Nederland is in Europa koploper op het gebied van smart mobility, zeggen experts. Maar wat betekent dit containerbegrip nou eigenlijk?
Wat betekent smart mobility?

Smart mobility gaat over het slim toepassen van informatie- en communicatietechnologieën en data om mobiliteitsopgaven op te lossen. De door data gedreven systemen kunnen zowel binnen als buiten het voertuig bevinden. Het slimmer organiseren van mobiliteit wordt mogelijk gemaakt door de gigantische hoeveelheid data. Volgens Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL, verdubbelt de hoeveelheid beschikbare data elk jaar. "Dat biedt ontzettend veel mogelijkheden voor kunstmatige intelligentie."
Die data moet natuurlijk wel verwerkt worden. Het Nederlandse 4G-netwerk maakt dat vooralsnog mogelijk, en wanneer een 5G-netwerk in Nederland wordt uitgerold, is de digitale infrastructuur helemaal op de toekomst voorbereid. Op die manier kunnen systemen binnen en buiten de auto beter met elkaar kunnen communiceren. Hendrix: "We willen het liefst naar drie zero’s: nul emissie, verkeersongevallen en files. Mobiliteit is steeds meer een middel om van A naar B te komen, ongeacht het vervoersmiddel. Mobiliteit als een service, dus."
Verschillende systemen
De systemen binnen de auto, zogenaamde in-car systemen, heten Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) en met de ontwikkeling daarvan is Nederland al heel ver. Denk aan Adaptive Cruise Control, ingebouwde navigatieapparatuur, camera’s die de afstand tot de voorganger meten en de Lane Assistance."
Ook in de infrastructuur bevindt zich veel ‘slimme apparatuur’, die communiceert met de smartphone. Denk daarbij aan intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s) die de afstand tussen voertuig en verkeerslicht meten en daarop de groentijd afstellen. Maar ook dynamische bewegwijzering, die realtime wordt geüpdatet en verkeerscentrales die bruggen en sluizen op afstand kunnen bedienen.
Toepassen in de praktijk
Deze intelligente transportsystemen (ITS) maken het voor wegbeheerders mogelijk om het verkeersmanagement beter te regelen. Nederland heeft veel van deze systemen de afgelopen jaren getest, maar in 2019 zullen ze in de praktijk toegepast gaan worden. Dat vertelt Marije de Vreeze, manager ITS van Connekt. Denk bijvoorbeeld aan de 7 landelijk opschaalbare regionale MaaS-pilots, waarin markt en overheden data delen zodat meer maatwerk voor reizigers en voor betere ketenreizen mogelijk wordt. De aanbestedingen daarvoor zijn begin 2019 gestart.
Actuele reisinformatie
Al deze communicatie maakt het natuurlijk overzichtelijker voor de wegbeheerder. Maar ook voor de weggebruiker zitten er veel voordelen aan vast. “Menselijk gedrag is vaak de veroorzaker van verkeersongevallen”, vertelde Hendrix van AutomotiveNL. In die zin maken de systemen het verkeer veel veiliger. Ook zorgt de continue voorziening van actuele reisinformatie voor minder verkeershinder. Via allerlei apps kan de weggebruiker zich laten informeren en voortdurend kiezen tussen het beste vervoersmiddel, de beste reistijd en de beste route op dat moment.
Mobility as a Service
De reiziger kan zijn reis daardoor ook van deur tot deur plannen, boeken en betalen inclusief de first and last mile, via één app. Op basis van persoonlijke voorkeuren en historische reisdata krijgt de consument persoonlijke reisadviezen, vertelt hoogleraar Deborah Nas. En zo wordt mobiliteit steeds meer servicemiddel, waarbij de hele keten wordt samengevoegd: Mobility as a Service.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Steden vinden een groene leefomgeving steeds belangrijker
17 aug 2022Meeste Nederlandse wijken prettig om te wonen, maar grote verschillen in steden
25 apr 2022Straatmeubilair zorgt voor leefbaarheid
7 jan 2022150 miljoen voor projecten slimme en schone mobiliteit
6 dec 2021 2 minAcht samenwerkingsverbanden van ondernemers en onderzoekers krijgen in totaal 150 miljoen euro steun van het…
Pilot Light as a Service langs N278 krijgt vervolg
11 nov 2021 3 minNa een succesvolle pilotfase zet de provincie Noord-Brabant langs 17 kilometer op de N279 Noord verlichting as-…
Slimme en duurzame verstedelijking levert miljarden op
8 nov 2021 2 minAls Nederlandse steden ervoor kiezen tot 2050 binnenstedelijk te verdichten in plaats van de stad aan de rand…
Mobility Lab: al 5 jaar innoveren met startups
3 nov 2021 3 minEen gesprek met Hans Stevens, programmamanager van De Verkeersonderneming, over Mobility Lab, start-upprogramma…
Startup beloont duurzaam reisgedrag werknemers Erasmus MC
5 okt 2021 3 minDe komende maanden gaat startup Mobimiles aan de slag om duurzaam reisgedrag onder medewerkers van het Erasmus…
Reactie toevoegen