Wat betekent smart mobility?

donderdag 7 februari 2019
timer 3 min
Wat betekent smart mobility?

Nederland is in Europa koploper op het gebied van smart mobility, zeggen experts. Maar wat betekent dit containerbegrip nou eigenlijk?

Smart mobility gaat over het slim toepassen van informatie- en communicatietechnologieën en data om mobiliteitsopgaven op te lossen. De door data gedreven systemen kunnen zowel binnen als buiten het voertuig bevinden. Het slimmer organiseren van mobiliteit wordt mogelijk gemaakt door de gigantische hoeveelheid data. Volgens Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL, verdubbelt de hoeveelheid beschikbare data elk jaar. "Dat biedt ontzettend veel mogelijkheden voor kunstmatige intelligentie."

Die data moet natuurlijk wel verwerkt worden. Het Nederlandse 4G-netwerk maakt dat vooralsnog mogelijk, en wanneer een 5G-netwerk in Nederland wordt uitgerold, is de digitale infrastructuur helemaal op de toekomst voorbereid.  Op die manier kunnen systemen binnen en buiten de auto beter met elkaar kunnen communiceren. Hendrix: "We willen het liefst naar drie zero’s: nul emissie, verkeersongevallen en files. Mobiliteit is steeds meer een middel om van A naar B te komen, ongeacht het vervoersmiddel. Mobiliteit als een service, dus."

Verschillende systemen

De systemen binnen de auto, zogenaamde in-car systemen, heten Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) en met de ontwikkeling daarvan is Nederland al heel ver. Denk aan Adaptive Cruise Control, ingebouwde navigatieapparatuur, camera’s die de afstand tot de voorganger meten en de Lane Assistance."

Ook in de infrastructuur bevindt zich veel ‘slimme apparatuur’, die communiceert met de smartphone. Denk daarbij aan intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s) die de afstand tussen voertuig en verkeerslicht meten en daarop de groentijd afstellen. Maar ook dynamische bewegwijzering, die realtime wordt geüpdatet en verkeerscentrales die bruggen en sluizen op afstand kunnen bedienen.

Toepassen in de praktijk

Deze intelligente transportsystemen (ITS) maken het voor wegbeheerders mogelijk om het verkeersmanagement beter te regelen. Nederland heeft veel van deze systemen de afgelopen jaren getest, maar in 2019 zullen ze in de praktijk toegepast gaan worden. Dat vertelt Marije de Vreeze, manager ITS van Connekt. Denk bijvoorbeeld aan de 7 landelijk opschaalbare regionale MaaS-pilots, waarin markt en overheden data delen zodat meer maatwerk voor reizigers en voor betere ketenreizen mogelijk wordt. De aanbestedingen daarvoor zijn begin 2019 gestart.

Actuele reisinformatie

Al deze communicatie maakt het natuurlijk overzichtelijker voor de wegbeheerder. Maar ook voor de weggebruiker zitten er veel voordelen aan vast. “Menselijk gedrag is vaak de veroorzaker van verkeersongevallen”, vertelde Hendrix van AutomotiveNL. In die zin maken de systemen het verkeer veel veiliger. Ook zorgt de continue voorziening van actuele reisinformatie voor minder verkeershinder. Via allerlei apps kan de weggebruiker zich laten informeren en voortdurend kiezen tussen het beste vervoersmiddel, de beste reistijd en de beste route op dat moment.

Mobility as a Service

De reiziger kan zijn reis daardoor ook van deur tot deur plannen, boeken en betalen inclusief de first and last mile, via één app. Op basis van persoonlijke voorkeuren en historische reisdata krijgt de consument persoonlijke reisadviezen, vertelt hoogleraar Deborah Nas. En zo wordt mobiliteit steeds meer servicemiddel, waarbij de hele keten wordt samengevoegd: Mobility as a Service.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Steden vinden een groene leefomgeving steeds belangrijker

17 aug 2022
Onderzoek van Wageningen Environmental Research laat zien hoe binnen het rijks- en het gemeentelijke beleid wordt…
Lees verder
descriptionArtikel

Meeste Nederlandse wijken prettig om te wonen, maar grote verschillen in steden

25 apr 2022
Hoewel de leefbaarheid in Nederlandse steden dorpen vooruitgaat, zijn er zorgen over wijken en buurten waar…
Lees verder

Straatmeubilair zorgt voor leefbaarheid

7 jan 2022
We lopen er dikwijls ongemerkt aan voorbij totdat we er gebruik van willen maken. Straatmeubilair is niet alleen…
Lees verder
150 miljoen voor projecten slimme en schone mobiliteit
flash_onNieuws

150 miljoen voor projecten slimme en schone mobiliteit

6 dec 2021 timer2 min

Acht samenwerkingsverbanden van ondernemers en onderzoekers krijgen in totaal 150 miljoen euro steun van het…

Lees verder
Pilot Light as a Service langs N278 krijgt vervolg
flash_onNieuws

Pilot Light as a Service langs N278 krijgt vervolg

11 nov 2021 timer3 min

Na een succesvolle pilotfase zet de provincie Noord-Brabant langs 17 kilometer op de N279 Noord verlichting as-…

Lees verder
Slimme en duurzame verstedelijking levert miljarden op
flash_onNieuws

Slimme en duurzame verstedelijking levert miljarden op

8 nov 2021 timer2 min

Als Nederlandse steden ervoor kiezen tot 2050 binnenstedelijk te verdichten in plaats van de stad aan de rand…

Lees verder
Mobility Lab: al 5 jaar innoveren met startups
descriptionArtikel

Mobility Lab: al 5 jaar innoveren met startups

3 nov 2021 timer3 min

Een gesprek met Hans Stevens, programmamanager van De Verkeersonderneming, over Mobility Lab, start-upprogramma…

Lees verder
Startup beloont duurzaam reisgedrag werknemers Erasmus MC
flash_onNieuws

Startup beloont duurzaam reisgedrag werknemers Erasmus MC

5 okt 2021 timer3 min

De komende maanden gaat startup Mobimiles aan de slag om duurzaam reisgedrag onder medewerkers van het Erasmus…

Lees verder