Focus op groei, niet op prestaties

dinsdag 30 juni 2020
timer 5 min
Focus op groei, niet op prestaties

Foto Shutterstock

Het derde en laatste webinar in de reeks Het Nieuwe Normaal stond in het teken van omgangsvormen.

Zelfs na de laatste persconferentie van onze minister-president op 24 juni moeten we ons gedrag blijven aanpassen op die anderhalve meter afstand. Dat vraagt veel van ons gedrag. We moeten samenwerken, bewust zijn van elkaar en vooral flexibel zijn. Dat is niet altijd even makkelijk. Hoe begeleid je anderen, of jezelf, om die omgangsvormen eigen te maken? Dat stond centraal in de derde webinar van Het Nieuwe Normaal, georganiseerd door Biind in samenwerking met Mobycon, Stendig Advies en Antea Group.

Ver’anderen'

Iemands gedrag is sterk afhankelijk van diens sociale omgeving, vertelt Etienne Kreutzer van Stendig Advies. Oftewel: wat wij doen, wordt veelal bepaald door anderen. Dat biedt kansen. Door gebruik te maken van die bestaande relaties, kun je sterker invloed uiten dan door simpelweg informatie over te brengen. Het woord ‘veranderen’ zegt het ook wel: het gaat om anderen.

Er wordt vaak gedacht dat iemand eerst geïnformeerd moet worden voordat die persoon zijn/haar gedrag verandert. Dit is een valkuil. Presenteer je de informatie wel goed genoeg? Overrompel je de andere niet met al jouw kennis? Het kan ook andersom: laat mensen eerst ervaren hoe iets is voordat je met de uitleg komt. Dat blijkt vaak effectiever om een positieve houding ten opzichte van dat gedrag te creëren. Bijkomstig voordeel is dat die positieve houding uitstraalt naar de sociale omgeving van die persoon en je dus sneller een groep meekrijgt.

Trapsgewijs leren

Een ander belangrijk onderdeel van gedragsverandering, is het opsplitsen van gedrag in een keten. “De meeste mensen hebben geen moeite met sporten”, vertelt Kreutzer. “Het is het thuiskomen, omkleden, oefeningen bedenken; een uurtje sporten is al gauw twee uur.” Door die keten inzichtelijk te maken, kun je spotten met welk deel van het gedrag de persoon moeite heeft. Daarna is het simpelweg de vraag: wat heeft die persoon nodig om dat gedrag te veranderen?

Wat je ook doet: doe het met geduld. “De meeste mensen willen in een rechte lijn naar boven, maar groeien is meer als een trap. Je doet het stapje voor stapje. Gun jezelf de rust en ga niet te snel.” Een goede manier om die rust erin te houden, is door te focussen op leerdoelen, niet op prestatiedoelen. “Er is bij vlagen niets mis met competitie, maar op de lange termijn heeft dat zware gevolgen voor de organisatiecultuur. Sta even stil om samen aan iets te werken.” 

Agenda

Een valkuil waar velen in vallen, is dat ze geen tijd reserveren voor deze veranderingen en ambities. “Je agenda verraadt hoe serieus je omgaat met het onderwerp”, aldus Kreutzer. De simpele oplossing: prik momenten ervoor. Dan kun je ook af en toe terugkijken op welke stappen je hebt gezet. Bovendien: “Als je ooit een presentatie moet doen over jouw ontwikkeling, dan heb je een verhaal. Dat is wezenlijk anders dan alleen de kennis.” 

Competenties

Kreutzer ging ook in op de veranderingen die velen van ons in de anderhalvemetersamenleving ondergaan. “Wat wordt er van ons gevraagd? Zaken als samenwerken, geduld, flexibiliteit, sensitiviteit; dat zijn competenties.” Competenties ontwikkelen is over het algemeen ingrijpend (je moet dan individuele leertrajecten inrichten). Liever laat je mensen die laag scoren op een competentie, die de competentie dus van nature moeilijker afgaat, samenwerken met iemand die hoog scoort. Ben je van nature een samenwerker of een bemiddelaar? Dan heb je waarschijnlijk weinig moeite met de huidige uitdagingen. Dat geldt niet voor iedereen.

