Verduurzaming overheidsgebouwen: eerste stappen makkelijker dan je denkt

dinsdag 28 juni 2022
Label C
Green Switch helpt gemeenten met behalen Energielabel C voor 2023

In het kader van de Green Deal worden nu ook van gemeentelijke gebouweigenaren op korte termijn energiebesparende keuzes verwacht. Over een aantal maanden moeten kantoorgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 energielabel C hebben. Vanaf 2023 worden fluorescentie lichtbronnen verboden. De overstap naar LED is onvermijdelijk. Maar hoe doe je dat? Wat is de beste keuze voor jouw gemeente? Het programma Green Switch van Signify helpt gemeenten en andere kantooreigenaren om die stap te maken.

“Green Switch is onze doorvertaling van de Europese Green Deal”, vertelt Thomas Leenders van Signify. “En ja, het is meer dan alleen traditionele lampen vervangen door LED, maar dat is wel het laaghangend fruit. Ik denk dat je alleen daarmee al heel ver komt en misschien wel tot label C.” Ter illustratie: als alle lichtpunten in Nederlandse overheidsgebouwen worden vervangen door LED wordt op jaarbasis 60 kiloton CO2 én 25 miljoen euro bespaard. 

Laaghangend fruit dus, met grote impact. Nóg interessanter wordt het als de ledverlichting slimme connected verlichting wordt. Met Interact for Office beschikt Signify over slimme verlichting speciaal voor kantoorgebouwen. De voordelen zijn eindeloos. Met de inzichten die de slimme verlichting biedt, kunnen kantoorruimten efficiënter worden benut. Bovendien voelen werknemers zich beter en worden ze productiever met de juiste verlichting.

5 doelen uit Green Deal

Met de Green Switch helpt Signify gemeenten, fabrikanten, ondernemers of telers om direct bij te dragen aan de Green Deal. “Het is een Europees programma dat bijdraagt aan de vijf belangrijkste doelen uit de Green Deal: de renovatiegolf, duurzame energie, circulaire economie, biodiversiteit en duurzame mobiliteit. De Green Switch is de route die we moeten nastreven en we moeten het met z’n allen doen,” aldus Thomas Leenders.

Leenders realiseert zich dat verduurzaming af en toe ook pijn kan doen, met name in de portemonnee. “Maar de toekomst is nog veel pijnlijker als we nu niets doen. Voor Signify heeft de stap naar CO2-neutraliteit veel goeds opgeleverd, daarvoor zijn ook veel stappen gezet. Zo zijn we sinds 2020 energieneutraal en voldoen we aan zes van de vijftien Sustainable Development Goals.” Overigens loont het met de huidige energieprijzen ook op de korte termijn al om te verduurzamen. Minder verbruik scheelt significant op de rekening.

Leenders zou graag zien dat niet alleen overheidsgebouwen en andere kantoren moeten voldoen aan de eisen die bij label C horen, maar ook winkels en huishouden zouden stappen moeten zetten. Hou er rekening mee dat daar meer haken en ogen aan zitten. “Verduurzaming van een standaard doorzonwoning kost al gauw 25.000 euro. Dat is ontzettend veel geld. Ik vind dat er veel gesubsidieerd zou moeten worden.” Dat het zin heeft is wel duidelijk. Want als in alle huishoudens alle lichtpunten door led worden vervangen, wordt jaarlijks 780 kiloton CO2 bespaard en maar liefst 285 miljoen euro.

1 voor 12

Terug naar de Green Switch. Oude lampen vervangen door led betekent al een enorme stap in de goede richting. “Op veel plekken is led al de standaard, maar we hebben in Nederland ook een enorme voorraad aan oude kantoorgebouwen. Ik vind dat je niet moet wachten tot het oude lampje stuk gaat. Het is één voor twaalf, we kunnen niet meer wachten. En als je dan je armaturen vervangt, voeg er dan meteen een paar slimme sensoren aan toe zodat het licht uitgaat als er geen beweging is in het kantoor.”

Hoewel energielabel C een harde eis is, waaraan vóór 1 januari 2023 moet zijn voldaan, zou dat wat Leenders betreft niet de belangrijkste beweegreden moeten zijn om te verduurzamen. “Ga nu aan de slag.”

Weten welk energielabel uw gebouw heeft? Bekijk het op www.ep-online.nl 


Kom kennis opdoen en ervaar onze oplossingen zelf

Wil je in één inspirerende sessie weten wat led kan doen voor jouw organisatie en voor het welzijn van je medewerkers, én tegelijkertijd werk maken van een flinke energiebesparing? Beleef het zelf in het LAC op dinsdag 27 september!

Meld je aan 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Circulair inkopen: vraag en aanbod sluiten slecht op elkaar aan

9 aug om 14:09 uurtimer3 min
Voor een circulaire inrichting van de fysieke leefomgeving is meer dan voldoende op de markt. Vraag en aanbod…
Lees verder
Over Morgen circulair
filter_listLongread

Circulair bouwen leer je door te doen, maar hoe dan?

24 jun om 08:00 uur
De bouwsector is één van de meest vervuilende sectoren op aarde. In 2050 moet onze economie helemaal circulair…
Lees verder
Groene bedrijventerreinen
descriptionArtikel

Utrechtse ondernemers in gesprek over vergroenen bedrijventerreinen

16 jun om 10:09 uur
Nederland telt ruim 3000 bedrijventerreinen die gezamenlijk zo’n 30 procent van het bebouwde oppervlak uitmaken.…
Lees verder
Berlijnplein
flash_onNieuws

Integrale aanpak voor Berlijnplein, cultuurhart van Leidsche Rijn

3 jun om 12:50 uur
Utrecht bouwt aan een nieuw cultuurhart met landelijke allure. Berlijnplein wordt de komende jaren getransformeerd…
Lees verder

Werken aan een optimaal circulaire en duurzame buitenruimte

1 jun om 08:00 uur
Met circa 20.000 artikelen is Struyk Verwo Infra marktleider in de publieke bestrating in Nederland. Het…
Lees verder
Cecile van oppen
descriptionArtikel

Al polderend toch radicaal durven zijn

31 mei om 10:29 uur
Cécile van Oppen, oprichter van adviesbureau Copper8 en lid van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie,…
Lees verder
Smart lighting
descriptionArtikel

Oprichting Lighting Experiment Lab TU/e

25 mei om 16:45 uur
TU/e richt een Lighting Experiment & Experience Lab op. Het Lab gaat de transitie naar smart lighting…
Lees verder
Stadhouderskade
flash_onNieuws

The Green Mile: HvA helpt stad vergroenen

23 mei om 14:44 uur
Het doel van The Green Mile is om de Amsterdamse Stadhouderskade, een drukke, vervuilende en onveilige straat, te…
Lees verder