Parkeergebouw met daktuin blikvanger van BinnenDok Amsterdam

maandag 4 september 2023

Op de voormalige scheepswerf NDSM in Amsterdam-Noord wordt hard gewerkt aan project BinnenDok. Een binnenstedelijke gebiedsontwikkeling die bestaat uit de realisatie van twee woongebouwen, een kantoorgebouw en een parkeergebouw met daarin ook commerciële ruimtes. Continental Car Parks is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en realisatie van deze multifunctionele mobiliteitshub. 

“We hebben dit project vanaf het begin samen met de ontwikkelaar en de architect opgepakt”, vertelt projectmanager Erik de Vries. Al 12,5 jaar werkt De Vries bij Continental Car Parks en in zijn functie is hij betrokken vanaf de initiatieffase van een project tot aan de vergunningaanvraag. “In het verleden werden parkeergelegenheden vaak onder woongebouwen gerealiseerd, nu zie je steeds vaker dat er aparte gebouwen voor parkeren worden gemaakt met ruimte voor bijvoorbeeld retail of horeca in de plinten.” Zo ook bij BinnenDok in Amsterdam, dat eind 2023 wordt opgeleverd.

Energiehub

“De uitdaging was hier om parkeerplaatsen te realiseren op een klein plot waarop tegelijkertijd ook andere gebouwen worden gerealiseerd. Daarnaast moesten er commerciële ruimtes in de plint komen en een fietsenstalling voor bewoners. En dan is er, bijzonder voor Amsterdam, ook nog sprake van 1,5 meter hoogteverschil op het terrein.” De initiële vraag die De Vries en zijn collega’s krijgen begint regelmatig bij alleen een parkeergarage. Door de jarenlange ervaring signaleert De Vries ook kansen die de opdrachtgever soms niet ziet. “We kunnen functies uit het woongebied ook in de garage opnemen. Denk aan bijvoorbeeld trafostations en WKO-installaties. Op deze manier kan het gebouw bijvoorbeeld ook gaan functioneren als energiehub voor de omgeving.”

Specials

Doordat de vraag vanuit de markt steeds meer is verschoven naar autoluwe gebieden met multifunctionele hubs , heeft Continental Car Parks haar modulaire bouwsystemen doorontwikkeld, zodat die invulling kunnen geven aan de verschillende wensen. “De uitdaging is om het grootste deel van de mobiliteitshub eenvoudig en efficiënt te houden. Op die manier blijft er tijd en budget over voor specials. De ambities worden namelijk steeds hoger.” In het geval van BinnenDok krijgt de gevel een bijzonder uiterlijk. “Daarnaast krijgt de volledige garage een dak. Deels voor energieopwekking en een deel voor een daktuin.” 

Biodiversiteit

Via de zevende verdieping in het woongebouw is de daktuin van ruim 200 m² bereikbaar. Het ontwerp van de daktuin is gemaakt door Donker Design. Bij het ontwerpen is rekening gehouden met het versterken van de biodiversiteit in de vorm van schuilplaatsen voor insecten en vogels, nestkasten en bij-vriendelijke beplanting. “We zien de vraag naar dit soort oplossingen toenemen”, geeft De Vries aan. “Omdat we zelf onze bouwsystemen maken, kunnen we ze ook doorontwikkelen. Een daktuin als deze heeft uiteraard consequenties, maar door te werken met gestandaardiseerde modulaire bouwsystemen hebben we in een vroeg stadium snel in beeld welke gevolgen dit heeft op bijvoorbeeld de constructie en de bouwkosten.”

Exploitatie

De garage krijgt plek voor zo’n 525 auto’s, terwijl in de woongebouwen 107 appartementen aanwezig zijn. “De garage krijgt echt een buurtfunctie”, verklaart De Vries de grote capaciteit. “Het wordt een openbare garage waar ook ruimte is voor abonnementhouders, werknemers en bezoekers. Op straat zal, op termijn, weinig ruimte overblijven voor parkeren.” Dat de garage openbaar is, maakt dat de garage rendabel wordt voor de exploitant. De Vries: “De gemeente legt de regie voor het parkeren in de gebiedsontwikkeling regelmatig bij de ontwikkelaars neer. Maar die hebben moeite met de exploitatie als alleen bewoners gebruikmaken van de parkeerruimte. Bij BinnenDok is het op deze manier opgelost.” 

Er wordt momenteel nog hard gewerkt aan de parkeergarage. Eind 2023 moet het klaar zijn. De Vries kijkt ernaar uit. “Ik vind het mooi dat wanneer je straks door de straat loopt, je geen grauwe garage ziet, maar een mooi gebouw met leuke bedrijvigheid en horeca in de plint. En dat de garage zelf een ruime, overzichtelijke en prettige plek is om je auto te parkeren.”
 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Internationale Knoop XL: van ambitie naar concrete invulling mobiliteit

4 jun om 15:20 uur

In het noordelijke deel van het Eindhovense stationsgebied wordt de komende jaren maar liefst 55 hectare grond…

Lees verder
descriptionArtikel

PBL adviseert Rijk en provincies: maak samen ruimtelijke keuzes

28 mei om 16:53 uur

Door het gebrek aan actie van Rijk en provincies is er een impasse in de sectoren wonen, natuur en landbouw.…

Lees verder
descriptionArtikel

Het grijze gebied als 'innovation playground’ voor mobiliteit en gebiedsontwikkeling

13 mei om 14:02 uur

Wat je hier bracht, brengt je niet verder. Dat is de stellige overtuiging van de mensen van Future Mobility…

Lees verder
flash_onNieuws

Almere zet verdichting in voor vergroening

8 apr om 16:41 uur

In de onlangs vastgestelde Ontwikkelvisie 2040 voor de kern van Almere is veel ruimte voor groen. De…

Lees verder
descriptionArtikel

‘Niet meer van crisis naar crisis struikelen’

27 mrt om 16:33 uur

Daan Zandbelt, stedenbouwkundige en partner bij bureau De Zwarte Hond, ziet dat we…

Lees verder
person_outlineBlog

De projectontwikkelaar als De Grote Boze Wolf?

15 mrt om 08:25 uur

“Anne-Mette is voor niets of niemand bang, zij houdt de projectontwikkelaars in de tang!”

Dit schreven…

Lees verder
descriptionArtikel

Op zoek naar onderhandelingsruimte

12 feb om 12:02 uur

Verschillende maatschappelijke opgaven strijden om schaarse ruimte in de fysieke leefomgeving. Er zullen keuzes…

Lees verder
descriptionArtikel

Altijd beweging in de stad: Logistiek als essentiële factor

24 jan om 15:26 uur

Ontdek de cruciale rol van logistiek in de dynamiek van de stad. Nick Juffermans deelt inzichten tijdens het…

Lees verder