“In grote lijn gaan competenties over wat je makkelijk of moeilijk afgaat”, vertelt Kreutzer. Zodra je jouw eigen competenties of die van een ander weet, kun je bepalen hoe je verandering moet aanvliegen. “Kun je voortbouwen op een kracht? Of is het iets nieuws? Dan zit het mogelijk niet in hun natuur en is het dus moeilijk ontwikkelbaar. Je kan eraan sleutelen, maar je maakt van een drie geen negen. Weeg dus af hoeveel tijd je erin wil steken.”

Benieuwd wat jouw competenties zijn? Doe de competentietest van Stendig Advies.

Tips

Kreutzer sloot het webinar af met enkele praktische tips die in veel situaties toepasbaar zijn.

  • Focus niet alleen op prestatie, maar op ontwikkeling. Beloon ook eens de hardste groeier, in plaats van de winnaar.
  • Als je iets wil aanleren, focus dan op waardering en aandacht om het gedrag te stimuleren.
  • Als je iets wil afleren, kijk dan waar je in de keten waar je moet ingrijpen om het gedrag te veranderen.
  • Iedereen verschilt in leerstijl en profiel; bij de ene komt het op een andere manier erin dan bij de ander. Houd hier rekening mee.

Competentiedag 15 oktober

De webinar trilogie Het Nieuwe Normaal is een aanloop naar de fysieke bijeenkomst in oktober: de Competentiedag. Op die dag worden de onderwerpen van de drie webinars, met extra inzichten, tips en handvatten. Benieuwd? Lees hier meer of meld je gelijk aan.


 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Twintig jaar Master City Developer (MCD): de grondslag en de vernieuwing

6 jul om 08:00 uur

De initiatiefnemers van de opleiding Master City Developer (MCD) zagen twintig jaar geleden al dat…

Lees verder
flash_onNieuws

Steden vinden een groene leefomgeving steeds belangrijker

17 aug 2022
Onderzoek van Wageningen Environmental Research laat zien hoe binnen het rijks- en het gemeentelijke beleid wordt…
Lees verder
flash_onNieuws

MPS organiseert masterclasses rondom het thema belevingsgestuurd beheer

11 aug 2022
Na het succes van de themasessies over circulair beheer organiseert Stichting Managing Public Space (MPS) nieuwe…
Lees verder
descriptionArtikel

Meeste Nederlandse wijken prettig om te wonen, maar grote verschillen in steden

25 apr 2022
Hoewel de leefbaarheid in Nederlandse steden dorpen vooruitgaat, zijn er zorgen over wijken en buurten waar…
Lees verder

Straatmeubilair zorgt voor leefbaarheid

7 jan 2022
We lopen er dikwijls ongemerkt aan voorbij totdat we er gebruik van willen maken. Straatmeubilair is niet alleen…
Lees verder
150 miljoen voor projecten slimme en schone mobiliteit
flash_onNieuws

150 miljoen voor projecten slimme en schone mobiliteit

6 dec 2021 timer2 min

Acht samenwerkingsverbanden van ondernemers en onderzoekers krijgen in totaal 150 miljoen euro steun van het…

Lees verder
Pilot Light as a Service langs N278 krijgt vervolg
flash_onNieuws

Pilot Light as a Service langs N278 krijgt vervolg

11 nov 2021 timer3 min

Na een succesvolle pilotfase zet de provincie Noord-Brabant langs 17 kilometer op de N279 Noord verlichting as-…

Lees verder
Slimme en duurzame verstedelijking levert miljarden op
flash_onNieuws

Slimme en duurzame verstedelijking levert miljarden op

8 nov 2021 timer2 min

Als Nederlandse steden ervoor kiezen tot 2050 binnenstedelijk te verdichten in plaats van de stad aan de rand…

Lees verder