Kinderen lopend of op de fiets naar school? Zo krijg je dat voor elkaar.

Foto: Shutterstock
Het verhogen van het aandeel kinderen dat loopt en fietst naar school bestaat uit een combinatie van het creëren van een veilige en aantrekkelijke route naar en van school en actieve stimulering van lopen en fietsen naar school via campagnes en activiteiten. Het BVO-model (de combinatie van hardware, orgware en software) is hierbij een leidend principe.
Voor het op een veilige manier (zelfstandig) naar school lopen en fietsen, is een route (zoals een voetpad of vrijliggend fietspad) die zowel ouders als kinderen als veilig en prettig ervaren een voorwaarde. Zorgen voor goed onderhouden groen en weinig afval op straat is daarin bepalend. De veiligheid van de schoolomgeving is een basisvoorwaarde. Onderzoek van Dave Van Kann laat ook zien dat 40% van de ouders de schoolomgeving en de route naar school als onveilig beoordeelt. Als een route als te gevaarlijk wordt ervaren door kinderen of hun ouders, zullen kinderen minder snel op de fiets of lopend naar school komen. Voor het creëren van die veiligheid kun je bijvoorbeeld een kindlint of beweegroute door de wijk maken, waar de school en het sportpark onderdeel van zijn.
Lees hier het uitgebreide artikel op de website van Alles over Sport
Meer artikelen met dit thema
Heb jij het beste loopinitiatief van Nederland?
4 aug om 08:00 uurSinds 2020 wordt de LoopAward jaarlijks uitgereikt voor de beste loopinitiatieven in Nederland. Winnaars van de…
De maatschappelijke waarde van sport en bewegen
5 jul om 08:00 uurSafe bij de Bel in Bunschoten
4 jul om 10:19 uurFlexibel parkeerbeleid maakt nieuwe wijk toekomstbestendig
1 jul om 08:00 uurRuimte voor de voetganger: ontwerpen voor de gebruiker, niet als restruimte
29 jun om 08:00 uurIn de afgelopen jaren steeg de afstand die mensen lopend afleggen, vooral de coronapandemie heeft een groot…
Reactie toevoegen