ROC Tilburg wint SMARTCirculair met een groen hart voor Tilburg

donderdag 25 augustus 2022
Als het aan de studenten van het ROC Tilburg ligt krijgt Tilburg een groen hart met sociale huurwoningen en appartementen van hout omgeven door een groene oase. Het studententeam Bouwkunde presenteerde het ontwerp van een appartementencomplex met zes woonlagen en vijf grondgebonden woningen in opdracht van TIWOS en won daarmee de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge overtuigend.

De tweedejaars studenten presenteerden met verve hun visie op circulair wonen. Met sociale huurwoningen van hout en andere natuurlijke materialen die zorgen voor een gezond binnenklimaat. De buitenomgeving met veel aandacht voor de biodiversiteit zorgt ervoor dat de binnenstad van Tilburg er een eye catcher bij krijgt. Nu is woningcorporatie TIWOS aan zet om het plan te realiseren. De studenten hebben er in hun modulaire opzet rekening mee gehouden dat TIWOS eenvoudig variaties kan aanbrengen in het zeven verdiepingen tellende gebouw.

15 studententeams

Na al die jaren was er eindelijk weer een SMARTCirculair finale met volledige bezetting. In een enthousiaste zaal werden de pitch teams gesteund door hun medestudenten, docenten en managementteams, opdrachtgevers, het bedrijfsleven en overheden.

smart circulair
Vijftien studententeams lieten zien waar we met de circulaire bouw en gebiedsontwerpen naar toe gaan. Zij lossen met lef en veel innovatiekracht actuele problemen op. Denk aan de woningnood, het verduurzamen van monumenten en industriehallen die een herbestemming krijgen, de grondstoffen uitdaging die steeds meer zichtbaar wordt. Maar ook de sociale innovatie waarin iedereen mee kan doen.

Gedurfde ontwerpen

Ruud Koornstra, juryvoorzitter en nationaal energiecommissaris: “Dit  zijn spraakmakende en gedurfde ontwerpen die laten zien wat er kan als we anders denken. Om het woningtekort te kunnen verkleinen en door natuurlijke bouwmaterialen toe te passen. Dit team heeft hun ontwerp heel strak uitgelegd en vormgegeven. Een verdiende winnaar van deze zinderende SMARTCirculair challenge. Proficiat jongens, voor het hele team. Fantastisch gedaan.”

Jurylid Coen van Rooyen, directeur van WoningbouwersNL, looft de teams en hun docenten want de kwaliteit van de inzendingen wordt elk jaar beter. WoningbouwersNL is een vereniging van woningbouwers die het toenemende woningtekort centraal heeft staan. Van Rooyen over de woningconcepten: “Jullie ideeën voor woningcorporaties en gemeenten helpen een stad versneld aan honderden nieuwe, gezonde woningen. Houten hoogbouw is niet nieuw maar jullie geven er een extra dimensie aan met een korte bouwtijd, flexibele constructie en groene klimaatpositieve omgeving. De jury was unaniem in het besluit: jullie hebben verdiend deze vijf duizend euro gewonnen.”

Publieksprijs

De publieksprijs is overtuigend gewonnen door het Techniek College Rotterdam. Dit team begon de campagne al gelijk met studenten op het Zuidplein die het winkelende publiek vroegen om hun stem. En Rotterdam gaf gehoor aan de oproep met honderden stemmen.

pitch slimcirculair

Vier Special Awards

SMARTCirculair stelde ook vier special awards beschikbaar van 250 euro. De gelukkigen waren Landstede Harderwijk, het Friesland College, Scalda Vlissingen en Technova College in Ede.

  1. School van de Toekomst

Vijf studenten van het Landstede toverde de oude basisschool de Aquamarijn om tot een circulair, flexibel in te delen, gezonde ‘School van de Toekomst’ in het centrum van Zwolle. Een ontwerp waar niet alleen de gemeente Zwolle heel tevreden over is, maar ook de directeur van de school. Zowel aan de school als aan de omgeving is gedacht waardoor er nu een uitnodigende ontmoetingsplek voor de buurt kan worden gerealiseerd.

  1. Woningtekort wordt opgelost

Technova College team ‘Horizon’ loste het woningtekort door bestaande woningbouw beter te benutten. Zij kozen voor betaalbare woonconcepten waarin woningen gesplitst worden, uitgebreid met een toplaag en loze ruimten in de wijk benut worden voor honderdduizenden extra woningen. Met Cirkelstad spinner Wytze Kuijper als opdrachtgever gaf het team een beeld hoe zij hun eigen toekomst creëerden. Ouderen kunnen blijven wonen in hun vertrouwde omgeving en deze betaalbare concepten sluiten moeiteloos aan bij de beleidsvisie die minister Hugo de Jonge. Als woningcorporaties hier massaal op inzetten, creëert dat meer sociale huurwoningen tegen lagere (norm)huren.

  1. Circulair Ambachtscentrum Heerenveen

Het Friesland College verraste zowel opdrachtgever gemeente Heerenveen als de SMARTCirculair jury met hun circulaire ambachtscentrum. Een recycle centrum dat uitgebreid wordt met demontage ruimten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast biedt het centrum ruimte voor onderwijs, kringloop, een tweedehands bouwmaterialen handel en meer. De gemeente is klaar om te gaan bouwen maar moet nog even het gereserveerde terrein definitief stellen.

