‘Glowing Nature kan nieuwe manier zijn om openbare ruimte te verlichten’

dinsdag 12 april 2022
LC
Op 14 april is de finale van de Light Challenge op het Floriadeterrein in Almere. De tien studententeams gaan op deze dag de innovatieve lichtconcepten presenteren. Projectleider Jan Bakker en Sjaak Roosenboom van de gastgemeente Almere blikken alvast vooruit.

De Light Challenge daagt nieuwe generaties uit om samen met bedrijfsleven en overheid tot innovatieve concepten te komen voor verlichting. Het thema van de Light Challenge is Glowing Nature. “De reden van het thema is dat we al jaren bezig zijn met de omslag naar ledverlichting. Wij dachten voor deze opdracht nog een stap verder te gaan. We moeten veel energie besparen en de lichtvervuiling terugdringen in de openbare ruimte. Deze vraagstukken komen terug in de opdracht. Wat als je energie gebruikt vanuit sapstromen of de ondergrond? Kun je daarmee licht generen en waar loop je dan tegenaan? Het kan uiteindelijk een nieuwe manier zijn om de openbare ruimte te verlichten, zonder veel energie te gebruiken”, aldus Bakker.

Prototypen

Tijdens het evenement Luna Nights in Leeuwarden eind maart presenteerden de tien studententeams de eerste prototypen van de lichtconcepten. “Ik vond de concepten erg verassend”, zegt Roosenboom. “Er zitten echt goede ideeën tussen. Wat je ook ziet is dat ze ook licht op maat proberen te creëren, waarbij de verlichting dus niet de hele nacht brandt.” Ook Bakker was blij met de inzendingen van de teams. “Als je de verschillende concepten bekijkt zie dat de teams goed gebruik maken van energie uit de natuur. Het is mooie eerste aanzet om iedereen bewust te maken dat het ook echt anders kan. We hebben een uitdagende opdracht gecreëerd. De teams hebben veel tegenslagen gehad door de coronamaatregelen. Ze zijn in sommige periodes nauwelijks bij elkaar geweest. Des te knapper zijn de concepten die nu bedacht zijn”, stelt Bakker.  

De gemeente Almere is deze editie de organisator van de Light Challenge . “We hebben de wedstrijd uitgeschreven en verschillende bijeenkomsten georganiseerd met inspirerende sprekers zoals Daan Roosegaarde, Ruud Koornstra, Winny Maas, Ermi van Oers, Henri Potze en Peter Scheer. Het gedachtegoed om studenten, overheid en bedrijfsleven met elkaar te koppelen is voor mij de nieuwe werkwijze voor de toekomst. De verhouding opdrachtgever en opdrachtnemer is niet meer van deze tijd en we moeten ons veel meer richten op samenwerking. Dat geldt ook voor gemeenten onderling. Samen komen we veel verder. Het is belangrijk om kennis met elkaar te delen”, aldus Roosenboom.

Vervolg

Op 14 april worden de winnaars bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst op het Floriadeterrein. Bakker: “We hebben vanuit de Floriade een kavel toegewezen gekregen. De concepten worden daar geplaatst en zijn permanent te bezichtigen. We hebben op 14 april een gevarieerd programma de hele dag, waarbij ’s avonds de prijzen worden uitgereikt. De winnaars mogen een pitch verzorgen op een kennisbijeenkomst van de Floriade. Daarnaast heeft de European Space Agency (ESA), één van onze partners, aangegeven dat de drie winnaars een pitch mogen verzorgen tijdens de Space Week in Noordwijk. Daar komen 3000 mensen bij elkaar, waaronder partijen die nieuwe initiatieven willen financieren. Op deze manier hopen we dat concepten ook daadwerkelijk een vervolg gaan krijgen.”

Eerdere winnende lichtconcepten van de Light Challenge zijn ook daadwerkelijk gerealiseerd. Het laatste concept wat gerealiseerd is staat in Almere. “Op een marktplein in Almere Haven hebben studenten een concept ontwikkeld met een nieuwe manier van verlichten. Dat systeem hangt nu daadwerkelijk boven het plein. Het gaat om verlichting in verschillende lagen en met verschillende kleuren zodat het plein op een bijzondere manier wordt verlicht. We hopen dat de winnaars dit jaar ook de mogelijkheid krijgen om het lichtconcept daadwerkelijk uit te voeren in de openbare ruimte”, zo besluit Roosenboom.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Maartje van den Berg nieuwe, ambitieuze klimaatburgemeester van Zwolle

6 nov 2023

De klimaatburgemeesters zijn een landelijk initiatief van Rijksoverheid dat lokaal z'n beslag krijgt. In Zwolle…

Lees verder
flash_onNieuws

Verduurzaming bedrijventerreinen valt of staat met ondersteuning overheid

2 nov 2023

Rijksoverheid moet concrete doelen stellen voor de duurzaamheid van bedrijventerreinen en samenwerking tussen…

Lees verder
flash_onNieuws

Maatregelen tegen vol stroomnet

26 okt 2023

De uitbreiding van het elektriciteitsnet kan de vraag naar ruimte op het niet niet bijhouden. Daarom nemen het…

Lees verder
descriptionArtikel

Duurzaam en circulair: van containerbegrip naar concrete ambities in Montferland

25 okt 2023

Net als in heel Nederland moeten ook in gemeente Montferland woningen worden gebouwd. De komende jaren zullen…

Lees verder
flash_onNieuws

Rli brengt advies uit over verduurzaming bedrijventerreinen

18 okt 2023

De verduurzaming van bedrijventerreinen heeft een impuls nodig. Lange tijd waren deze terreinen een blinde vlek…

Lees verder
flash_onNieuws

Verledding in Nederland gaat langzamer dan verwacht

26 sep 2023

Dat ledlampen aanzienlijk minder energie verbruiken dan hun voorgangers is bekend. Toch gaat de zogenaamde…

Lees verder
flash_onNieuws

Consortium voor volledig circulaire kunstwerken wint ingenieursprijs De Vernufteling

16 mei 2023

Om grondstoffen te besparen en CO2-uitstoot te verminderen, ontwerpt het consortium Closing the Loop volledig…

Lees verder
descriptionArtikel

Ingenieurs en adviseurs gaan verder voor een duurzame en gezonde leefomgeving

13 feb 2023

We staan als samenleving in een tijd van transitie. Dagelijks blijkt dat dit niet zonder slag of stoot gaat.…

Lees verder