4 tips om hittekaarten effectief te gebruiken

dinsdag 10 september 2019
timer 3 min
4 tips om hittekaarten effectief te gebruiken

Hoe zorg je ervoor dat je collega’s, burgers en bestuurders mee krijgt als het gaat om het aanpakken van hitte in de openbare ruimte? Hittekaarten zijn hierin onmisbaar. 

Wat regelmatig over het hoofd wordt gezien, is dat de effectiviteit van hittekaarten vergroot wordt door slim na te denken over de manier waarop je ze weergeeft. Doe je voordeel met deze mogelijkheden om je bijeenkomsten over hittestress bij te zetten.

2D of 3D

De 2D-kaartweergave is de meest bekende, met als voordeel dat hij vaak een goed overzicht geeft. Deze weergave leent zich ervoor om meerdere typen informatie tegelijk weer te geven (bijvoorbeeld aantallen bezoekers en gevoelstemperatuur). 

Ook kun je kaarten in 3D weergeven, waardoor de gebruiker bijvoorbeeld een beeld krijgt van hoogteverschillen tussen gebouwen in het centrum, of schaduweffecten begrijpelijk in beeld kunnen worden gebracht. Bovendien zijn 3D-weergaves herkenbaar en spreken ze tot de verbeelding. Let op dat 3D-weergaves vooral nuttig zijn bij kleine projectgebieden en bij weergaven van één kaartlaag. Als het gebied dat je wil bespreken te groot is, of je wil meerdere kaartlagen tegelijk laten zien, dan is een 3D-weergave snel onoverzichtelijk. Grote kans dat je dan de aandacht van de toehoorder verliest.

Hoge of lage resolutie

Het voordeel van een hoge resolutie hittekaart is de herkenbaarheid: mensen herkennen hun werk of woonomgeving en dat verhoogt de betrokkenheid. Vaak wordt een hoge resolutie echter verward met een hogere nauwkeurigheid. Dit hoeft zeker niet zo te zijn. Een onjuist rekenmodel kan nog steeds een kaart produceren op een schaal van centimeters. Er hoeft niets van te kloppen. Deze schijnzekerheid is iets waar weinig rekening mee wordt gehouden en waar soms handig op wordt ingespeeld door commerciële partijen. 

Een lage resolutie kan als voordeel hebben dat het overzicht biedt. Het kan daarmee geschikter zijn om vragen te beantwoorden die spelen op gemeenteniveau.

Statisch of interactief

Steeds vaker worden kaarten ook interactief weergegeven. Je kunt in- en uitzoomen, in een muisklik verschillende typen informatie laten zien en interactief berekeningen maken. Zo kun je bijvoorbeeld het effect van het plaatsen van een rij bomen op de gevoelstemperatuur berekenen terwijl de ontwerpers om de tafel zitten. Dit kan heel zinvol zijn als je al heldere vragen hebt geformuleerd. Aandachtspunt is dat het ook snel een teveel aan informatie kan opleveren, waardoor de gebruiker door de virtuele bomen het bos niet meer ziet. Vereisten voor een interactieve weergave zijn dus een gedegen voorbereiding.

Momentopname of tijdsinterval

Het tijdsinterval dat een kaart weergeeft heeft ook veel invloed op de effectiviteit van de kaart. Het is mogelijk een kaart te tonen van bijvoorbeeld gemiddelde temperaturen van een periode of juist te kiezen voor een momentopname. Momentopnames spreken vaak meer tot de verbeelding, omdat dit begrijpelijker is. Sommige gemeentes gebruiken om die reden bijvoorbeeld kaarten met metingen van gevoelstemperaturen op basis van een fietstocht door de stad om hun bestuurders te overtuigen van het hitteprobleem. Die metingen spreken aan, ondanks dat de metingen zelf weinig informatie geven over hoe vaak dit voor zou kunnen komen. Daarvoor heb je toch echt een model nodig. In het geval van hitte werken gemiddelden overigens vaak minder goed omdat het juist om de extreme temperaturen gaat: dan ervaren mens en natuur immers de nadelige gevolgen. 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Zwolle
flash_onNieuws

EU-Missie ‘Aanpassing aan de klimaatverandering’: deze steden doen mee

21 jun om 13:50 uur
118 steden en regio's doen mee aan de EU-missie 'Aanpassing aan de klimaatverandering'. Zwolle, Rotterdam,…
Lees verder
descriptionArtikel

Steden hebben baat bij lokaal hitteplan en hitteregisseur

13 jun om 15:42 uur
Om kwetsbare stadsbewoners te beschermen tegen hitte zou elke stad een lokaal hitteplan moeten maken en een…
Lees verder
Droogte
flash_onNieuws

Drie keer zo vaak extreme droogte bij klimaatverandering

10 mei om 08:00 uur
Hoe beïnvloedt droogte de beschikbaarheid van zoet water in Nederland. En wat betekent dat voor de belangrijke…
Lees verder
Spelen met water
flash_onNieuws

4 miljoen voor onderzoek naar klimaatadaptatie en gezondheid

11 apr om 13:07 uur
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft twee grote onderzoeksconsortia geselecteerd…
Lees verder
nieuwe huizen bouwen
flash_onNieuws

Waterschap: 'Maak klimaatbestendige keuzes bij woningbouw'

31 mrt om 08:00 uur
Tot 2030 moeten er een miljoen woningen worden gebouwd. In de planning van dit monsterproject is volgens…
Lees verder
flash_onNieuws

Haags Hitteplan tegen zomerse gezondheidsrisico’s

22 mrt om 19:10 uur
Om vooral kwetsbare inwoners beter te beschermen tegen hitte-gerelateerde gezondheidsrisico’s heeft de gemeente…
Lees verder
Verbindingsfestival
flash_onNieuws

De leukste werkdag van het jaar!

16 mrt om 11:57 uur
Na vier succesvolle online edities gaat het Verbindingsfestival dit jaar LIVE! Op een unieke locatie in Zwolle een…
Lees verder
Groningen
flash_onNieuws

Groningen stemt in met Regionale Klimaatadaptatie Strategie

16 mrt om 08:00 uur
Overheid, waterschappen en waterbedrijven in Noord-Drenthe en Groningen gaan samen aan de slag met een…
Lees verder