Het derde en laatste webinar in de reeks Het Nieuwe Normaal stond in het teken van omgangsvormen.
Focus op groei, niet op prestaties
Zelfs na de laatste persconferentie van onze minister-president op 24 juni moeten we ons gedrag blijven aanpassen op die anderhalve meter afstand. Dat vraagt veel van ons gedrag. We moeten samenwerken, bewust zijn van elkaar en vooral flexibel zijn. Dat is niet altijd even makkelijk. Hoe begeleid je anderen, of jezelf, om die omgangsvormen eigen te maken? Dat stond centraal in de derde webinar van Het Nieuwe Normaal, georganiseerd door Biind in samenwerking met Mobycon, Stendig Advies en Antea Group.
Ver’anderen'
Iemands gedrag is sterk afhankelijk van diens sociale omgeving, vertelt Etienne Kreutzer van Stendig Advies. Oftewel: wat wij doen, wordt veelal bepaald door anderen. Dat biedt kansen. Door gebruik te maken van die bestaande relaties, kun je sterker invloed uiten dan door simpelweg informatie over te brengen. Het woord ‘veranderen’ zegt het ook wel: het gaat om anderen.
Er wordt vaak gedacht dat iemand eerst geïnformeerd moet worden voordat die persoon zijn/haar gedrag verandert. Dit is een valkuil. Presenteer je de informatie wel goed genoeg? Overrompel je de andere niet met al jouw kennis? Het kan ook andersom: laat mensen eerst ervaren hoe iets is voordat je met de uitleg komt. Dat blijkt vaak effectiever om een positieve houding ten opzichte van dat gedrag te creëren. Bijkomstig voordeel is dat die positieve houding uitstraalt naar de sociale omgeving van die persoon en je dus sneller een groep meekrijgt.
Trapsgewijs leren
Een ander belangrijk onderdeel van gedragsverandering, is het opsplitsen van gedrag in een keten. “De meeste mensen hebben geen moeite met sporten”, vertelt Kreutzer. “Het is het thuiskomen, omkleden, oefeningen bedenken; een uurtje sporten is al gauw twee uur.” Door die keten inzichtelijk te maken, kun je spotten met welk deel van het gedrag de persoon moeite heeft. Daarna is het simpelweg de vraag: wat heeft die persoon nodig om dat gedrag te veranderen?
Wat je ook doet: doe het met geduld. “De meeste mensen willen in een rechte lijn naar boven, maar groeien is meer als een trap. Je doet het stapje voor stapje. Gun jezelf de rust en ga niet te snel.” Een goede manier om die rust erin te houden, is door te focussen op leerdoelen, niet op prestatiedoelen. “Er is bij vlagen niets mis met competitie, maar op de lange termijn heeft dat zware gevolgen voor de organisatiecultuur. Sta even stil om samen aan iets te werken.”
Agenda
Een valkuil waar velen in vallen, is dat ze geen tijd reserveren voor deze veranderingen en ambities. “Je agenda verraadt hoe serieus je omgaat met het onderwerp”, aldus Kreutzer. De simpele oplossing: prik momenten ervoor. Dan kun je ook af en toe terugkijken op welke stappen je hebt gezet. Bovendien: “Als je ooit een presentatie moet doen over jouw ontwikkeling, dan heb je een verhaal. Dat is wezenlijk anders dan alleen de kennis.”
Competenties
Kreutzer ging ook in op de veranderingen die velen van ons in de anderhalvemetersamenleving ondergaan. “Wat wordt er van ons gevraagd? Zaken als samenwerken, geduld, flexibiliteit, sensitiviteit; dat zijn competenties.” Competenties ontwikkelen is over het algemeen ingrijpend (je moet dan individuele leertrajecten inrichten). Liever laat je mensen die laag scoren op een competentie, die de competentie dus van nature moeilijker afgaat, samenwerken met iemand die hoog scoort. Ben je van nature een samenwerker of een bemiddelaar? Dan heb je waarschijnlijk weinig moeite met de huidige uitdagingen. Dat geldt niet voor iedereen.
“In grote lijn gaan competenties over wat je makkelijk of moeilijk afgaat”, vertelt Kreutzer. Zodra je jouw eigen competenties of die van een ander weet, kun je bepalen hoe je verandering moet aanvliegen. “Kun je voortbouwen op een kracht? Of is het iets nieuws? Dan zit het mogelijk niet in hun natuur en is het dus moeilijk ontwikkelbaar. Je kan eraan sleutelen, maar je maakt van een drie geen negen. Weeg dus af hoeveel tijd je erin wil steken.”
Benieuwd wat jouw competenties zijn? Doe de competentietest van Stendig Advies.
Tips
Kreutzer sloot het webinar af met enkele praktische tips die in veel situaties toepasbaar zijn.
- Focus niet alleen op prestatie, maar op ontwikkeling. Beloon ook eens de hardste groeier, in plaats van de winnaar.
- Als je iets wil aanleren, focus dan op waardering en aandacht om het gedrag te stimuleren.
- Als je iets wil afleren, kijk dan waar je in de keten waar je moet ingrijpen om het gedrag te veranderen.
- Iedereen verschilt in leerstijl en profiel; bij de ene komt het op een andere manier erin dan bij de ander. Houd hier rekening mee.
Competentiedag 15 oktober
De webinar trilogie Het Nieuwe Normaal is een aanloop naar de fysieke bijeenkomst in oktober: de Competentiedag. Op die dag worden de onderwerpen van de drie webinars, met extra inzichten, tips en handvatten. Benieuwd? Lees hier meer of meld je gelijk aan.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Provincie Groningen stelt leefbaarheidsvisie op
3 dec om 11:59 uurOm de Brede Welvaart in Groningen te versterken heeft de provincie de Leefbaarheidsvisie 2024-2035 opgesteld.…
Utrecht wil luchtkwaliteit in stad verder verbeteren
22 nov om 17:14 uurDe gemeente Utrecht wil de luchtkwaliteit in de stad verder verbeteren. Hoewel die in de afgelopen jaren al…
Apeldoorn aan kop in Gezonde Stad Index
13 nov om 11:13 uurDe nieuwste editie van de Gezonde Stad Index, gepubliceerd door Arcadis, benadrukt het belang van voortdurende…
Biind Magazine #4 2024 over de Gezonde Leefomegving
22 okt om 09:18 uurIn de nieuwste editie van Biind Magazine staat de gezonde leefomgeving centraal. Gezondheid en welzijn worden…
Gezonde leefomgeving in Leiden: ruimtelijke puzzel vergt slimme combinaties
9 okt om 07:30 uurLeiden zet ambitieuze stappen richting een groenere toekomst. Na het succes van het Singelpark richt de stad…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurTijdens het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch werd Dordrecht afgelopen week…
Hoe gaan we naar een gezonde leefomgeving?
10 sep om 10:03 uurEen gezonde leefomgeving is een leefomgeving die als prettig wordt ervaren, en waar de druk op de gezondheid zo…
Uiteenlopende gemeentelijke plannen voor gezondheid via sport en bewegen
10 jul om 12:20 uurDe rol van sport en bewegen in de plannen van gemeenten voor het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)…
Reactie toevoegen