Groen en bomen geven meerwaarde aan de openbare ruimte

woensdag 30 september 2020
timer 4 min
Groen en bomen geven meerwaarde aan de openbare ruimte

BTL gaat verder onder de naam  idverde.

De afgelopen twee jaar is er veel veranderd bij de BTL Groep. Eind 2018 sloot het bedrijf zich aan bij idverde, de Europees marktleider op het gebied van de groene buitenruimte. In 2019 nam BTL het bedrijf Verboon Groen & GWW over. Het gaat goed met de groensector, merkt commercieel directeur Simon Bos van BTL: “Groen en bomen geven meerwaarde aan de openbare ruimte.”

In november 2018 werd naar buiten gebracht dat BTL zich had aangesloten bij idverde. Vanaf 1 oktober zullen zowel BTL als Verboon Groen & GWW verdergaan onder de naam idverde. De namen van de drie werkmaatschappijen blijven bestaan; Realisatie, Advies en Bomendienst. Een goede ontwikkeling voor het bedrijf, zo zegt Bos. “idverde is een groot platform werkzaam in Frankrijk, Groot-Brittannië, Denemarken en Duitsland. Ze zijn de Europese markleider op het gebied van groene buitenruimte. Er is de laatste jaren veel aandacht voor de waarde en positieve effecten van groen. Dit wordt versterkt door wat er met groen gerealiseerd kan worden op het gebied van klimaat en biodiversiteit. De sterren voor ons vakgebied staan wat dat betreft gunstig. Bos: “idverde biedt ons het platform om Europese netwerken te ontsluiten en impact te maken.” 

Vergroenen

Verschillende aspecten en expertises worden wel eens over het hoofd gezien als het gaat om het vergroenen van steden. “Neem bijvoorbeeld bedrijventerreinen”, begint Bos te vertellen. “Daar zie je vaak veel beton en bestrating en er is weinig ruimte voor groen. Ook deze gebieden kun je prima vergroenen. Dat geeft mensen ook een gelegenheid om het gebouw uit te gaan om een wandeling te maken. Ze keren productiever terug op de werkvloer na een middagpauze. Daarnaast werkt uitzicht op groen stressverlagend en het heeft een positieve invloed op het ziekteverzuim.”

Meerwaarde door groen

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de positieve effecten van groen voor het welbevinden van de mens. Bos: “Alleen de praktijk wijst nog wel eens uit dat de waarde van groen onderschat wordt en zelfs ondergewaardeerd.  Wij willen als idverde, samen met onze internationale collega’s en onze relaties met een integrale benadering waarde toevoegen aan de openbare ruimte. Ik heb tijdens de coronacrisis verhalen gelezen over mensen die gezondheidsklachten kregen omdat zij geen of zeer beperkte mogelijkheden hadden om naar buiten te gaan omdat de omgeving niet daartoe uitnodigt of omdat er domweg geen ruimte ingericht is om te verblijven. Het zijn deze voorbeelden die nogmaals duidelijk maken hoe belangrijk een aantrekkelijke buitenruimte is. Zodra je groen en bomen aanlegt geef je meerwaarde aan de openbare ruimte. Bomen zorgen ervoor dat mensen in de schaduw kunnen zitten en verkoeling kunnen zoeken”, zo zegt Bos.

Circulariteit zorgt ervoor dat er niet meer klakkeloos bomen gekapt worden. Een goede ontwikkeling, vindt Bos. “Mocht een boom in de weg staan, kiezen onze opdrachtgevers er steeds vaker voor om deze te verplanten. Je hebt ongeveer 150 jonge nieuwe boompjes nodig om een volwassen boom te vervangen als het gaat om opslag van CO2, waterbuffering en verkoeling.”

Eén naam

Bos ziet het als een logische stap om vanaf 1 oktober onder één naam verder te gaan. “Het is goed om een gezamenlijke identiteit en uitstraling naar de buitenwereld toe te profileren. Met zowel BTL als Verboon Groen & GWW kunnen we nu de naam idverde gaan laden. Het is voor klanten ook duidelijker als je één naam hanteert.” De overeenkomst tussen BTL, Verboon en idverde is dat iedereen bevlogen is met het groenvak, zo merkt Bos op. “We willen allemaal projecten maken die er toe doen voor gebruikers. Een waardevolle groene en toekomstbestendige openbare ruimte waar het fijn is om te verblijven, maar ook een belangrijke functie heeft op het gebied van klimaatadaptatie, waterbuffering, hittestress en biodiversiteit.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Almere zet verdichting in voor vergroening

8 apr om 16:41 uur

In de onlangs vastgestelde Ontwikkelvisie 2040 voor de kern van Almere is veel ruimte voor groen. De…

Lees verder
descriptionArtikel

‘Niet meer van crisis naar crisis struikelen’

27 mrt om 16:33 uur

Daan Zandbelt, stedenbouwkundige en partner bij bureau De Zwarte Hond, ziet dat we…

Lees verder
person_outlineBlog

De projectontwikkelaar als De Grote Boze Wolf?

15 mrt om 08:25 uur

“Anne-Mette is voor niets of niemand bang, zij houdt de projectontwikkelaars in de tang!”

Dit schreven…

Lees verder
descriptionArtikel

Op zoek naar onderhandelingsruimte

12 feb om 12:02 uur

Verschillende maatschappelijke opgaven strijden om schaarse ruimte in de fysieke leefomgeving. Er zullen keuzes…

Lees verder
descriptionArtikel

Altijd beweging in de stad: Logistiek als essentiële factor

24 jan om 15:26 uur

Ontdek de cruciale rol van logistiek in de dynamiek van de stad. Nick Juffermans deelt inzichten tijdens het…

Lees verder
descriptionArtikel

Twintig jaar Master City Developer (MCD): de grondslag en de vernieuwing

16 jan om 08:00 uur

De initiatiefnemers van de opleiding Master City Developer (MCD) zagen twintig jaar geleden al dat…

Lees verder
descriptionArtikel

Groeiambitie Hoorn zorgt voor uitdagingen op gebied van mobiliteit

15 jan om 14:37 uur

Het Noord-Hollandse Hoorn wil groeien. ‘Meer stad’ worden, zoals wethouder René Assendelft het formuleert. Daar…

Lees verder
flash_onNieuws

Rli: Verbeter balans tussen beleid en uitvoering leefomgeving

3 jan om 14:13 uur

Nederland staat voor enorme uitdagingen op het gebied van de fysieke leefomgeving, denk aan het realiseren van…

Lees verder