Speelplezier met losse materialen, next level participatie

maandag 17 juni 2019
timer 3 min
Speelplezier met losse materialen, next level participatie

Biind Expert Peter Post denkt bij het maken van nieuw speelbeleid vooral buiten de kaders. Gemeenten en bewoners kunnen prima samenwerken om het speelplezier van de jeugd te vergroten, vindt hij.

Laatst schrok ik mij kapot. Uit de challenge van het ministerie van VWS om kinderen weer aan het bewegen te krijgen, las ik dat kinderen van nu per jaar 1.700 speeluren maken, tegenover 15.000 speeluren 30 jaar geleden. En als ik naar mijn eigen kinderen kijk, dan ik me daar nog een voorstelling bij maken ook.
 
Op mijn zoektocht naar de essentie van spelen, las ik van een onderzoek over de functie van spelen in het dierenrijk. En hoe simpel is het? Je leert skills die je later van pas komen. Net zoals ravottende kittens zich spelenderwijs overlevingsskills eigen maken. Oftewel: spelen is je voorbereiden op de toekomst, zowel door het oefenen van je hardskills als je softskills. Spelen is dus een essentieel onderdeel van je persoonlijke  ontwikkeling.
 
We hebben het al duizenden keren geschreven en gelezen: “Een kind is van nature nieuwsgiering, gaat op ontdekkingstocht om nieuwe dingen te leren. Is sociaal en speelt graag met anderen om vervolgens zijn fantasie en creativiteit de vrije loop te laten en tegelijk verwerken zij hun eigen ervaringen uit de dagelijkse praktijk. Daarbij doen zij materiaalkennis op, lossen problemen op, bedenken constructies, werken samen, leren risico’s inschatten enzovoort enzovoort.”
 
Maar is dat wel zo? Hoe doet een kind dat tegenwoordig nog als het speelaanbod buiten vastligt en soms zelfs je voetbalshirt niet vies mag worden van je moeder? Een collega uit Apeldoorn zegt: “Als je kinderen een stapel planken geeft dan wordt het een hut. Geef je kinderen een hut dan wordt het een stapel planken”. En dan voeg ik eraan toe, dat laatste noemen wij dan vandalisme. Duidelijk is wel, kinderen moeten hun creativiteit kwijt kunnen. Speeltoestellen zijn hartstikke leuk, maar losse en vormbare materialen zijn ook nodig voor de ontwikkeling van het kind.
 
Losse materialen in de openbare ruimte van nu zijn bijna ondenkbaar, het lijkt wel of we alleen nog maar een steriel denkkader kennen. Natuurlijk mag je van een beheerder van de openbare ruimte niet verwachten dat hij aan het einde van de dag rondslingerende takken gaat verzamelen. Maar als we dit nu eens samen met de bewoners doen? Kijk, de gemeente beschikt over stenen, boomstammen, takken of zand die bij  het onderhoud vrijkomen, en weet wat wel en niet kan als het op veiligheid aankomt. Bewoners die een iets rommelige maar avontuurlijke speelplek met meer speeluren voor hun kinderen wel zien zitten, mogen een beroep doen op deze materialen en gebruiken de kennis van de gemeente om het verantwoord en bespeelbaar te houden. Een bijna primitieve samenwerkingsvorm tussen gemeente en bewoners, maar wel één die invulling kan geven aan belangrijk onderdeel van het spelen en heel veel creatieve buitenspeeluren zal genereren.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

SCP-directeur: Overheid moet burgers gelijkwaardige rol geven in beleidsvorming

21 mrt om 09:47 uur

Uit recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat veel Nederlanders zich vervreemd…

Lees verder
descriptionArtikel

‘Bij groen in de stad is één plus één zeven’

29 feb om 09:35 uur

Meer groen in de buitenruimte, het lijkt een inkoppertje in een tijd waarin we steeds regelmatiger kampen met…

Lees verder
person_outlineBlog

Tegenstrijdige belangen in je ruimtelijke project? Zo los je het op.

30 okt 2023

Van tegenstrijdige belangen naar een breed gedragen en vrolijk participatietraject. Anne-Mette Andersen…

Lees verder
person_outlineBlog

‘Gaat je niks aan!’ zei de boer. 5 maanden later leende ik zijn biljartzaal

11 sep 2023

Expert Anne-Mette Andersen schrijft over hoe tot dialoog kunt komen en wat dat vervolgens kan opleveren. Een…

Lees verder
descriptionArtikel

Regie houden op het participatieproces

2 jun 2023

Een participatieproces is een reis, met vele afslagen en ontmoetingen. Hoe zorg je dat je bij je eindbestemming…

Lees verder
descriptionArtikel

Boosheid of betrokkenheid?

30 mei 2023

Ruimtelijke ontwikkeling stuit vaak op veel weerstand van omwonenden. Hoe ga je om met boze bewoners? Het is de…

Lees verder
descriptionArtikel

De Omgevingsdialoog: Hoe dan?

26 mei 2023

De Omgevingsdialoog is een overleg tussen de initiatiefnemer van een ruimtelijk plan…

Lees verder
flash_onNieuws

Toekomstbestendige leefomgeving kan niet zonder betrokken burger

29 mrt 2023

Allen met de inbreng van burgers en de steun voor beleid kunnen de grote maatschappelijke opgaven waar…

Lees verder