Open book: Teaching, learning & researching spatial planning

dinsdag 18 oktober 2022
timer 3 min

Boek cover

De complexiteit en onderlinge verbondenheid van de hedendaagse stedelijke uitdagingen vereisen een geïntegreerde en innovatieve aanpak van de planologie en het ontwerp van duurzame, eerlijke en inclusieve steden en regio's. Dit vereist op zijn beurt dat we de huidige stedenbouwkundige praktijken en opleidingen ter discussie stellen en heroverwegen.

Integrale inzichten 

De volgende generatie jonge planologen en ontwerpers moet met die complexiteit omgaan door inzichten uit verschillende disciplines te integreren, van stads- en regionaal ontwerp, milieutechnologie, geomatica en stadsstudies tot geschiedenis en andere takken van de sociale wetenschappen. 
De sectie Ruimtelijke planning en strategie van de afdeling Urbanism heeft  een nieuw boek uitgebracht, getiteld "Teaching, Learning and Researching Spatial Planning", waarin kennis van de leden en partners van de sectie is verzameld over onderwerpen die verband houden met concepten, instrumenten, methoden en onderwijservaringen bij SPS. 

Nederlandse traditie

Ruimtelijke ordening is een zeer eigenzinnige discipline en wordt overal ter wereld verschillend opgevat. Op de meeste plaatsen maakt ruimtelijke ordening deel uit van een architectonische benadering van de stad, waarin het ontwerp bijna autonoom bestaat, terwijl het op andere plaatsen deel uitmaakt van een politiek-economische benadering van de stad. Wat Delft onderscheidt is de brug die we hebben weten te slaan tussen ontwerp en politiek, en de manier waarop we ruimte opvatten als fundamenteel voor het begrijpen van sociaaleconomische processen. Dit is verankerd in een Nederlandse traditie van stadsmaken waarin kwesties van "maakbaarheid" (ruwweg vertaald met "haalbaarheid"), een leidend concept in de Nederlandse samenleving, die is gebouwd op een buitengewoon moeilijk te plannen, te ontwerpen en te beheren gebied. De ruimtelijke ordening in Nederland is dan ook een unieke combinatie van planvorming, ontwerp en beheer. 
Tegelijkertijd is de ruimtelijke ordening als discipline in Nederland nogal vooruitstrevend en uniek toegerust om de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd (klimaatverandering, pandemieën, groeiende ongelijkheid, enz.) het hoofd te bieden en kan zij nuttig zijn voor studenten en docenten elders die van andere tradities willen leren. Elk hoofdstuk behandelt kwesties die volgens ons centraal staan in de manier van onderwijzen en onderzoeken van ruimtelijke ordening. 

Het boek

Dit boek bestaat uit een algemene inleiding, gevolgd door 18 hoofdstukken, geschreven door docenten en onderzoekers van de TU Delft, alsmede door frequente medewerkers, die elk een onderwerp of instrument beschrijven dat wordt gebruikt in de ruimtelijke ordening, zoals die aan onze universiteit wordt onderwezen en onderzocht. Het boek wil lezers over de hele wereld een inleiding geven in hoe ruimtelijke ordening aan de TU Delft wordt opgevat. 

Meer informatie

De redactie van het boek bestaat uit Roberto Rocco, Gregory Bracken, Caroline Newton en Marcin Dabrowski. Het telt 19 hoofdstukken verdeeld over drie secties (concepten & theorieën, actuele kwesties en methoden, hulpmiddelen & onderwijs) en is in Open Access gepubliceerd door de TU Delft Open. 

Het boek is hier gratis te downloaden en er is een print on demand optie.

Lees hier meer.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Het grijze gebied als 'innovation playground’ voor mobiliteit en gebiedsontwikkeling

13 mei om 14:02 uur

Wat je hier bracht, brengt je niet verder. Dat is de stellige overtuiging van de mensen van Future Mobility…

Lees verder
flash_onNieuws

Almere zet verdichting in voor vergroening

8 apr om 16:41 uur

In de onlangs vastgestelde Ontwikkelvisie 2040 voor de kern van Almere is veel ruimte voor groen. De…

Lees verder
descriptionArtikel

‘Niet meer van crisis naar crisis struikelen’

27 mrt om 16:33 uur

Daan Zandbelt, stedenbouwkundige en partner bij bureau De Zwarte Hond, ziet dat we…

Lees verder
person_outlineBlog

De projectontwikkelaar als De Grote Boze Wolf?

15 mrt om 08:25 uur

“Anne-Mette is voor niets of niemand bang, zij houdt de projectontwikkelaars in de tang!”

Dit schreven…

Lees verder
descriptionArtikel

Op zoek naar onderhandelingsruimte

12 feb om 12:02 uur

Verschillende maatschappelijke opgaven strijden om schaarse ruimte in de fysieke leefomgeving. Er zullen keuzes…

Lees verder
descriptionArtikel

Altijd beweging in de stad: Logistiek als essentiële factor

24 jan om 15:26 uur

Ontdek de cruciale rol van logistiek in de dynamiek van de stad. Nick Juffermans deelt inzichten tijdens het…

Lees verder
descriptionArtikel

Twintig jaar Master City Developer (MCD): de grondslag en de vernieuwing

16 jan om 08:00 uur

De initiatiefnemers van de opleiding Master City Developer (MCD) zagen twintig jaar geleden al dat…

Lees verder
descriptionArtikel

Groeiambitie Hoorn zorgt voor uitdagingen op gebied van mobiliteit

15 jan om 14:37 uur

Het Noord-Hollandse Hoorn wil groeien. ‘Meer stad’ worden, zoals wethouder René Assendelft het formuleert. Daar…

Lees verder