Maarten Wittens (Ballast Nedam Development): ‘Niet over een paar tientjes gaan zitten mokken’

dinsdag 21 september 2021
timer 5 min
Maarten Wittens (Ballast Nedam Development): ‘Niet over een paar tientjes gaan zitten mokken’

Beeld: Ballast Nedam Dev.

In Rotterdam-Zuid realiseert Ballast Nedam Development Tuinbuurt Vrijlandt. Het is één van de voorbeeldprojecten waarover Maarten Wittens vertelt tijdens het KAN Lunchcafé: “Niemand wil natte voeten, dus dan kun je maar beter direct met elkaar aan de slag gaan”. De meerkosten zijn volgens hem beperkt en je verdient ze bovendien terug door extra verblijfskwaliteit.

Leerpunten voor ontwikkelaars

  • Goede samenwerking met de gemeente is cruciaal. Zowel bij aanbesteding en ontwerp als bij het beheer na overdracht.
  • De meerkosten zijn vaak beperkt en worden terugverdiend door de extra ruimtelijke kwaliteit.
  • Essentiële kennis is te vinden bij specialisten van de gemeente, organisaties als Vogelbescherming Nederland en op websites als bouwnatuurinclusief.nl.
  • Met klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen moet je stap voor stap aan de slag gaan. Al doende neem je leerpunten en ervaringen mee in volgende projecten.

Tuinbuurt Vrijlandt

In Rotterdam-Lombardijen is Tuinbuurt Vrijlandt in aanbouw. Het wordt een karakteristiek tuindorp met 290 woningen. De buurt nodigt uit om te wandelen en elkaar te ontmoeten, bijvoorbeeld in de centrale buurtkas of op een bankje aan de centrale vijver. De buurt is autoluw en kindvriendelijk dankzij de veilige en overzichtelijke speelplekken en de brede stoepen. In het plan is een centrale vijver opgenomen die dient voor infiltratie van regenwater, maar tegelijk de verblijfskwaliteit van de leefomgeving aanzienlijk verhoogt. De vijver staat in verbinding met de al bestaande singels die hierdoor extra betekenis krijgen. Voor extra waterbuffering hebben grondgebonden woningen een sedumdak en een regenton.

Verder zijn verschillende typische tuindorpaspecten in het plan meegenomen. Daarbij zijn de hagen als groene erfafscheidingen wat voller aangezet, zodat vogels er voedsel en schuilplaatsen kunnen vinden. Waardevolle bomen die aan de rand van het plangebied al aanwezig waren, zijn behouden. In aansluiting daarop worden in de woonstraten en langs het water extra bomen geplant. De woningen krijgen neststenen en de nokvorsten worden iets naar voren plaatsen zodat er zwaluwen kunnen nestelen.

Direct aan de slag gaan

Het project past precies in het duurzaamheidsbeleid waar Ballast Nedam uitvoering aan geeft, legt Wittens uit. In 2017 heeft het bedrijf zich gecommitteerd aan de Sustainable Development Goals van de VN. Die doelen voor een duurzame, eerlijke en rechtvaardige wereld zijn breed in de organisatie verankerd. “Iedere keer als we iets nieuws ontdekken dat bij ons past, dan nemen we dat mee bij volgende projecten.” Klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen is volgens Wittens een dwingende noodzaak. Hij noemt de natuur soms een ‘dictator’ en wijst daarbij onder andere op de recente overstromingen in Limburg: “We moeten er iets aan doen. Niemand wil natte voeten, dus dan kun je maar beter direct met elkaar aan de slag gaan.”

Meerkosten zijn niet belemmerend

En de meerkosten dan? Die zijn niet hoog en bovendien niet belemmerend, redeneert Wittens: “Je creëert waarde door klimaatadaptief bouwen. Kijk naar het water in dit project. Je trekt het de wijk in en er ontstaat een mooie, grote plas met woningen rondom. Als je dat toevoegt in je project creëer je een kwaliteit die iedereen wil hebben. Dan kun je ook de opbrengst verhogen en komt de businesscase rond. Als je het meeneemt in het ontwerpproces, hoeft het ook niet veel te kosten. Nokvorsten naar voren plaatsen: kost niets extra maar levert wel nestelplekken op. Die neststenen kosten een paar tientjes. Als je daar over gaat mokken…”. Het helpt volgens Wittens wél als de gemeente hierin meer sturend en dwingend is. Als de eisen vooraf bekend zijn, ontstaat er ook een gelijk speelveld en kun je als ontwikkelaar een goed aanbod doen. “Ik ben er voorstander van dat gemeenten dit voor gaan schrijven en dat het in de wet- en regelgeving wordt opgenomen.”

