bouwen gepubliceerd. Een oproep aan de politiek om van…
Lees verder
Bij
flash_onNieuws

Het is Wereld Bijendag! 5 bijvriendelijke artikelen

20 mei om 12:30 uur
20 mei is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereld Bijendag. Op deze manier vraagt de organisatie aandacht…
Lees verder
Campus Saxion
filter_listLongread

‘Een van de mooiste momenten van student zijn’

16 mei om 14:31 uur
Hogeschool Saxion werkt samen met studenten aan een natuurinclusieve campus
Lees verder