Duurzame mobiliteit is een keuze

dinsdag 15 november 2022
timer 3 min

(Foto; Shutterstock)

Ongeveer een jaar geleden schreef ik een blog over duurzame mobiliteit en sloot ik af met een oproep om vandalisme in de openbare ruimte en het openbaar vervoer te stoppen: vandalisme is niet duurzaam! 

Nu las ik gisteren dat er treinen zijn bekogeld met bakstenen, is er een treinsurfer van het dak van de Eurostar gehaald en worden materieel en haltevoorzieningen weer net zo beklad als vóór corona. Hoezo duurzaamheid? 

En zou het echt helpen om banden van SUV’s en terreinwagens lek te steken onder het motto ‘deze auto is een benzineslurper’? Wat zouden de eigenaren van die auto’s denken als ze hun gekoesterd bezit met zo’n stukgestoken  band aantreffen? Ik gok dat ze zich niet direct voornemen om voortaan alleen nog met de fiets boodschappen te doen… 

Terug naar duurzame mobiliteit dan maar. Zonder fossiele brandstoffen, met minder uitstoot van fijnstof en een kleiner beslag op onze ruimte. De meest duurzame mobiliteit is nog steeds géén mobiliteit: gewoon wonen, werken en ontspannen in je directe omgeving. Dat kan steeds beter door alle online middelen en diensten. Vergaderen en overleggen kan prima zonder verplaatsingen.  

Werken op locatie is voor sommige beroepen geen vanzelfsprekende zaak meer. En wat dat ontspannen betreft: gebiedsontwikkeling, aandacht voor de openbare ruimte en de leefbaarheid van de gebouwde omgeving helpen zeker om onze steden en dorpen aantrekkelijker te maken, juist voor de eigen bewoners. Meer aandacht voor de kwaliteit van de omgeving, betere voorzieningen in de buurt: wie zou dat niet willen? 

Of gaan we allemaal nog even snel naar Bonaire op vakantie, nog voordat een groot deel van het eiland onder de stijgende zeespiegel verdwijnt? Even een verre vliegvakantie voordat dat echt niet meer kan, even een paar bomen laten planten om de reis CO²-neutraal te laten zijn.  

Het gaat om het maken van keuzes. Duurzame mobiliteit is geen doel op zich, het is een onderdeel van een duurzame samenleving. Zoals Babette Porcelijn in haar boek ‘Het happy 2050 scenario’ laat zien gaat het om het totale plaatje, de samenhang van het geheel. En dat geheel moet anders, het hele systeem moet op zijn kop. Het gaat om alles: de landbouw, de transportsector, onze manier van werken en wonen, onze consumptie, energie, grondstoffen, het economisch model en het idee van economische groei. Het interessante daarbij is dat het niet alleen aan overheden en multinationals is om deze transitie in gang te zetten. Juist consumenten, of bij mobiliteit: reizigers, kunnen met hun keuzes, met hun portemonnee, sturen in welke richting het systeem beweegt. 

Zoals Porcelijn zegt, we kunnen ons geen negatieve houding over de aarde en het klimaat veroorloven. ‘Alles wat je kunt doen is mooi meegenomen’.  

Duurzame mobiliteit verzorg je dus zelf! 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Subsidie nieuwe elektrische auto's toch niet verlaagd

10 okt 2023

De subsidie voor particulieren om een nieuwe elektrische auto te kopen of leasen blijft 2950 euro. Eerder was…

Lees verder
person_outlineBlog

Missen we de bus?

27 jul 2023

Voor wie uit de trein of de bus stapt op Amsterdam Centraal, zal het uitzicht over het IJ de aandacht trekken,…

Lees verder
descriptionArtikel

Autonoom vervoer krijgt vorm in Rotterdam

14 jun 2023

Aan de oevers van de Maas, op een industrieterrein precies tussen Rotterdam en Schiedam, trekt een oudere…

Lees verder
descriptionArtikel

Whitepaper over effectief beleid voor deelmobiliteit

24 feb 2023

Hoe zorg je voor effectief beleid voor deelmobiliteit? Een vraag waar veel gemeenten mee worstelen. De kansen…

Lees verder
Laadpaalalarm
person_outlineBlog

RAI slaat laadpaalalarm. Is er reden voor paniek?

17 jan 2023

De RAI Vereniging slaat een laadpaalalarm. Er zijn te weinig publieke snellaadpunten voor vrachtwagens en het…

Lees verder
Fietsen-naar-het-werk
descriptionArtikel

Alternatieven voor de auto: kansen en barrières

20 dec 2022
Onderzoek van SmartwayZ.NL naar kansen en barrières van ov, fiets en thuiswerken
Lees verder
descriptionArtikel

Wat moet er komen in de stadslogistieke plannen van de  wethouders?

12 dec 2022 timer3 min
De mobiliteitswethouders van de grote gemeenten hebben nu een halfjaar mogen snuffelen aan de uitdagingen in hun…
Lees verder
parkeren in een dorp
descriptionArtikel

De toekomst van mobiliteitshubs

8 dec 2022
Er wordt al jaren veel gepraat over mobiliteitshubs. 2023 lijkt het jaar van schaalvergroting te worden. Hoe ziet…
Lees verder