Doetinchem combineert duurzaamheid, lichtcomfort en veiligheid op straat

woensdag 9 februari 2022
Signify Doetinchem
Doetinchem heeft de primeur: het is de eerste gemeente in Nederland die als pilot Philips’ nieuwe TownTune Conic Comfort Bowl heeft. Deze jongste telg uit de TownTune-familie past er naadloos in de wijk Overstegen. TownTune CCB werd speciaal voor de Nederlandse markt ontwikkeld. Hij combineert LED met optimaal lichtcomfort en een veilig gevoel op straat, en is grotendeels gemaakt van circulaire componenten.

Town Tune’s minimalistische vorm doet denken aan het bekende kegelmodel. Via allerlei accessoires kan de armatuur makkelijk worden afgestemd op zijn omgeving. “De TownTune CCB gaat veel verder dan de oude kegel”, zegt accountmanager Herco Kruiper van Signify. “Hij combineert energiebesparing met comfortabel straatlicht en een sterk gevoel van veiligheid, een bij LED unieke combinatie. Hij kan ook worden gekoppeld aan connected verlichtingssystemen voor extra duurzaamheid. Maar ook zonder die koppeling biedt hij veel mogelijkheden voor extra energiebesparing. TownTune CCB is zeer geschikt voor toekomstgerichte steden van nu die hoge eisen stellen aan duurzaamheid en circulariteit.”

European Green Deal

De armatuur sluit goed aan bij gemeenten die écht werk willen maken van de European Green Deal. Zo worden voor de TownTune CCB veel circulaire componenten gebruikt. Die kunnen aan het einde van hun levensduur worden ingenomen voor hergebruik, wat een enorme besparing op CO2-uitstoot betekent. Voor gemeentes die geïnteresseerd zijn in de armatuur valt er daarnaast veel te kiezen, weet Kruiper. “Denk bijvoorbeeld aan onze LEDGINE-optieken. Gemeenten kiezen uit een ruim assortiment het optiek dat het beste aansluit bij hun verlichtingsinfrastructuur. Er is volop keuze uit optieken en lichtkleuren, zodat er altijd een perfecte balans is tussen lichtafgifte, levensduur, energiekosten en onderhoudskosten. Elke armatuur werkt met de Philips Service tag. Dit is een systeem voor makkelijk en snel onderhouden en installeren, dat werkt met unieke QR-codes. Voor onderhoudspartijen is de Philips Service tag ideaal.”

GentleBeam

De TownTune-familie heeft zich inmiddels bewezen. Helemaal nieuw bij de Conic Comfort Bowl is de kegelvormige GentleBeam-kap. “Die is uniek en geeft zeer comfortabel straatlicht”, legt Kruiper uit. “Door gebruik te maken van een specifieke structuur in de polycarbonaat kap, zorgt de GentleBeam-oplossing voor een comfortabel lichtbeeld zonder dat de voorbijganger erdoor wordt verblind. De kap geeft ook extra sturing aan het licht in de juiste richting.”

Comfort telt weer mee

“TownTune maakt met GentleBeam werk van lichtcomfort op straat en dat is goed nieuws”, vindt OV-beheerder Rob Crop van de gemeente Doetinchem. “Met LED gaat het vaak over energiebesparing. Dat is goed, want we moeten kijken naar de toekomst en de wereld om ons heen. Met de TownTune CCB gaat het gelukkig ook weer echt over lichtcomfort, en is energiebesparing vanzelfsprekend. Met deze TownTune slaat Signify een nieuwe weg in LED in. Dat is een prettige ontwikkeling.” 

Beproefde aanvulling

TownTune CCB is een beproefde aanvulling op bestaande armaturen uit de TownTune-familie. Hij is zeer geschikt voor één-op-één vervanging in grote aantallen. Zover is het echter nog niet in Doetinchem, de gemeente die tien jaar geleden besloot om over te stappen op LED, en die een groot deel van haar buitenverlichting aanstuurt via het connected verlichtingssysteem Interact City. “Doetinchem kijkt naar de toekomst en is graag vernieuwend bezig”, zegt Crop. “Het is ook de reden dat wij aan deze pilot deelnemen. Wij zijn zeer benieuwd wat de Town Tune ons voor de toekomst zal brengen.”

Meer informatie of een infopakket? Neem dan contact met ons op! Meer informatie of een infopakket? Neem dan contact met ons op!


 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Verledding in Nederland gaat langzamer dan verwacht

26 sep om 10:03 uur

Dat ledlampen aanzienlijk minder energie verbruiken dan hun voorgangers is bekend. Toch gaat de zogenaamde…

Lees verder
flash_onNieuws

Consortium voor volledig circulaire kunstwerken wint ingenieursprijs De Vernufteling

16 mei om 17:01 uur

Om grondstoffen te besparen en CO2-uitstoot te verminderen, ontwerpt het consortium Closing the Loop volledig…

Lees verder
descriptionArtikel

Ingenieurs en adviseurs gaan verder voor een duurzame en gezonde leefomgeving

13 feb om 09:29 uur

We staan als samenleving in een tijd van transitie. Dagelijks blijkt dat dit niet zonder slag of stoot gaat.…

Lees verder
Gamechangers
flash_onNieuws

Gamechangers in de Bouw & Infra

23 jan om 13:36 uur
Wat gaat de komende jaren de bouwwereld op z’n kop zetten? En wie gaan dat doen? In februari 2023 staan tijdens…
Lees verder
descriptionArtikel

Circulaire bio-economie zal verdere plastic productie moeten tegengaan

15 dec 2022 timer3 min
De plasticsector is schuldig voor bijna 5% van alle uitstoot van broeikasgassen en de wereldwijde plastic…
Lees verder
descriptionArtikel

Groeifondsaanvraag Werklandschappen van de Toekomst

28 nov 2022 timer4 min
Bedrijventerreinen in Nederland ontwikkelen zich dankzij een impuls uit het Nationaal Groeifonds de komende jaren…
Lees verder
descriptionArtikel

Wordt Nederland de belangrijkste groene waterstofhub van Europa?

26 okt 2022 timer3 min
Nederland heeft alles in huis om de belangrijkste groene waterstofhub van Europa te worden. Dit blijkt uit een…
Lees verder
descriptionArtikel

Aanpassing aan klimaatverandering: nieuwe toolkit voor steden en regio’s nu online

4 okt 2022 timer2 min
Het Europees Comité van de Regio’s (CvdR) heeft het eerste Green Deal Handbook gepubliceerd. Het thema hierin is…
Lees verder