Met zijn tweepunter in de dying seconds van de Olympische finale zette Worthy de Jong 3x3 basketbal voor het grote publiek definitief op de kaart. Feit is dat de sport onder jongeren al jaren aan een opmars bezig is, het is dan ook de snelst groeiende urban teamsport ter wereld. Maar 3x3 basketbal is veel meer dan dat.
3x3 basketbal als katalysator voor persoonlijke groei
3x3 Unites is dé autoriteit in Nederland als het gaat om 3x3 basketbal. De organisatie promoot al sinds 2016 de sport als middel voor persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling. Ze organiseren nationale en internationale topsportevenementen en werken samen met diverse organisaties, overheden en bonden wereldwijd. Mark Schuurman is een van de oprichters, samen met Jesper Jobse. Hoe denkt Schuurman dat het komt dat deze sport zo’n vlucht heeft genomen?
Vrijheid en autonomie
“Tien jaar geleden waren Jesper en ik op het WK, we waren onder de indruk van de schoonheid en de puurheid van de sport, dat is in onze ogen de kern van 3x3 basketbal. De vrijheid die je hebt, jezelf kunnen bewijzen, de autonomie die je hebt zijn ingrediënten die echt bij deze tijd passen. En corona heeft de sport een boost gegeven, dat is ook het moment geweest dat we onze organisatie echt hebben opgebouwd. In deze tijd was binnen sporten geen optie en zag je dat met name jongeren met een oude basketbal naar buiten gingen, dat kon wél.”
Wat maakt dat 3x3 basketbal zo’n aantrekkingskracht heeft op met name jongeren? “Straatbasketbal was er altijd al wel, dat kan in meerdere samenstellingen, één tegen één, twee tegen twee of zelfs in teams van zes. Toch was er behoefte aan eenduidige regels, wat het makkelijker maakt om overal te spelen. 3x3 basketbal is daardoor uitgegroeid tot echt een nieuwe sport. Een sport waarbij je, als je het op twee reguliere baskets speelt, meer spelers kan laten spelen dan bij vijf tegen vijf op een heel veld met twee baskets. En bij 3x3 basketbal krijg je vaker de bal”, somt Schuurman enkele voordelen op.
Community
Met name onder jongeren is 3x3 basketbal heel populair, een groep die niet altijd even makkelijk aan het sporten gaat. De voordelen zijn dan ook duidelijk. “Je beweegt en je moet altijd ergens heen om te kunnen spelen, dus ook daarmee kom je in beweging”, stelt Schuurman. Maar juist deze sport maakt nog veel meer impact. “Vaak ontstaat bij zo’n veldje een WhatsApp-groep, wat resulteert in verbondenheid, een community.” Schuurman ziet echter nog wel punt van aandacht: “Er zijn veel meer jongens dan meiden die deze sport beoefenen. “Misschien dat juist het open karakter een drempel vormt voor meiden. En jongens willen gewoon spelen, het maakt niet zo veel uit met wie. Bij meiden is dat anders. Er is dus nog een wereld te winnen. Vandaar dat we met Nike een speciaal programma hebben in Amsterdam om hier extra aandacht aan te besteden, we hebben bijvoorbeeld ook een speciale 3x3 leader course voor meiden.”
Start van ontwikkeling als mens
Schuurman noemt de 3x3 leader course, een heel belangrijk onderdeel van 3x3 Unites. Schuurman legt uit: “We rekruteren lokaal een groep van 8 tot 20 jongeren in de leeftijd van 16 tot 24 jaar. Deze groep brengen we samen op een veldje, soms binnen, meestal buiten. We bieden hen een 8-weekse opleiding, waarin ze onder meer leren een community op te bouwen, maar ze krijgen ook andere life skills onder de knie. Aan het eind van de opleiding gaan ze een event organiseren, waarvan ze zelf mogen weten hoe dat eruitziet. Voor veel jongeren is deze opleiding een echte start van hun volgende ontwikkeling als mens.”