  1. Poort van Zeeland

Scalda studenten uit Vlissingen kregen de ontwerpopdracht van de provincie Zeeland en Nationaal Park Oosterschelde om een ontwerp te maken als ‘Poort van Zeeland’. Het ‘onthaalpunt’ bij de Oesterdam in Rilland moet een aantrekkelijke toegangspoort worden die toeristen verleidt om even een stop te maken voordat ze verder rijden naar hun bestemming. De beweging van het gebouw symboliseert dat Zeeland zoveel meer is dan zon, strand en zee. Zeeland staat ook voor de strijd tegen het water door de klimaatverandering, de biobased economie en de energietransitie. Innovaties, klimaatuitdagingen en ontwikkelingen krijgen een nadrukkelijke plek in ‘De Zeeuwse Knoop’ en in de verplaatsbare satelliet units die door Zeeland gaan zwerven. En komen de invouwbare units terug naar Rilland dan vormen ze samen met het hoofdgebouw een Zeeuwse Knoop.

Nek-aan-nek race

Wat een inzendingen en wat een presentaties. De jury had lang nodig om tot een eindoordeel te komen. Het gaat ook wel ergens over. ROC Tilburg ontving de cheque van vijfduizend euro. De vier special awards teams – allen derdejaars – gaan met elk tweehonderdvijftig euro naar huis.

Ruud Koornstra
Juryvoorzitter Ruud Koornstra

Circulariteit in curriculum

De finale van de Bouw OntwerpChallenge is het sluitstuk van de onderzoeks- en projectperiode waarin jong professionals hun visie geven op de toekomst van de circulaire, natuurinclusieve gebouwde omgeving. Frisse blikken die we zo hard nodig hebben als we materialen in de kringloop willen houden en willen leven en werken in een gezonde, klimaatpositieve omgeving.

Circulariteit komt in het curriculum van de opleidingen Bouw en Infra vanaf schooljaar ’23-’24. SMARTCirculair heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. En wat is er nu mooier om studenten en docenten samen op te laten trekken met bedrijfsleven en overheden. Een beweging die nog verder gaat versnellen.

Over SMARTCirculair

Stichting SMARTCirculair is een projectbureau dat is gespecialiseerd in het verbinden van Onderwijs, Ondernemers en Overheid rond de klimaatthema’s circulair bouwen en de energietransitie. Elk jaar organiseert de stichting twee ontwerpwedstrijden. In de Bouw OntwerpChallenge strijden multidisciplinaire mbo-studententeams om het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende en circulaire ontwerp voor een opdracht van hun opdrachtgever.

De Energie OntwerpChallenge is de meest uitdagende energiewedstrijd voor leerlingen- en studententeams. We hebben een veelheid aan innovatieve energieoplossingen nodig en wie kunnen dat beter bedenken dan talentvolle jongeren?

Meer informatie [https://www.smartcirculair.com/]

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Ingenieurs en adviseurs gaan verder voor een duurzame en gezonde leefomgeving

13 feb om 09:29 uur

We staan als samenleving in een tijd van transitie. Dagelijks blijkt dat dit niet zonder slag of stoot gaat.…

Lees verder
Gamechangers
flash_onNieuws

Gamechangers in de Bouw & Infra

23 jan om 13:36 uur
Wat gaat de komende jaren de bouwwereld op z’n kop zetten? En wie gaan dat doen? In februari 2023 staan tijdens…
Lees verder
descriptionArtikel

Circulaire bio-economie zal verdere plastic productie moeten tegengaan

15 dec 2022 timer3 min
De plasticsector is schuldig voor bijna 5% van alle uitstoot van broeikasgassen en de wereldwijde plastic…
Lees verder
descriptionArtikel

Groeifondsaanvraag Werklandschappen van de Toekomst

28 nov 2022 timer4 min
Bedrijventerreinen in Nederland ontwikkelen zich dankzij een impuls uit het Nationaal Groeifonds de komende jaren…
Lees verder
descriptionArtikel

Wordt Nederland de belangrijkste groene waterstofhub van Europa?

26 okt 2022 timer3 min
Nederland heeft alles in huis om de belangrijkste groene waterstofhub van Europa te worden. Dit blijkt uit een…
Lees verder
descriptionArtikel

Aanpassing aan klimaatverandering: nieuwe toolkit voor steden en regio’s nu online

4 okt 2022 timer2 min
Het Europees Comité van de Regio’s (CvdR) heeft het eerste Green Deal Handbook gepubliceerd. Het thema hierin is…
Lees verder
descriptionArtikel

Leefomgevingskwaliteit Nederland heeft grote stappen te maken

22 sep 2022 timer3 min
De leefomgevingskwaliteit van Nederland schiet nog steeds structureel en op meerdere indicatoren tekort. Het gaat…
Lees verder
descriptionArtikel

Nieuwe bouwstenen helpen gemeenten bij aanpak voor circulaire economie

24 aug 2022
Veel gemeenten worstelen met hun rol binnen de transitie naar de circulaire economie. Het voelt vaak als een extra…
Lees verder