De metamorfose van Spoorzone Zwolle

maandag 15 november 2021
timer 4 min

Het vernieuwde Stationsplein Zwolle dient niet alleen een mobiliteitsfunctie, maar nodigt uit om te verblijven. Foto: gemeente Zwolle

De Spoorzone Zwolle belooft een prachtig stukje stad te worden, gevuld met wonen, werken en recreëren in een groene en klimaatbestendige omgeving. Voor het zover is, is er nog veel te doen. Doesjka Majdandzic, stedenbouwkundige bij de gemeente Zwolle, licht een tipje van de sluier.

In de jaren 90 is de spoorzone rondom station Zwolle ingericht als kantoorgebied met een stukje wonen. Nu, meerdere decennia later, is dit gebied toe aan een ingrijpende herontwikkeling. De spoorzone betreft intussen een van de grootste gebiedsontwikkelingen voor de gemeente Zwolle en heeft daarbij grote strategische waarde, enerzijds om te verdichten en anderzijds om te innoveren en te vergroenen.

Innovatiedistrict

Spoorzone Zwolle moet een boost geven aan de economie van de stad, vertelt Majdandzic. Hier gaan onder andere de oude/historische werkplaatsen van de NS een belangrijke rol in spelen. “Wat je nu ziet in de spoorzone is dat elk gebouw zijn eigen functie heeft”, zegt de stedenbouwkundige. “Er gaan ’s ochtends mensen in en ’s avonds zijn ze weer weg. Ons doel is om deze bedrijven onderdeel te maken van de stad.” Door de spoorzone te verbinden aan de rest van de stad, wordt het centrumgebied vergroot. “Dat betekent niet een tweede centrum, maar een aanvulling op het bestaande centrum”, legt de stedenbouwkundige uit. Hiervoor gaat de gemeente de samenwerking aan met de al aanwezige partijen in de diverse deelgebieden die in de spoorzone liggen, zoals het Hanzekwartier en Windesheim. “We willen de spoorzone samen vormgeven met werkplaatsen, dienstverlening, onderwijs, cultuur et cetera. Dat maakt dat het gebied meerwaarde heeft voor de stad. Door daar woningen aan toe te voegen, krijg je bovendien een levendigheid die daarbij past.”

Natuurinclusieve ambities

Volgens Majdandzic ligt de grootste uitdaging in deze verdichtingsopgave. “We verdubbelen eigenlijk het aantal m2 in de spoorzone, dus dan moet je denken aan zo’n drieduizend nieuwe woningen”, zegt ze. “Hoe zorg je dan voor een prettige verblijfskwaliteit? Dat is een steeds complexer wordende vraag, want de ambities op het gebied van energie en groen vragen wat van de ondergrond en door klimaatadaptatie moeten we ook water een plek geven. Tegelijkertijd hebben we het over een risicogebied voor overstromingen.”

Een andere opgave van Spoorzone Zwolle is de vergroening van de buitenruimte. Om die ambitie gewicht te geven, is Zwolle betrokken bij het project Succesvol Implementeren Groene Stadsontwikkeling (SIGS) van de Wageningen University & Research. Het doel is om vergroening gedurende de ontwikkelfase te borgen en om waardering te creëren voor de functies van groen. Dat is hard nodig, zegt Majdandzic: “In de spoorzone is op dit moment relatief weinig waarde voor de natuur. Het is vooral beeldgroen: lange wegen met rechte bomenlanen in smalle bermpjes."

“Groen is niet slechts een architectonisch middel", vervolgt ze, "maar heeft een functie voor de biodiversiteit, het tegengaan van hittestress, een stimulans om te gaan bewegen et cetera. Dat brengen we weer terug in de spoorzone. Daardoor wordt het wel drukker in de al overvolle bodem. Het is onze inzet dat we voldoende ruimte borgen door nu tijdig te handelen, zodat het groen kan groeien en volwaardig kan bijdragen aan onze ambities voor klimaat en verblijfskwaliteit.”

Lees meer in het Biind Magazine #10 - Natuurinclusief Bouwen

Meer over Spoorzone Zwolle lees je in het tiende digitale magazine van Biind, dat geheel om natuurinclusief bouwen draait. Deze editie verschijnt op 25 november, dus houd de website van Biind goed in de gaten!


Excursie naar Spoorzone Zwolle

Zelf door de Spoorzone Zwolle wandelen met uitleg over de metamorfose die het gebied zal ondergaan? Meld je dan aan voor de gratis Excursie Spoorzone Zwolle. De excursie vindt plaats op 3 februari, duurt ongeveer van 09.00 - 11.30 uur en bestaat uit een ochtendprogramma met tour en schetssessie in de Spoorzone, waarbij op zoek wordt gegaan naar ideeën voor natuurinclusieve gebouwen. Deelnemers gaan schetsen op een casus met een bestaand gebouw (transformatie kantoren naar wonen) en een casus met nieuwbouw.

De Excursie Spoorzone Zwolle wordt georganiseerd in het kader van het Congres Natuurlijk dat online plaatsvindt op donderdag 18 november. Deelname is gratis. Benieuwd? Lees alles over het programma in de recent gelanceerde Congreskrant

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Wouter Goossens
flash_onNieuws

'Met alleen energie besparen redden we het niet'

21 jan om 08:00 uur
Wil het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) CO2-neutraal zijn in 2050, dan behelst dat meer dan de energietransitie alleen…
Lees verder
Miljoenen voor de fiets
flash_onNieuws

Grote coalitie wil nationaal fietsplan én Europese miljoenen

19 jan om 08:00 uur
De Fietsersbond en de Vervoerregio Amsterdam voeren een grote coalitie aan van zeventien gemeenten en twaalf…
Lees verder
Regentuin
person_outlineBlog

We dragen water naar de zee… is dat een goed idee?

14 jan om 10:08 uur
Het omarmen van het regenwater dat gratis op ons dak valt, is een must voor een toekomstgerichte stad, schrijft…
Lees verder
NS trein
flash_onNieuws

Veel minder treinreizigers in 2021

10 jan om 16:35 uur
Ten opzichte van 2019 heeft NS in 2021 bijna de helft minder reizigers vervoerd. In vergelijking met 2020 is dat…
Lees verder
Shared Speed
descriptionArtikel

Ruimte voor natuurinclusiviteit, klimaatadaptatie én mobiliteit

10 jan om 11:23 uur
50 tot 70% van de openbare ruimte in steden is nu gereserveerd voor gemotoriseerd verkeer. Maar een stad is niet…
Lees verder
Utrecht voetgangersgebied
flash_onNieuws

Meer ruimte voor voetgangers in Utrecht

5 jan om 14:11 uur
In Utrecht worden plannen gemaakt voor een groter voetgangersgebied en meer autovrije straten in de binnenstad.
Lees verder
Tesla laden Rotterdam
flash_onNieuws

Slimme laadpaal voor gemeente Rotterdam

29 dec 2021
Met de plaatsing van 100 slimme laadpalen wordt in Rotterdam de eerste stap gezet in het stabiliseren van het…
Lees verder
duurzaam veilig
person_outlineBlog

GOW30 en ERF2.0.

29 dec 2021
Er zijn nog steeds situaties binnen de bebouwde kom die niet voldoen aan de basisprincipes voor een Duurzaam…
Lees verder