Veel jongeren stromen na de opleiding door en krijgen een bijbaantje bij 3x3 Unites en zelfs op latere leeftijd stromen ze door in een baan van een van onze samenwerkingspartners, dit kan in het bedrijfsleven, de overheid maar ook het onderwijs. En dat is gezien het enorme tekort aan dit soort professionals een positieve ontwikkeling. Eentje die nog wel in de weg wordt gezeten door het grote tekort aan kwalitatief goede basketbalveldjes, stelt Schuurman. “Er zijn wel veel oude baskets uit de jaren ’70, maar dat maakt nog geen goed veldje.” Met klakkeloos een heel aantal veldjes realiseren sla je de plank echter mis, vindt Schuurman. Hij pleit voor een andere volgorde. “Het liefst zou je lokaal eerst jongeren opleiden. De software heb je dan al. Die jongeren trekken elkaar aan, ze bouwen zelf een community. Als gemeente kan je dit vervolgens belonen door een veldje neer te leggen. Het is in mijn ogen fout om eerst met de hardware te beginnen.”
Connectie met de wijk
Dat is waar het volgens Schuurman vaak misgaat. “Ik zou gemeenten uiteraard adviseren om met ons contact op te nemen”, zegt hij met een lach. Dan serieuzer: “Het obstakel is vaak dat een gemeente geen directe positieve connectie heeft met de wijk en de doelgroep. En er zit echt heel veel talent bij jongeren, je wil dat ze het juiste gedrag gaan vertonen. Er zijn natuurlijk ook lokale sportservicebureaus, maar wij staan direct in contact met jongeren die interesse hebben in 3x3. Niet voor niets verwijzen samenwerkende organisaties als de Johan Cruyff Foundation, de Krajicek Foundation, het Kenniscentrum Sport en Bewegen en de Nederlandse Basketball Bond naar ons.
Wie Schuurman beluistert weet dat hij en zijn partner Jobse eigenlijk nog maar net zijn begonnen. “Ons doel is om per jaar 1000 jongeren op te leiden en dat we op meer dan 100 plekken programma’s hebben draaien en dat we dat we hiermee jongeren echt in hun kracht zetten. Hiermee creëren we ambassadeurs voor het leven en kunnen we de wereld echt een stukje beter maken.”
Meer artikelen met dit thema
Gelderland presenteert concept Programma Sport 2024 – 2027
6 nov om 11:29 uurSport is belangrijk en gezond. Het brengt mensen bij samen, geeft plezier en houdt ons in beweging. Ook bij de…
De omgevingsvisie als startpunt voor een beweegvriendelijk Ede
1 nov om 08:19 uurDe Omgevingswet is bij uitstek een instrument om de beweegvriendelijke omgeving een boost te geven. Het begint…
Beweegvriendelijke Omgeving Scan vernieuwd
30 okt om 09:28 uurDe BVO Scan, waarmee je inzichtelijk maakt hoe beweegvriendelijk je omgeving is, is vernieuwd. De tool is…
Niet-sporters niet alleen in aandachtswijken maar ook elders
23 okt om 15:13 uurUit recent onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat niet-sporters niet uitsluitend in wijken met een lage…
Biind Magazine #4 2024 over de Gezonde Leefomegving
22 okt om 09:18 uurIn de nieuwste editie van Biind Magazine staat de gezonde leefomgeving centraal. Gezondheid en welzijn worden…
Ruimte voor Bewegen: het platform voor de beweegvriendelijke omgeving
15 okt om 15:00 uurAcquire kondigt met trots de lancering aan van Ruimte voor Bewegen, een nieuw kennisplatform dat zich richt op…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurTijdens het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch werd Dordrecht afgelopen week…
Apeldoorn: volop (buiten)kansen voor de beweegvriendelijke omgeving
2 okt om 13:27 uurHet groene karakter van Apeldoorn zou kunnen doen vermoeden dat het met de beweegvriendelijkheid in deze…