Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

dinsdag 12 maart 2024

Foto: Shutterstock

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten, zoals het konijn, de huismus en de gewone pad, dalen. Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel heeft als antwoord op deze biodiversiteitscrisis een rapport gepubliceerd, waarbij gekeken wordt naar de prestaties van grondgebruikers rondom biodiversiteitsherstel: Kritische Prestatie Indicatoren voor Biodiversiteit in de Openbare Ruimte.

Het rapport 

Er is een manier nodig om de prestaties van grondgebruikers aangaande biodiversiteitsherstel inzichtelijk te maken en om erop te sturen. De bedoeling is dat gekeken wordt naar de inspanningen ten opzichte van bepaalde streefwaarden voor specifieke doelen, zodat echt inzicht wordt verkregen in de bijdrage van een grondgebruiker aan een bepaald doel voor biodiversiteit. Het rapport legt nadruk op de urgentie van een geïntegreerde aanpak voor natuurherstel en biedt een duidelijk stappenplan voor de implementatie van de kritische prestatie-indicatoren (KPI's). Het biedt dus praktische handvatten voor het meten en verbeteren van biodiversiteit buiten beschermde natuurgebieden, omdat deze leefgebieden voor dieren en planten steeds meer onder druk komen te staan door stedelijke ontwikkeling.

Maatregelen sturen door KPI's

Een kritische prestatie-indicator die in dit geval gebruikt wordt is het herstel van biodiversiteit in de openbare ruimte. Het implementeren van KPI's zorgt ervoor dat de impact van genomen maatregelen nauwkeurig kunnen worden geëvalueerd en – indien nodig – bijgestuurd. Dit is essentieel voor het realiseren van een duurzame toekomst met meer biodiversiteit. De ontwikkelde KPI's gaan over verschillende aspecten die invloed hebben op de leefomgeving, en daarmee impact hebben op de biodiversiteit. Voor beleidsmakers, grondbeheerders en andere stakeholders die zich inzetten voor het behoud en herstel van biodiversiteit in de openbare ruimte zijn de indicatoren essentieel.

Sneller biodiversiteitsherstel 

Het is van belang om de KPI's te richten op maatregelen die voor een grondbeheerder te beïnvloeden zijn, zoals het verbeteren van leefomgevingen. Zo sturen we niet direct op soortenaantal, maar op doelen of factoren die beheersbaar zijn en de leefomgeving van soorten verbetert – zodat deze soorten zich makkelijker kunnen vestigen en/of vermenigvuldigen en verspreiden. Hierbij gaat het om een korte cyclus. Op de lange termijn blijft het monitoren van soortendiversiteit en -aantallen wel nodig om inzicht te krijgen in de positieve ontwikkelingen en om de effectiviteit van de KPI’s te evalueren. Bij deze monitoring gaat het dus om een langere cyclus. Beide cycli samen zorgen voor een sneller biodiversiteitsherstel.

Samen sterk

Stichting Deltaplan biedt hiermee een belangrijke tool voor het versnellen van het biodiversiteitsherstel. De introductie van de KPI's voor biodiversiteit in de openbare ruimte is een belangrijke mijlpaal, omdat dit het bewustzijn en de actie op nationaal niveau bevordert. Het rapport biedt een fundament voor samenwerking tussen verschillende sectoren en benadrukt het belang van gemeenschappelijke doelstellingen en acties om de biodiversiteit in Nederland te beschermen en te versterken. 

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Groene tuinen steeds populairder

22 apr om 16:04 uur

Steeds meer woningeigenaren en huurders vergroenen hun tuin. Dat blijkt uit cijfers van Tuinbranche Nederland…

Lees verder
flash_onNieuws

Naar een breder gedragen natuurbeleid in Nederland

16 apr om 16:27 uur

Ondanks de voortdurende inspanningen blijven de internationale natuurdoelen buiten bereik. Een effectieve…

Lees verder
flash_onNieuws

Waterschappen steunen Agenda Natuurinclusief 2.0

28 mrt om 08:11 uur

Waterschappen staan volledig achter de Agenda Natuurinclusief 2.0. Dit initiatief streeft naar een evenwicht…

Lees verder
flash_onNieuws

Succes in natuurinclusief bouwen bij project Parijsch in Culemborg

21 feb om 09:37 uur

Nieuwbouw werkt bevorderend voor de biodiversiteit. Dat is een conclusie die Heijmans trekt uit de eerste…

Lees verder
person_outlineBlog

Maakt een rijke biodiversiteit ons direct gezonder?

13 feb om 09:33 uur

Biodiversiteit wordt vaak gezien als iets dat met name betrekking heeft op planten en dieren. Maar een rijke…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder
descriptionArtikel

Groen bouwen, groen behouden

5 feb om 15:56 uur

Het aantal groene gebouwen in Nederland neemt toe. Fijn, want een groen gebouw biedt veel voordelen. Maar, het…

Lees verder
flash_onNieuws

Duurzame Woonbuurt 'Elix' Voltooid in Zeist Kerckebosch

15 jan om 14:46 uur

Het buurtschap Elix is een nieuwe woonbuurt met veertien duurzame en circulaire woningen in Zeist Kerkebosch.…

Lees verder