De gehele levende natuur bezit een biologische klok. Deze wordt ‘gelijk gezet’ door licht, van nature de lichtcyclus van dag en nacht. De afgelopen jaren blijkt steeds meer dat de invloed van kunstlicht op onze biologische klok veel groter is dan gedacht.
BioClock Consortium onderzoekt invloed van kunstlicht op biologische klok

Foto: Shutterstock
Om hier meer over te weten te komen, werkt een interdisciplinair team van onderzoekers, clinici, gemeenten en andere maatschappelijke partners samen: in het BioClock Consortium. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft een onderzoek subsidie van 10 miljoen euro aan dit team toegekend. Het begrijpen van de invloed van onze 24-uurs economie op de biologische klok is essentieel om de menselijke gezondheid te versterken, maar ook die van de wereld om ons heen.
Clusters
Het onderzoek van het BioClock consortium is verdeeld over drie clusters. Ieder cluster belicht een onderdeel van de wisselwerking tussen de biologische klok en de wereld om ons heen: maatschappij, gezondheidszorg en natuur. Laatst genoemde sector, natuur, valt onder de verantwoordelijkheid van Kamiel Spoelstra. Hij neemt ons mee in wat hier allemaal bij komt kijken.
“Onze licht- donkercyclus is een enorm sterkte factor die de ritmiek van organismen in het vrije veld synchroniseert. Dit maakt dat voornamelijk dieren moeten zorgen dat ze actief zijn op het juiste moment. Daar heb je een goed gesynchroniseerd dag- nachtritme voor nodig. Neem bijvoorbeeld vleermuizen. Zij zijn erg gevoelig voor licht en vliegen een stuk langzamer dan vogels. Ze moeten voorkomen dat ze naar buiten vliegen als het nog te licht is en gezien worden door roofdieren zoals marters en uilen. Ze durven bijvoorbeeld alleen iets eerder naar buiten te vliegen als het bewolkt is.”
Nu we een klein stukje achtergrond hebben over hoe het dag- en nachtritme en het behoud daarvan ook voor onze natuur van essentieel belang is, gaan we verder op de onderzoeken die binnen dit cluster vallen. “Wij werken samen met een aantal grote gemeenten in het onderzoek naar de effecten van nachtelijk kunstlicht op de natuurlijke omgeving. We hebben in deze gemeenten opstellingen staan waarbij we kijken naar de effecten van de intensiteit van lampen op de aantallen aangetrokken insecten, wanneer in de nacht die aantrekking het grootst is. En vervolgens hoe dit het jachtpatroon van vleermuizen verstoort. Het zou best kunnen zijn dat wanneer de lampen iets gedimd worden, dat door verandering in aantrekking van insecten het nachtelijk jachtpatroon van vleermuizen veel minder verstoord wordt dan wanneer de lampen op vol vermogen schijnen. Dit is belangrijk voor gemeenten, omdat deze verstoring dan kan worden voorkomen. Naast de intensiteit van licht gaan we ook de effecten van de kleursamenstelling van licht meten op insecten en vleermuizen in relatie tot het activiteitenpatroon onderzoeken.”
Effecten terugdringen
Het uiteindelijke doel van het cluster Natuur is dus om oplossingen te vinden waarmee de effecten van nachtelijk kunstlicht op de biologische klok van ecologische systemen afnemen in zowel stedelijke- als ook in landelijke- en natuurgebieden. Hiermee kunnen we de biodiversiteit van organismen in het water, op het land en in de lucht beschermen.
“Uiteindelijk hebben de verschillende soorten organismen (planten, insecten, vleermuizen, red.) elkaar nodig om in stand te blijven. Des te belangrijker is het dus om de biodiversiteit zo goed mogelijk te onderzoeken en te bewaken, en ervoor te zorgen dat de biologische klok niet te veel verstoord wordt door licht.”
Meer informatie over het BioClock Consortium
Biind Magazine
Dit artikel verscheen onlangs in het gratis Biind Magazine. Het thema van deze editie is De Stad bij Avondlicht. Lees het magazine hier.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
TNO over de gezonde leefomgeving en sociale cohesie
Sociale cohesie speelt een cruciale rol in de gezondheid en leefbaarheid van…
Groen in de hoofdrol: verrassend veelzijdig en verbindend
Groen doet goed – voor zowel mensen als dieren is dat allang geen vraag meer.…
Naar een sociaal-ruimtelijke agenda voor een gezonde wijkleefomgeving
Meer en meer wordt duidelijk hoe sterk de inrichting van de leefomgeving – van…
‘De binnenstad verregaand vergroenen zonder water heeft geen zin’
Het is een treurig gezicht. Groen dat staat te verpieteren in de binnenstad. Daar…
Van bewegen naar beleid: Mobiliteit in de gezonde leefomgeving
Mobiliteit speelt een sleutelrol in een leefbare en gezonde leefomgeving. Tijdens het Blue Zone Festival op 15…
Blue Zone Festival: Hét festival voor de gezonde leefomgeving
Op donderdag 15 mei 2025 vindt de tweede editie van het Blue Zone Festival plaats in Amersfoort. Het Blue Zone…
De invloed van ruimtelijk beleid op gezondheid
Ruimtelijk beleid heeft een grote impact op de leefomgeving en daarmee op de gezondheid en het welzijn van…
De Rechtvaardige Straat: Hoe Zwolle de publieke ruimte herverdeelt
Van 7 tot en met 12 april vindt de Week van de Rechtvaardige Straat plaats. Dit initiatief daagt gemeenten uit…