Doetinchem combineert duurzaamheid, lichtcomfort en veiligheid op straat

woensdag 9 februari 2022
Signify Doetinchem
Doetinchem heeft de primeur: het is de eerste gemeente in Nederland die als pilot Philips’ nieuwe TownTune Conic Comfort Bowl heeft. Deze jongste telg uit de TownTune-familie past er naadloos in de wijk Overstegen. TownTune CCB werd speciaal voor de Nederlandse markt ontwikkeld. Hij combineert LED met optimaal lichtcomfort en een veilig gevoel op straat, en is grotendeels gemaakt van circulaire componenten.

Town Tune’s minimalistische vorm doet denken aan het bekende kegelmodel. Via allerlei accessoires kan de armatuur makkelijk worden afgestemd op zijn omgeving. “De TownTune CCB gaat veel verder dan de oude kegel”, zegt accountmanager Herco Kruiper van Signify. “Hij combineert energiebesparing met comfortabel straatlicht en een sterk gevoel van veiligheid, een bij LED unieke combinatie. Hij kan ook worden gekoppeld aan connected verlichtingssystemen voor extra duurzaamheid. Maar ook zonder die koppeling biedt hij veel mogelijkheden voor extra energiebesparing. TownTune CCB is zeer geschikt voor toekomstgerichte steden van nu die hoge eisen stellen aan duurzaamheid en circulariteit.”

European Green Deal

De armatuur sluit goed aan bij gemeenten die écht werk willen maken van de European Green Deal. Zo worden voor de TownTune CCB veel circulaire componenten gebruikt. Die kunnen aan het einde van hun levensduur worden ingenomen voor hergebruik, wat een enorme besparing op CO2-uitstoot betekent. Voor gemeentes die geïnteresseerd zijn in de armatuur valt er daarnaast veel te kiezen, weet Kruiper. “Denk bijvoorbeeld aan onze LEDGINE-optieken. Gemeenten kiezen uit een ruim assortiment het optiek dat het beste aansluit bij hun verlichtingsinfrastructuur. Er is volop keuze uit optieken en lichtkleuren, zodat er altijd een perfecte balans is tussen lichtafgifte, levensduur, energiekosten en onderhoudskosten. Elke armatuur werkt met de Philips Service tag. Dit is een systeem voor makkelijk en snel onderhouden en installeren, dat werkt met unieke QR-codes. Voor onderhoudspartijen is de Philips Service tag ideaal.”

GentleBeam

De TownTune-familie heeft zich inmiddels bewezen. Helemaal nieuw bij de Conic Comfort Bowl is de kegelvormige GentleBeam-kap. “Die is uniek en geeft zeer comfortabel straatlicht”, legt Kruiper uit. “Door gebruik te maken van een specifieke structuur in de polycarbonaat kap, zorgt de GentleBeam-oplossing voor een comfortabel lichtbeeld zonder dat de voorbijganger erdoor wordt verblind. De kap geeft ook extra sturing aan het licht in de juiste richting.”

Comfort telt weer mee

“TownTune maakt met GentleBeam werk van lichtcomfort op straat en dat is goed nieuws”, vindt OV-beheerder Rob Crop van de gemeente Doetinchem. “Met LED gaat het vaak over energiebesparing. Dat is goed, want we moeten kijken naar de toekomst en de wereld om ons heen. Met de TownTune CCB gaat het gelukkig ook weer echt over lichtcomfort, en is energiebesparing vanzelfsprekend. Met deze TownTune slaat Signify een nieuwe weg in LED in. Dat is een prettige ontwikkeling.” 

Beproefde aanvulling

TownTune CCB is een beproefde aanvulling op bestaande armaturen uit de TownTune-familie. Hij is zeer geschikt voor één-op-één vervanging in grote aantallen. Zover is het echter nog niet in Doetinchem, de gemeente die tien jaar geleden besloot om over te stappen op LED, en die een groot deel van haar buitenverlichting aanstuurt via het connected verlichtingssysteem Interact City. “Doetinchem kijkt naar de toekomst en is graag vernieuwend bezig”, zegt Crop. “Het is ook de reden dat wij aan deze pilot deelnemen. Wij zijn zeer benieuwd wat de Town Tune ons voor de toekomst zal brengen.”

Meer informatie of een infopakket? Neem dan contact met ons op! Meer informatie of een infopakket? Neem dan contact met ons op!


 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Verduurzaming overheidsgebouwen: eerste stappen makkelijker dan je denkt

28 jun om 15:12 uur
Green Switch helpt gemeenten met behalen Energielabel C voor 2023
Lees verder
Over Morgen circulair
filter_listLongread

Circulair bouwen leer je door te doen, maar hoe dan?

24 jun om 08:00 uur
De bouwsector is één van de meest vervuilende sectoren op aarde. In 2050 moet onze economie helemaal circulair…
Lees verder
Groene bedrijventerreinen
descriptionArtikel

Utrechtse ondernemers in gesprek over vergroenen bedrijventerreinen

16 jun om 10:09 uur
Nederland telt ruim 3000 bedrijventerreinen die gezamenlijk zo’n 30 procent van het bebouwde oppervlak uitmaken.…
Lees verder
Berlijnplein
flash_onNieuws

Integrale aanpak voor Berlijnplein, cultuurhart van Leidsche Rijn

3 jun om 12:50 uur
Utrecht bouwt aan een nieuw cultuurhart met landelijke allure. Berlijnplein wordt de komende jaren getransformeerd…
Lees verder

Werken aan een optimaal circulaire en duurzame buitenruimte

1 jun om 08:00 uur
Met circa 20.000 artikelen is Struyk Verwo Infra marktleider in de publieke bestrating in Nederland. Het…
Lees verder
Cecile van oppen
descriptionArtikel

Al polderend toch radicaal durven zijn

31 mei om 10:29 uur
Cécile van Oppen, oprichter van adviesbureau Copper8 en lid van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie,…
Lees verder
Smart lighting
descriptionArtikel

Oprichting Lighting Experiment Lab TU/e

25 mei om 16:45 uur
TU/e richt een Lighting Experiment & Experience Lab op. Het Lab gaat de transitie naar smart lighting…
Lees verder
Stadhouderskade
flash_onNieuws

The Green Mile: HvA helpt stad vergroenen

23 mei om 14:44 uur
Het doel van The Green Mile is om de Amsterdamse Stadhouderskade, een drukke, vervuilende en onveilige straat, te…
Lees verder