Geen gevoel maar objectieve data

dinsdag 15 juni 2021
timer 5 min
Geen gevoel maar objectieve data

Foto: Eric Martin

We ervaren steeds meer drukte op het fietspad en bij de stallingen, maar klopt ons gevoel wel? Bouwen we al die extra fietsstallingen wel om de goede redenen? Om beleidskeuzes te kunnen verantwoorden heb je harde data nodig. Adviesbureau Trajan helpt gemeenten bij het verkrijgen van die data. Van gevoel naar objectiviteit. 

Ruben Bino is data-analist bij Trajan. “Ik zoek naar manieren om steeds efficiënter data te verzamelen en te analyseren”, verduidelijkt hij. “Het analyseren van de data zelf doe ik nog maar weinig, behalve bij bijzondere opdrachten.” Bino en zijn collega’s kunnen allerlei soorten data genereren. Afhankelijk van de vraag van een gemeente gaan veldwerkers op pad om tellingen te doen, worden er enquêtes afgenomen of camera’s ingezet. “Als we bijvoorbeeld onderzoek doen naar fietsparkeren, dan gaan we kijken naar waar er wordt geparkeerd en hoe druk het op die plekken is. We gaan dan (een deel van) de gemeente af. Ten eerste tellen we de capaciteit en ten tweede het aantal fietsen. Dat doen we op meerdere momenten, bijvoorbeeld op dinsdagochtend, donderdagavond en zaterdagmiddag.” Op deze manier ontstaat een compleet beeld van het fietsparkeren in een stad.  

Voordat de veldwerkers op pad gaan wordt eerst in overleg met de gemeente afspraken gemaakt over protocollen. Want het tellen van stallingen en fietsen lijkt misschien simpeler dan het is. “We moeten de data standaardiseren en tientallen veldwerkers instrueren. Wanneer staat een fiets in een stalling, wanneer half en wanneer er net buiten? Wat is een fietsvak en wat is precies een fietsnietje? Moet bij het digitaal intekenen van de straatsecties de stoep gevolgd worden, of ook de hele straat meegenomen worden? Allemaal zaken die bij het startoverleg met een gemeente aan bod komen.” 

Automatiseringsslag 

Voor een deel worden de tellingen gedaan door veldwerkers. Mensen die gewapend met een mobiel de stad in gaan om in hun deel van een gemeente de gewenste data op te halen. Hiervoor heeft Trajan een eigen app ontwikkeld waarin de tellingen worden vastgelegd. Een van de voorbeelden van de automatiseringsslag die Trajan heeft gemaakt. Dat geldt ook voor de inzet van de scanauto, die met name wordt gebruikt bij het in kaart brengen van auto’s. “Met één scanauto kunnen we een extra gebied meten dat normaal gedaan wordt door tien veldwerkers”, is de logische verklaring. 

De laatste jaren neemt de aandacht voor deelfietsen bij gemeenten toe, weet Bino. “Het is interessant om te onderzoeken of gebruikers anders omgaan met een deelfiets dan met een privéfiets. We doen ook onderzoek naar fietswrakken, in verband met de capaciteit in stallingen bij stations. Verder zijn we veel bezig met GPS-data. Hiervoor hebben we een online dashboard ontwikkeld waarop de ambtenaar zelf kan zien waar en hoe er in een stad wordt gefietst. Belangrijk bij een herinrichting of een voorgenomen wegafzetting.” 

Toeristen met een tracker 

Bino benadrukt dat met het verzamelen van GPS-data geen gebruik wordt gemaakt van wifitracking. “Alles gebeurt op basis van vrijwilligheid. We kopen ook geen data in van andere bedrijven.” Hoe ze dan wel aan de informatie komen? “We hebben in Amsterdam aan toeristen gevraagd of ze een dagje een tracker wilden meenemen. En we gebruiken data vanuit de Fietstelweek. Natuurlijk is het zo dat hoe meer data je hebt, hoe beter het inzicht is. In die zin is het jammer dat we geen grotere hoeveelheden tot onze beschikking hebben. We zijn wel bezig met de ontwikkeling van eigen trackers die je aan een fiets kunt koppelen. Uiteindelijk baseer je hiermee je beleid niet op een gevoel maar op objectieve data.” 

Of het beleid van gemeenten verandert door corona, daar heeft Bino zoals gezegd geen ambtelijke rol in. Wel waagt hij zich aan een voorzichtige voorspelling. “Ik denk niet dat er op het gebied van fietsbeleid veel is veranderd door corona. We zien tijdens de lockdown wel legere fietsstallingen, maar ik denk dat corona alles min of meer op pauze heeft gezet, en dat na verloop van tijd alles weer terug naar normaal zal gaan. Wel is de trend zichtbaar dat elektrische fietsen steeds vaker auto’s vervangen. Ook zien we al een tijdje dat het steeds drukker wordt met fietsen. Dat leidt tot drukkere stallingen en fietsfiles. Over het algemeen hebben we in Nederland te weinig ruimte, het is vechten om elke vierkante centimeter. De gemeente moet dat zien te managen. Wij helpen daarbij. Maar uiteraard kleuren we de resultaten van een onderzoek niet. Als de uitkomst van de objectieve data niet overeenkomt met het gevoel van de ambtenaar, heeft hij gewoon pech.” 


Dit artikel verscheen in Biind Magazine over Actieve Mobiliteit. Het hele artikel en nog veel meer lees je hier.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Fietsen-naar-het-werk
descriptionArtikel

Alternatieven voor de auto: kansen en barrières

20 dec 2022
Onderzoek van SmartwayZ.NL naar kansen en barrières van ov, fiets en thuiswerken
Lees verder
descriptionArtikel

Overstappen op mobiliteitshubs

17 nov 2022 timer3 min
Er wordt al lang gesproken over mobiliteitshubs als dé oplossing voor het bereikbaar houden van onze steden. Met…
Lees verder
descriptionArtikel

Duurzame mobiliteit: de oplossing hangt in de lucht

8 nov 2022 timer3 min
De behoefte aan mobiliteit neemt toe. De ruimte op ons wegennet is schaars en we hebben de ambitie om naar een…
Lees verder
descriptionArtikel

Mobiliteitsarmoede vraagt inclusief beleid

7 nov 2022 timer3 min
Niet iedereen heeft onbeperkt toegang tot vervoersmiddelen en mobiliteitsvoorzieningen. Met onderzoek naar…
Lees verder
Chantal Walg
descriptionArtikel

'Positieve gezondheid als vertrekpunt heeft invloed op alles'

14 okt 2022
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO ben je niet gezond als je een spleetje tussen je tanden hebt of een…
Lees verder
winnaars loopaward 2022
flash_onNieuws

Dit zijn de winnaars van de LoopAward 2022

14 okt 2022
Walking4School en Dementievriendelijke route - de Oost zijn de glorieuze winnaars geworden van de LoopAward 2022.…
Lees verder
descriptionArtikel

In 2030 moet deelvervoer vanzelfsprekender zijn dan een eigen auto

5 okt 2022 timer3 min
In 2030 moeten Utrechters deelvervoer vanzelfsprekender vinden dan het bezit van een eigen auto. Dat schrijft…
Lees verder
Digitale overheid
filter_listLongread

Grootschalige verbouwing van Nederland vraagt digitaliseringsstrategie van de overheid

12 sep 2022
Overheid aan zet: strategischer nadenken over positie in digitalisering gebiedsontwikkeling
Lees verder