Nokvorsten naar voren plaatsen: kost niets extra maar levert wel nestelplekken op. Die neststenen kosten een paar tientjes. Als je daar over gaat mokken…

Samenwerking

Goede samenwerking met de gemeente is sowieso van groot belang. Zo heeft Wittens in het Rotterdamse project de kennis van de gemeente over soorten beplanting gebruikt. De gemeente heeft een lange lijst van veelal inheemse bomen waaruit je kunt kiezen. Die bomen kunnen ook door de gemeente worden beheerd. Uit die lijst is door de landschapsarchitect (Karres en Brands) een keuze gemaakt. Daarnaast werkt Wittens nauw samen met Vogelbescherming Nederland.

Andere voorbeelden

Ook in andere projecten realiseert Ballast Nedam mooie voorbeelden van klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen. Zoals de Groene Loper in Maastricht. Hier is eerst de ondertunneling van de A2 gerealiseerd. Op de tunnel is ruimte ontstaan voor een groene wandel- en fietsverbinding. Nu werkt het bedrijf aan 1.100 woningen in dit gebied. De kosten voor de tunnel zijn hoog, maar die worden voor een behoorlijk deel terugverdiend door ontwikkelruimte, omgevingskwaliteit en stijging van de WOZ-waarde van de omliggende woningen. Een ander voorbeeld is de zogenoemde Middenzone tussen het Albert Schweitzer ziekenhuis en de Sportboulevard in Dordrecht. Hier wordt door Ballast Nedam een parkeerplaats getransformeerd tot een aantrekkelijk woongebied met 720 appartementen, een levendige plint en groene binnentuinen. Parkeren verdwijnt uit het zicht. De natuurwaarde en de verblijfskwaliteit gaan omhoog.

Als je de grote problemen in mootjes hakt, wordt het te overzien. Ieder project is voor ons een proeftuin.

Gewoon doen

Maarten Wittens: “Klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen moet je gewoon doen. Als je de grote problemen in mootjes hakt, wordt het te overzien. Ieder project is voor ons een proeftuin. Stapje voor stapje komen we verder.”

Bekijk hier de integrale videoregistratie van het KAN Café.


Over het KAN Café

‘Het KAN Café wordt georganiseerd door het KAN Platform. KAN staat voor klimaatadaptief bouwen, mét de natuur. Sinds de zomer van 2020 zijn Bouwend Nederland, NEPROM, WoningBouwersNL en het ministerie van BZK en RVO/DuurzaamDoor gestart met het Platform KAN. We nodigen projectontwikkelaars, bouwbedrijven en gemeenten uit om deel te nemen en gezamenlijk kennis te ontwikkelen en ervaringen te delen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Groene tuinen steeds populairder

22 apr om 16:04 uur

Steeds meer woningeigenaren en huurders vergroenen hun tuin. Dat blijkt uit cijfers van Tuinbranche Nederland…

Lees verder
flash_onNieuws

Naar een breder gedragen natuurbeleid in Nederland

16 apr om 16:27 uur

Ondanks de voortdurende inspanningen blijven de internationale natuurdoelen buiten bereik. Een effectieve…

Lees verder
flash_onNieuws

Waterschappen steunen Agenda Natuurinclusief 2.0

28 mrt om 08:11 uur

Waterschappen staan volledig achter de Agenda Natuurinclusief 2.0. Dit initiatief streeft naar een evenwicht…

Lees verder
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder
flash_onNieuws

Succes in natuurinclusief bouwen bij project Parijsch in Culemborg

21 feb om 09:37 uur

Nieuwbouw werkt bevorderend voor de biodiversiteit. Dat is een conclusie die Heijmans trekt uit de eerste…

Lees verder
person_outlineBlog

Maakt een rijke biodiversiteit ons direct gezonder?

13 feb om 09:33 uur

Biodiversiteit wordt vaak gezien als iets dat met name betrekking heeft op planten en dieren. Maar een rijke…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder
descriptionArtikel

Groen bouwen, groen behouden

5 feb om 15:56 uur

Het aantal groene gebouwen in Nederland neemt toe. Fijn, want een groen gebouw biedt veel voordelen. Maar, het…

Lees verder